En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Jaget och världen är utan tvekan en dröm om separation och åtskillnad. Känslan av verklig fara håller drömmen igång. Eftersom känslan är en verklig process drömmer sig den falska separationen "verklig". Världen och fenomenen verkar vara "något annat" eller något "ytterligare" som blir ansträngande för den drömda enskilda personen. Oj så jaget jobbar på! Här behövs medkänsla och förlåtelse.

Kan drömmen upphöra? Ja eftersom den är ett sidospår som inte alls behövs, kan den upphöra och vakenhet kan blir allt som är kvar - vi är hemma igen. Allting går då lite långsammare, det finns ingen som yrkar på någon specifik förändring, förutom i rent praktiska och kroppsliga termer. Tillvaron visar sig gärna ha en magisk och beundransvärd karaktär.

Denna enkla och beundransvärda karaktär såg nog drömmaren men sidospåret krävde så mycket energi och en partiell blindhet rådde. Det blev så tröttsamt att hålla ordning på allt som skedde i drömmen. Dessutom förstärker vissa kulturer denna blindhet med med en mytologi kring jaget alltifrån förskolans pedagogik fram till medelålderns jagandet efter höga utbildningar och professurer. Den tokiga drömmen cementeras av föräldrar och psykologer, lärare och ungdomsledare. Revolterande ungdomar blir hoppets tecken i sådana kulturer.

Även inom andliga och religiösa kulturer tvingas drömmaren att dramatisera ett fingerat själv. Tusen andliga skolor tävlar om själarnas val. När självet inte aktiveras eller förefaller vara en helt ointressant fiktion, finns emellertid möjlighet till en annan sorts läsning av de religiosa intentionerna. Först då kan de ge sanning ifrån sig och stödja bortfallandet av den galna drömmen - "om inte ett vetekorn faller till marken och dör, kan det inte ge frukt".

Helheten i det som sker är alltid utan positionering och jagroll; och när uppmärksamheten är i helheten finns ingen position eller person. Fiktivt kan en position "intas" och då är det just en ockupation av en påhittad plats, en abstrakt och teoretisk plats. Helheten är konkret uppmärksamhet och upphäver all tänkbar positionering. Det innebär frid och njutning, frihet från all återhållning. Detta är konkret för ingen finns där. Livet är naket.

Skrivet av ingenperson, 2010-10-05 21:16

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.