En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Berättelsen om Adam och Eva säger: det är något fel på oss. Det är något fel på mig. I över 5000 år har troligen människan känt detta och utvecklat en rad religiösa and metafyiska system för att fixa problemet.

Problemet känns som rädsla eller ångest. Subtil smärta ligger under allt vi gör och allt vi gör verkar vara försök att ordna upp livet, göra det mindre oroligt.

Men så snart ingen person är här i denna stund, finns vare sig smärtan eller problemet. Väldigt förvånande men uppenbarligen sant. Istället finns ljus och ljud, rörelser och färger, händelser och processer, ständigt växlande tillstånd i kroppen och i miljön utanför kroppens gränser. Livet.

Detta liv har inget behov av läror och lärare, det är fullt som det är. Ingen behöver resa någonstans, det går bra att vara just där man är. Ingen fråga behöver besvaras, inget problem behöver fixas, inga känslor behöver utredas eller tolkas, ingen mening behöver ges, ingen text behöver läsas, ingen rit behöver utföras. Det är fullt som det är.

Vad gör vi med alla religiösa och metafysiska system för att fixa problemet? Det löser sig av sig själv. Livet behöver dem inte men behöver heller inte ta bort dem. Att delta i gemensamma meditationer eller gudstjänster och sakrament är också livet, även om många gör det för att fixa ett problem som inte finns. När bekymret är borta kan vi bekymmerlöst sjunga psalmer och ta emot nattvarden, sitta zazen och läsa i Toran.

Skrivet av ingenperson, 2011-12-15 11:36

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.