En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Ett väntande på ingenting i en värld som inte bär något namn, och som därigenom inte är "värld", blir snarare en öppen uppmärksamhet än någon form av traditionell visdom. Faran med en sådan blir alltid en personlig vinst eller insikt, medan verkligheten alltid redan är befriad fran detta. För en människa som spelar sin person eller "antar" en av sina personligheter, kommer inte att acceptera ett väntande på ingenting. Kanske går det att uppskatta Simone Weils väntande på Gud, eller Beckets I väntan på Godot, men i det egna personliga livet är det inte tilltalande. Därför kan ingen person någonsin egentligen förstå att det saknas ett sådant centrum i verkligheten, att verkligheten är så mycket enklare.

Om ingen person eller individ finns försvinner väl moralen? Nej moralen (inte moralismen) är där innan och färgar allt med grader av fångadhet i fiktioner. Vi ser ett djur passera framför oss på ängen, fritt från persontänkande men med goda skyddsinstinkter; vi ser och hör en avundsjuk människa gå förbi oss på gatan pratande om sin avundsjuka så att alla förstår hur det är ställt, helt fångad i sin fiktiva existens. Vi ser hav och berg och stjärnor på natthimlen utan förminskning, vi hör skrålet från supande människor som omhuldar små tragiska illusioner och ventilerar dem med varandra. Och då och då möter vi en människa som är uppriktig och ren, enkel och direkt.

Som Nietzsche skrev, på sinnesiakttagelsens område, finns det endast moraliska upplevelser. Med personens fiktion kommer ofta idéer om att moral står “högre” än annat, att sinnena står “lägre”. Men utan person lever vi direkt moral utan omdömen, livets helhet sköter det, ingen behöver tänka ut något. En fullständig renhet erbjuder sig så fort jaget är glömt.

Ingen behöver moral men människor med egon måste tänka ut sin moral och jobba med den. Den kommer alltid att vara obegriplig eftersom den tycks komma utifrån. Först när ingen finns där uppträder renheten och godheten som det fullständigt normala och genuina i sin vardaglighet. Varje sinnesintryck kommer med fullhet och är bara vad det är utan tillägg.

Skrivet av ingenperson, 2010-10-04 17:01

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.