En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Det går inte att komma till en religion och försöka få den att ge den uppvaknade friden - den som ligger i att vi ser att just nu är allting utan problem eller svårigheter här där vi är. Religionerna ger endast svar på det som du matar den med i form av dina problem, dina begär, din avsaknad av något. Därför ser världen ut som den gör trots alla icke-vålds-religioner och goda former av religiöst motiverad etik. Människor kommer med ofrid och problem till religionen eller kyrkan och får bara en förlängning av detta liv tillbaka, fast med en positiv inriktning i många fall. Jesus säger: Kom till mig ni betungade! Men de tillåter inte att han lyfter av bördorna utan behåller dem.

När vi vaknar upp ur drömjaget med sin inneboende börda, är allt annorlunda. Då kan vi gå in i vilken religiositet som helst och vara i frid där. Vi ser oss omkring i kyrkan eller i moskén - är allt helt utan dilemma eller svårighet? Ja. I uppmärksamheten är det så redan. Varför vara i en moské? Varför inte? Där finns många fina troende. Räcker inte det? Gud vill frid. I alla religioner finner vid dessa fridsamma andar. Denna frid återfinns i den första gåvan - detta vara. Har vi tillgång till detta vara?

Det är en retorisk fråga. Vi har faktiskt alla tillgång till detta vara. Förutom de få tillfällen då fysisk smärta eller väldigt intensiva uppgifter krävs av oss, kan vi uppmärksamma fullheten i detta vara. Och vi kan stanna där hur länge vi vill. Ingen kommer att vilja föra oss därifrån. Inga krafter, förutom de som för våra temporära brådskande uppgifter kräver vår fulla fokusering, kommer att vilja dra oss bort från den friden och enkelheten.

Men begären och behoven och allt som drar oss i olika riktningar? Alla dessa syns tydligt när uppmärksamheten är på det som är varat.

Skrivet av ingenperson, 2012-05-14 14:10

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.