En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Om ingen särskild person finns har det heller aldrig funnits någon sådan. Detta erkännande och igenkännande sker om och om igen. Vi erkänner att alla projekt försvinner redan när de förverkligas. Vi känner igen en stor frihet som inte är bestämd, ett "kunna-vara" som gamle Schelling kallade det. Denna igenkänning sker ständigt pånytt. Vi föds bortom begränsningen på nytt. Det är innebörden, kan vi säga, med "på-nytt-födelse".

Försvinnande är alltså den naturliga processen. Befrielse från person sker igen och igen och igen. Det kan också kallas negering av det som tycks ställa sig upp och "vara" något och därmed låsa fast en fiktion i livets flöde. Det är den vanligaste orsaken till smärta. Negeringen kan också vara smärta, men av befriande natur, ungefär som att ta bort ett plåster som inte gör nytta längre. Det sitter lite fast i huden och sårskorpan.

En anekdot lät så här: någon ringer upp och säger att tiden tagit slut idag. Man svarar: ja det är ok, så har det alltid känts, jag har aldrig riktigt trott på morgondagen. Han i telefonen säger att den förgångna tiden inte heller finns kvar, ja att den egentligen aldrig fanns. Man svarar: ja så har man nog tänkt att det var hela tiden!

Försvinnandet av personen är också försvinnandet av all persontid. Och detta sker ständigt på nytt.

Skrivet av ingenperson, 2011-01-30 20:53

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.