En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Ingen gör detta - detta som nu sker. När drömmen om en egen privat person faller syns det väldigt tydligt att hela scenariot vi befinner oss i inte är en produkt av någon. Filosofer har alltid varit detta på spåret, René Descartes skulle kunna ha skrivit "cogitans, ergo non sum" - att alltså ett uppfattande sker av det som sker, men just därför finns inget ego där som producerar något innehåll. Berkeley kom närmare med sitt "esse est percipi" - där det alltså inte står percipio. Det är helt enkelt ingen där utan det sker alla förutan.

Men sålänge drömmen om jaget uppehålls tror många att de åtminstone skapar något lite i sina omständigheter. I någon mån vill man vara herre på täppan, äga sitt eget liv, leva sitt eget liv, köra sitt eget race och allt vad vi säger. Men vad som än sker är redan där när det sker och ingen producerar det. De språkliga pronomina i första, andra och tredje person är etiketter på något som inte finns såsom orsak eller skapare. Gud är skapare - det vill säga inte någon fiktiv person. Gör man Gud till fiktiv megaperson är det inget att tro på. Berkeley sa det rätt: den stora anden, den stora helheten, enheten, alltet - och relativt oss det stora intet.

När ingen gör detta som sker blir världen förunderlig. Men inte för någon. Poeter i alla tider har velat beskriva världen så att den blivit märkvärdigare. Film och teater skapar dagligen sådana beskrivningar. Religiös suggestion gör detsamma. Men det är enklare än så. Just nu sker allt utan någon som gör det och det är i sanning märkvärdigt och förunderligt. Livet ger sig självt denna gåva. Det "cogitans" som pågår är en verklighet som är mycket vacker, mycket rik på liv. Men ingen är där och därför är det helt onödigt att försöka uppnå denna verklighet, eller rena sig inför den, eller odla den eller studera den. Helheten bjuder på sig. Det är allt.

Skrivet av ingenperson, 2011-03-29 15:53

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.