En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

"The extraordinary thing about inventing a persona is that one is loathe to give it up, especially if the fiction sits comfortably".

Så skriver författaren till "A River Sutra", Gita Mehta (s 112). Och det är så sant som det är sagt. När vi skapat en person-fiktion som ligger bra i handen, eller stämmer med några viktiga syften vi har i livet, är det närmast omöjligt att släppa den.

Det intressanta är att vi vet någonstans att fiktionen är konstruerad som i ett spel där det gäller att vinna några fördelar. Vi vet att spelet inte kan fortgå så länge och vi är ibland helt beredda att ge upp personen för att bli fria. Men eftersom alla spelar är det svårt att stiga av spelet. Den bästa möjligheten ges i ett läge där rollen inte behövs särskilt mycket, t ex på en resa eller vid en ny arbetsplats eller vid en tid av arbetslöshet.

Huvudpersonen i Methas berättelse får tillfället genom läsning av de indiska puranas och en religiös omvändelse. Problemet med sådana är ofta att en ny roll skapas. Men religioners ursprungliga syfte är förstås just denna befrielse. Tänk om sökare inom alla religioner tog detta tillfälle till frihet från personan istället för nya skapelser av nya roller!

Skrivet av ingenperson, 2011-12-06 14:36

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.