En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

jhermanssons bloggis

Politikens ärlighet

Riksdagspartierna har släppts fria på den kommersiella marknaden. Likt företag som slåss om kunderna överger de sina ideologier och undersöker vad flesta antalet väljare vill ha. Ooops, mera kärnkraft säger centern! Ooops, mer regler och tuffare tag, säger liberalerna. Ooops, stöd till de svaga säger moderaterna. Ooops, har någon vi gjort bort oss nu igen, säger socialdemokraterna.

Det känns i och för sig rätt att folkets vilja ska påverka politiken, men att partier byter ideal för att charma och säljer sina själar för rösterna känns inte rätt. Vart tog principerna och trovärdigheten vägen? Kan du lita på den politiker som överger sin hjärtefråga för att en opinionsmätning säger att majoriteten tycker annorlunda? Vad händer när nästa mätning, gjord med andra metoder visar ett annat resultat?

Faran med denna trend är ju att alla de stora partierna i än högre grad kommer att tycka samma sak. Jargong och retorik med tomma ord kommer att prägla debatterna när Ohly, Reinfeld och Persson försöker dölja att de är överens. Endast Leijonborg kommer avvika, genom att försöka dölja att han blivit Sverigedemokrat.

Vitsen med partipolitiken är att den ska uppvisa en bredd. Den blir ett slags inspirationsfönster och demokratisk spegel av ett samhälle där vidden av åsikter som möter varandra är ett kvalitetsmått. I en marknadsanpassad valrörelse där alla enas om opinionsmätningens politik visas konformitetens landskap på medelmåttighetens och kommersialismens villkor upp sig. Jag vill inte se den typen av demokrati i mitt land.

Bortsett från likriktningens direkta baksidor öppnar denna trend också dörren till mer extrema och farliga alternativ. Bästa sättet att mota brun- och svartskjortornas parader från gatorna är att uppvisa alternativ och färgsprakande ideologiska spektrum inom ramen för det humana. Att begränsa det rumsrena till en slags 80-talets moraliska majoritet i nyviktoriansk anda fasar jag för. I strävan att öka intresset för valet hos publiken, för väljarna har blivit studiopublik med mentometerknappar, genom att gå den till mötes, riskerar politikerna nu att göra oss väljare än mer villrådiga.

Ge oss alternativ. Väck åter ideologierna, tron, övertygelserna till liv. Visa att ni är värdiga att leda landet i fyra år på ett annat sätt än genom att agera vindflöjlar. Spela upp hela det spektrum av alternativ som landets politikerarsenal borde kunna uppvisa. Överge Lagerbäcks anda, där det som visas upp bara är fiktiva försök till seger och som publiken går ointresserad förbi, för att istället satsa på att vinna med offensivt spel. Annars väljer jag hellre min granne eller bästa vän till riksdagen. De är i varje fall öppen konformistiskt bekväma.

Skrivet av jhermansson, 2006-08-20 09:48

Duuh! Jag VET! *vifta med solfjäder* Visst är det trist.

Skrivet av Threedeehoo, 2006-10-05 17:05

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.