En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Det har aldrig funnits någon agent, bara aktiviteter. Du lägger till olika antaganden om "din" agent och håller på så tills du tröttnar. Det är egentligen ingen idé att skynda på detta upptäckande. Det kommer när du tröttnat på antagandena. Det verkliga tar plats istället, enkelt och empiriskt som det är - ageranden, handlingar, rörelser, växlingar - liv.

Under dagen antar vi en persona för att "vara någon". Men när vi upptäcker det overkliga i detta blir det praktiskt att förenkla livet lite. När man antar en persona så hittar man ju ofta på uppföljningsärenden, "måste göra det och det" osv. Förenklingen låter oss vara det verkliga utan persona fler minuter än tidigare. Det blir mer verkligt under längre tid.

Personer som åker på retreater och meditationskursen försöker göra detta - men tar med sig antaganden om en persona, eller flera. Det blir en relativ vila, men ingen upptäckt av den verkliga aktiviteten. För filosofer och tänkande personer som teoretiskt gör distinktionen mellan erfarenheten och termerna som beskriver eller analyserar erfarenheten, men inte gör denna distinktion praktiskt, blir det endast en begränsad insikt om liv och språket som beskriver liv. Först när distinktionen verkligen görs uppstår den totala friheten i det direkta erfarandet.

När jagdrömmen på så sätt blir uppenbar, visar sig beskrivningar och analyser mindre väsentliga. För vem analyserar vi våra erfarenheter? Inom vetenskapligt arbete finns en rad ganska olika situationer där erfarenhet analyseras. Men för vem? Jo endast för det liv där vi engagerar denna dröm om ett fiktivt jag. Där äger dramat rum - att vi "vet" mer, att vi har "framgång", att vi "ordnar data". Detta ska inte nedvärderas men illusionen måste avslöjas för att vi som mänsklighet ska växa.

Skrivet av ingenperson, 2012-05-13 18:00

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.