En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

En flicka frågade hur det går med könstillhörigheten om känslan av att vara någon upplöses. Men i samma stund hon verkligen frågar sig om det finns någon flicka eller pojke där blir saken uppenbar. Det finns ingen där. Vi kan naturligtvis tänka oss och göra observationer som ska stödja teorin om könets funktion men detta är ett senare konceptuellt tänkande. Det finns ingen man eller kvinna, pojk eller flicka där. Det finns ingen könstillhörighet i detta medvetna nu, i detta levande liv.

På sjukhusen frågar många sköterskor patieneterna om de vet vad de heter eller vilket personnummer de har. Detta för att se om de kan tänka logiskt och minnas något. Rätt svar är dock att ingen har något namn eller personnummer, det är endast konventioner och symboliska representationer. Men vi kan naturligtvis visa att minnet fungerar. Det är en helt annan sak, en enkel och intressant funktion. Det första är ett antagande om en fiktiv central "person" medan det andra är en vanlig operativ funktion som kan observeras och beskrivas funktionellt.

Något liknande gäller religiös tro och alla andlighet. Det finns ingen troende individ någonstans och ingen avskild gud. Det finns ingen sökare. Det finns ingen som befriar sökaren. Det finns inga andliga lärare, inga gurus. Däremot finns operativa funktioner som är viktiga för våra liv. Operationer av tillit, av längtan, förvirrande glädje, medkänsla riktad mot allt och alla - kanske den viktigaste av dem alla och som skulle förvandla jordens samhällen om den utövades oftare.

Skrivet av ingenperson, 2011-02-23 11:25

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.