En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

När vi vaknar på morgonen, redan innan vi slår upp ögonen, presenteras ett helt spektrum av rena händelser och sensationer i kroppen, som vi direkt uppfattar. Dessa är helt kända, de är alla precis som musiken bara sig själva, fullt kända som uppfattningar, fullt verkliga händelser i livet.

Tanken må blixtsnabbt söka sig till sina fiktioner - att vi är någon som ska spela ett spel i en spelvärld - men dessa sensationer och kvaliteter är där. Värme i kroppen, kanske ett illamående i magen, en ömhet i en axel vi legat på, en stel arm, en trötthet i kroppen. Vi kan, som vissa människor gör, gå genom kroppsdel för kroppsdel för att göra dem medvetna. Dessa uppfattningar är fullt sanna, fullt verkliga. Trots att tanken försöker fladdra till skådespel och fantasier om att uträtta saker eller passa sig för saker eller undvika saker under den kommande dagen - så finns de verkliga uppfattningarna där. Vi kan lätt se bort från spelets distraktioner och återvända till att leva - att leva med de verkliga händelserna.

Trots att vi efter en stund sätter igång spelvärlden med vår person i strategisk relation till andra personer i världen som arena för rörelserna och intentionerna, fortsätter de verkliga händelserna att leva sitt liv obekymrat av våra distraktioner. Ljuset är ljuset runt omkring oss, ljuden är sig själva, alla sensationer och intryck är vad de är. Buketten av kvalitativa händelser presenteras för oss varje minut, fullt verklig, fullt levande, inte det minsta påverkad av vår fiktiva distraktion där vi engagerar oss och lider. Ibland kan vi höja blodtrycket genom upphetsning i våra fiktiva förlopp. Men det som äger rum är helt oberört av dessa fantasier.

Ju mindre distraherade vi är ju mer kan vi variera livet och välja ingångsattityder. Spelet fortsätter men vi har större frihet när vi låter det verkliga vara sig själv. Vi kan också avstå helt från spelet med fiktiva element och endast ta emot det som händer. Vi lämnar personen för det som lever såsom det är. Inte för att vi gjort det mer levande utan endast att vi tar emot det som äger rum mer helhjärtat.

Socialpsykologin kan skildra spelvärlden och göra den fascinerande. Genom friheten att variera genom att vara mindre distraherad, öppnar sig också ett visst nyskapande i fantasierna med person och utfört arbete i världen. Men samtidigt pågår den verkliga realiteten, helt oberoende av det socialpsykologiska skeendet. När det gäller enklare sociala sammanhang kan vi vila i verkligheten nästan parallellt med manipulationerna i spelens sociala verklighet. Men vi blir fort lidande av overkligheten och behöver då lämna spelen för att erkänna det fullt verkliga - lämna sig själv och självrättfärdigheten som Luther skulle säga.

Skrivet av ingenperson, 2011-03-15 07:33

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.