En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Ibland kommer frågan "Hur kan du undervisa och fungera i världen om det inte finns någon yttervärld och ingen person som agerar?" Det är en bra fråga för den spetsar till de två föreställningar som styr människor från barndom till ålderdom.

Som kognitiv terapi fungerar också detta budskap genom ett direkt angrepp på dessa favoritmyter - ta bort de båda och du har en ny energi att leva med! Detta "du" är inte kvar men istället syns det levande. Och detta levande är betydligt trevligare än världen som vilja och föreställning, för att använda Schopenhauers uttryck.

Att med inlevelse spela roller i världen är aldrig något mer än socialpsykologi. Med olika hattar på huvudet gör man olika saker och med insikten om att vare sig person eller värld äger verklighet går dessa spelfunktioner allt bättre. Initialt kan en människa som inser detta uppleva en mild förlust av verklighetskontroll. Men det går snart över och kvar blir en viss semantisk problematik när det hela ska beskrivas - vilket inte krävs särskilt ofta.

Men vill vi missionera ut detta budskap som minst sagt ter sig förlustbetonat? Nej det finns ingen missionstendens i själva sanningen om verkligheten. Men det handlar ju om livets helhet och alla sökare kommer att lyssna extra noga. Därigenom blir det ett angeläget ärende även om ingen person kan göra det till en agenda eller ett budskap för mission.

Skrivet av ingenperson, 2010-12-16 09:37

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.