En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Stora egon talar gärna om formatet på saker: stor konst, stor personlighet, stora problem, storpolitik, stora frågor, stora betydelser i viktiga, ja heliga texter. I detta landet Ingenstans där allt är fullt av liv men ingen enskild bor, saknas helt dessa format. Ingen känner till dem. Allt är fräscht som det nya, som den Nya Skapelsen - vilket varken är stort eller litet utan bara så här.

Att få vara det enda är nog. Det är alltnog. Som lekande barn är vi alltid djupt sysselsatta med detta alltnog.

Finns rädsla och oro i detta land? Svaret är att all oro och all rädsla är välkomna dit. Det går bra att känna vad som helst där. Sorg och trötthet är välkomna känslor. Det är ett öppet land.

Utan person eller centrum ser allt ut att sakna namn. Med det följer ofta en känsla av mjuk förundran, ett icke-vetande som har stort hjärta och är tillräckligt precis som det är. Men det är påfallande namnlöst, ordlöst och fullt av lust att bli utforskat.

Tingen och tillvaron rehabiliteras när fiktionen om ett självcentrum försvinner, allting får färg och form och rörelse. Många älskar att se den första kvarten av en ny film då miljön presenteras och innan egon med små eller "stora" problem dyker upp i kamerans fokus. Det är antydan av verkligheten sådan den alltid är, pristin, ny och ännu okänd. Så fort jagfiktionen upprättas åldras den. Livet har gått ur den och det tråkiga krampaktiga spelet kan börja.

När personen besitter kunskap blir inte själva kunskapen smittad men ofta presentationen av den. Odrägliga forskare som inte kan låta blir att göra sina föredrag till självbiografier gör i princip samma sak som flertalet människor, hypnotiserade av sina unika jag.

Samtidigt kan en människa som tappat intresset för sin person demonstrera stor kunskap till allas båtnad och ge en känsla av frihet och avspänning. Fallet i Edens lustgärd var inte till kunskapen i sig utan till egots centralism. Det handlade inte om ont och gott - som kan ses som Guds egna fördomar - utan om den tokiga tilltron till något som aldrig funnits och inte finns till just nu.

Skrivet av ingenperson, 2010-10-05 20:57

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.