En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

När individen, den sökande drömmaren, hör att livet utan person gör tingen oskyldiga och förundransvärda, försöker den genast paketera det hela i ett budskap eller en attityd, någonting att njuta av. Ibland säger människor jag talar till: "Javisst, varför kan vi inte njuta av det närvarande, vara nöjda med livet som det är?" Personen vill ha en tillvaro att njuta av, i kontrast till den tråkiga närvarande verkligheten, vardagens välkända och föga beundransvärda innehåll.

Men att försöka njuta av livet utan person är som att ta en charterresa till Mallorca. Att komma ifrån det vardagliga för att få se det nya. Det finns ingen där som njuter eller är nöjd. Det är bara sig själv. Varje andetag är nytt och märkligt men inte för någon. Det är så i sig själv, alldeles förutan någon som vill använda det, se någon mening i det, njuta av det.

Personen måste ha mening, ja livet måste ha mening för personen. Därför är ett budskap om uppmärksamhet utan personen inblandad ett meningslöst budskap. När lockelsen i allting omedelbarhet och nyhet väcks genom att individen lyssnar på denna kommunikation, kan personen återigen skapa en mening, denna gång "utan person". Men det fungerar inte. Strax är även detta meningslöst - eftersom det är en personlig intention. Vi har tagit fängelset med oss.

När personen släpps och dagdrömmen passerar är vatten, vind, himmel, alla människor och föremål märkligt enkla och starka, sköna och sanna - ja verkligen heliga. Men ingen är där. Det endast är så, kompromisslöst så.

Skrivet av ingenperson, 2011-09-27 16:54

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.