En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Det vi kallar den historiska känslan, förändrar inte saker och ting, inte heller upptäcker denna känsla någon ny kvalitet i det den talar om eller har kunskap om. Men den ger saker och ting ett nytt "djup" - vilket är en sorts fantasi många delar. Tänk bara på gamla svartvita foton från förr i tiden! När den "vetenskapliga" historikern går "bakåt i tiden" använder han eller hon dock inga andra metoder än att se på det närvarande och extrapolera detta fiktivt "bakåt". Vi är så säkra på att vi vet någonting när vi gör så.

Detta gäller både vetenskaper som paleontologi, geologi, lingvistik som den vanliga individens egen privata "historia". Det handlar om en sorts empirisk rekonstruktion men det sker också en parallell symbolisk rekonstruktion. Det symboliska innehållet är inte alltid lätt att se men spelar stor roll för individen. Utan denna symbolik är individen utan värde, bara en sorts mekanik. När vi börjar en mening med: "Jag minns hur det var när jag gick i i småskolan..." har vi i regel laddat symboliken allra först och går sedan till den mer eller mindre trovärdiga empiriska rekonstruktionen.

Historia är ett försök att förena en rad empiriskt rekonstruerade disjecta membra till en ny form av helhet som känns levande - en fiktion vi ska tro på. Samma sak sker med våra individuella historier. Det är ännu svårare men vi vill tro på illusionen.

Skrivet av ingenperson, 2012-05-26 18:56

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.