En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

INGEN PERSON

***

Det där som kallar sig "jag" lämnade scenen när jag var 55. Det är väl en ålder då mycket sker för människor: medelåldern har lämnats, man är inte riktigt gammal men definitivt på väg in i ålderdomen. För mig var det ett radikalt brott med något. Det blev så övertydligt att ingen finns här. Allt som sker är endast Sig själv, helt utan någon medverkan från ett "jag".

De jag talade med om detta trodde jag hade hamnat i en depression, i en utbrändhet, i en kris av något slag. Jag minns en resa till Samos där ingen fanns vid sidan av det som skedde. En mycket enkel resa och ett mycket enkelt liv. Ingen är där. Färger, former, rörelser, skeenden -- men ingen där. Bästa resan någonsin, renaste semestern någonsin.

Ingen erfarenhet hindras -- det är poängen med det öppna livet. Vare sig det sker beskrivningar av livet i öppenhet eller inte, är det ett faktum i sig. Ibland när beskrivningar görs måste ett erfarande "subjekt" fogas in som den beskrivande parten, den som talar, den som tänker, den som upptäcker livet. Men det är endast en formell part, en retorisk form.

Just denna del av det öppna livet -- som är Gud -- kan behöva betonas. En retorisk form kräver ett formellt subjekt, en som talar, en som skriver, en som säger det som sägs. Men det är endast en formell funktion. Ofta kan just frågan komma: Men du står ju där framför mig och säger detta, alltså är du där !! I det svar som ges behöver just det formella elementet förklaras. En framställning kräver en formell framställare, men det är endast en språklig form. Det är ingen där, det finns ingen talare.

För vissa gudshängivna människor är detta enkelt att förstå. En sufi kan lätt se hur endast Gud är verklig. En rabbi som Gutman Locks har ingen svårighet att se öppenheten. Endast Gud är verklig, inget annat påfund som kallar sig "jag" behövs egentligen.

Eller som en elev uttryckte det vid ett samtal: "Det måste vara tröttsammare att ha "någon" igång som ett jag hela tiden. Det måste vara enklare och vilsammare utan." Så sant, så sant.

Skrivet av ingenperson, 2015-12-07 10:54

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.