En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

I Lars Ahlins lilla minne "Storgatan 33" berättar han om en hyresgäst som hette Jöns Jönsson. Denna pratsamma och livliga arbetare undvek såvitt det var möjligt ordet "jag". När han berättade något gjorde han omskrivningar i stil med "Då vaknade jägaren och tog ner bössan från väggen och gick till skogs resten av dan." Eller när han skulle dricka en öl: "Då sa en röst i kroppen att nu dricker vi en öl". Och det vanliga sättet att undvika jagpronominet: "En annan blev sömning och gick och la sig".

En helt annan person i en helt annan tid, den indiske talaren Jiddu Krishnamurti, lär ha startat ett framträdande med orden: "There is no speaker". En av åhörarna råkade hamna i matkön med Krishnamurti bakom sig och sa skämtasamt till honom: "There is no line". Vilket kanske var att helt missförstå. Visst finns köer. Men det är inga som står i dem.

Inte i något av dessa två olika fall handlar det om låg profil på sig själv, eller en känsla för takt och ton, en vilja till försiktighet. Det handlar nog om den starka insikten att påhittet om ett "jag" inte är sakligt, inte seriöst och egentligen hindrar framställningen.

I början av 1970-talet ville Bonniers förlag prata med mig om ett litet manuskript om "självets avveckling" som jag skrivit på en gård vi hyrt nära Smedjebacken i Dalarna. Förlaget gillade manuset men ansåg att det var för pessimistiskt. Människor vill höra positiva saker som får dem att ta i itu med vardagen. Jag skrattade och sa att det är helt ok att säga sig positiva saker. Men vem är det som säger det?

Det kan verkligen vara så att skräcken för att det lilla jag man har ska försvinna, avhåller dem från att ens lyssna till ett budskap om det fingerade jaget. Livet blir så stort när varje ny situation är fräsch, okänd, förunderlig. Ingenting bärs där. Ingen ryggsäck med "min historia" tynger oss. Det är lite farligt, ja, men så underbart när vi vågar.

Skrivet av ingenperson, 2011-09-29 04:24

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.