En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Ibland lärs en metod ut: var medveten om vad personligheten försöker nå eller försöker undvika! Då märker du att du redan är bortom personligheten, bortom dess tankar och manipulationer.

Mycket kurspengar har gått åt till den metoden. Men metoden är lika fiktiv som det tänkande jag som ska iakttas och gås "bortom". Eftersom "jag" eller "min person" inte återfinns någonstans vid undersökning är det rent omöjligt att gå bortom det. I ett samtal med Swami Krishnananda i Rishikesh blev jag mycket förvirrad då han sa: "Det sker ingen reaktion här". När han sa ordet "här" pekade han på sin kropp. Det kunde inte handla om övning eller förverkligande, insikt eller metod för insikt. Bara att det inte finns någon person där.

Det vi kan säga är att perspektivet ingen-person är valbart som omedelbar synvinkel hela tiden. Egentligen syns ingenting för någon då men solsken, vattenytor, rörelser om omgivningen, ögonen hos djur och människor, känslorna i kroppen som kommer och går, ljuden som uppstår och klingar ut - det levande livet fyller omedelbart upp hålet efter fiktionen personen.

Skrivet av ingenperson, 2010-11-16 10:25

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.