En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

När en människa släpper iden om en egen person som bossar och ger uppdrag, uppstår helgdag istället för vardag. Det blir helig tid - eller ingen tid, det blir sabbat eller helg. Sålänge fiktionen om en separat chef upprätthålls blir allt vardag och arbete.Vi proletariseras. Lediga dagar tjänar arbetsdagar, vila är till för att återkomma till arbetet. Alla fascistiska rörelser bygger på denna totalisering av arbete - arbeit macht frei som det står på en viss skylt.

När helgdag infaller som symbol för vårt liv i sin helhet, blir det förstås också en festlig karaktär. Vi känner hur friheten och heligheten är det naturliga, hur ansträngningen och den personliga berättelsens ödeskaraktär upplöses. Josef Pieper tar upp tre drag i helgdagens sätt att forma vårt liv: avslappning, ansträngningslöshet och överlägsenhet inför alla funktioner.

Avslappningen är släppandet av "chefen" eller arbetsgivaren som finns så fort en egen person finns, ett eget avskärmat individuellt jag. Det är därför festivalen och karnevalen är en kollektiv glädje - det är inte meningen att separata individer ska kontrollera festen. När Jesus skickar bort en felaktigt klädd person till sin stora fest i liknelsen om festen, är det för att denna människa inte släppt sin "arbetare" och sin ansträngda vardagsperson. Till festen kan man bara komma om man är festklädd och har lämnat den arbetande personens värld.

Ansträngningslöshet innebär inte påtvingad passivitet. Folk som sålt sin själ till det totala arbetets verklighet klagar på sabbatens förbud mot arbete och hyllar sekulariseringen som gör det fritt att fortsätta arbeta på lördag och söndag. När det fiktiva inre chefskapet försvinner är det naturliga att utan ansträngning fira existens och levande liv precis som det är. Ingen behöver lära oss hur man gör. Ingen behöver överföra någon kunskap, ingen behöver någon lista med saker att göra. Vi har helg och anstränger oss inte - vi är katoliker på det gamla sättet då året var fullt med helgdagar och vardagens regler upphörde.

Överlägsenhet innebär att levande liv får vara sig själv utan det påhittade jagets "funktionalisering" av den mänskliga existensen. Ingen behöver funktionärens åskådning när jaget är borta. Att vara ett kugghjul i ett samhällsmaskineri eller en arbetsplats är en föreställning som skapar förvirring och konstgjord existens. Vi blir artefakter och kroppens energi blir låg. Även då vi är upphetsade för den funktion vi har, blir energin låg. Vi lever i en dagdröm som skadar oss.

Utan falsk funktionär och arbetare blir vi istället lediga. Det är en genuin frihet och förundran inför alla detaljer i livet. Ledigheten visar sig vara det vi alltid haft, under ytan av ansträngning och projisering av egots funktioner. Nu har vi endast börjat uppskatta den.

Skrivet av ingenperson, 2011-03-23 10:58

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.