En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Det som nu sker är utan inskränkning. Men, som den svenske filosofien Yngve Sahlin skrev om Fichte på mitten av 1800-talet - utan en inskräknining kan inte ett jag finnas. Han menar detta som nödvändiga villkor och kan inte se att varje inskränkning (fiktivt, som föreställning) är overklig. Många filosofer och teologer tror att jaget måste hävdas, åtminstone som en utgångspunkt som senare ges upp. Vi skapar en historia om sökande eller utveckling.

Men det som nu sker behöver inte ha denna inskränkning och har det de facto inte. Så snart vi frågar: vem behöver det? står det uppenbart klart att det inte finns någon närvarande som behöver en inskränkning. Varför i alla världen skulle någon behöva det? Tillvaron är full i sig, ren i sig, oskuldsfull som ett barn i sig. Vem behöver skränka in, begränsa, pressa samman?

Någon frågar om jaget, personen, medvetandet, behövs för producerande av innehåll? Egot och tanken vill gärna vara centrala för det viktigaste i livet - producerandet av tankeinnehåll. Men det är uppenbart att det här som sker nu, gör det oavsett vilket innehåll vi producerar. Med eller utan föreställningar och språkliga yttranden, i skrift eller muntligt, sker det som sker just så här och just precis här. En bild är den av havet - vågorna slår in mot stranden, våg efter våg. Alla konstellationer upphör och blir något annat. Ingen producerar någonting, ingen form inskränker någonting. Det levande blir sig självt oupphörligen.

Skrivet av ingenperson, 2010-12-08 09:50

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.