En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

kristoffer_bloggarens bloggis

Kristoffers Novell

Novell

Börje Larsson är en person som lever ett ganska vanligt liv, man kan säga att han är en vanlig medelsvensson. Klockan 07.00- Börje kliver upp ur sängen stänger av sin väckarklocka och ger sin fru en godmorgon puss och sätter på sig sina skin tofflor som han fick i julklapp för 1 år sedan. Börje går ut till köket där han dukar fram en frukost bestående av fil, flingor, juice, knäckebröd och ett smörpaket. Börje sätter sig i sin favorit soffa och läser en Hänt Extra. Klockan 07.05- Börje lägger ifrån sig sin tidning och sätter sig tillsammans med sin fru vid frukost bordet. Klockan 07.30- Börje klär på sig efter en god frukost och gör sig redo för att gå till jobbet. Klockan 07.45- Börje sitter i sin röda Volvo v70 på väg till sitt jobb medan han tittar på en ritning över ett hus, Börje är nämligen arkitekt. Klockan 08.00- Börje infinner sig på sin arbetsplats och hälsar på alla sina kollegor, sen börjar en helt vanlig arbetsdag för Börje. Klockan 19.00- Börje kommer hem lite senare än planerat eftersom det blev en lite konfrontation med chefen sista timmen. Börje säger hej till sin fru och slår sig ner till ett dukat middagsbord. Ja så här såg Börjes liv ut utan några större ändringar, dag ut och dag in. Men Börje trivdes med sitt liv, varför skulle han ändra på någonting tänkte Börje, Alla andra lever så här så varför ska jag sticka ut med att leva på nått annat sätt tänkte Börje. Åren gick och Börje levde sitt vanliga liv utan några förändringar. Men under årens lopp så hände det en märklig sak som kom att förändra både Börje och hans liv .Något hände som han inte kunde göra någonting åt. Året var 2007 och det var val i Sverige, nu skulle Sveriges framtid avgöras tänkte många svenskar. Det tänkte såklart Börje också men han hade redan innan bestämt sig för vilket parti han skulle rösta på. Hans föräldrar hade alltid varit Socialdemokrater så varför skulle han ändra den vanan. Det var ju bara befängt tyckte Börje. I början av augusti närmade sig diverse valkampanjer och kollegorna men framför allt hans fru började tjata om valet. Om vilka man skulle rösta på och så vidare.
Men Börje struntade helt i vad hans vänner och fru sa för han hade redan bestämt sig. Dagarna gick och det visades allt fler debatter på TV. Börje kunde inte undgå att titta på några. Dom diskuterade arbetslösheten och vad man skulle göra åt den. Detta väckte hans nyfikenhet över vad dom olika partierna hade för åsikter och det blev mer och mer intressant. Kanske behövdes det lite förändring i Sverige i alla fall. Men den tanken skakade han snabbt bort ur huvudet för varför skulle han rösta annorlunda mot vad föräldrarna alltid hade stått för. Det var också något som präglade hela hans släkt och som även var en självklarhet för honom själv
Dagarna gick och Börje följde fler debatter på TV. Valplakaten efter vägarna sa också något och som påverkade. En dag skulle Börje gå ner till torget för att handla grönsaker, det brukade vara marknad där varje lördag. Men till sin stora förvåning så var alla grönsaksstånd borta och istället stod det ett 20 tal timmerhus på torget. Det var en massa folk runt om dem. Börje såg efter ett tag att det var valstugor som stod på torget. Börje gick fram till en av dem men inte för att deras politik lockade, han var sugen på godis. Vid varje stuga stod det en stor skål med godis och bara väntade på att bli krossade mellan någons tänder.
Börje gick fram till Moderaternas valstuga och började gräva i godisskålen.
Men samtidigt som Börje åt ur godisskålen så kunde han inte undgå att höra vad mannen som stod där och predikade om deras politik sa. I början brydde sig inte Börje om vad mannen ville tala om för han hade ju redan bestämt sig vilket parti han skulle rösta på. Men efter ett tag lyssnade han mer och tillslut hade han totalt glömt bort godiset.
Börje började fundera på om han verkligen ville rösta på socialdemokraterna. Skulle han, Börje ,ändra traditionen och rösta på alliansen för en gångs skull.
Han hade nu tagit sitt första steg mot att bli intresserad av politik.
Börje gick till flera stugor och lyssnade på vad dom hade att säga och på vägen hem grubblade Börje på vilket parti han skulle rösta på.
Nästa dag var det söndag. Dagen började med dom gamla vanliga rutinerna, möjligtvis vaknade familjen lite senare än vanligt. Eller i alla fall Börje.
Den här dagen skulle Börje och hans fru åka till Hemköp och inhandla en del varor som var nödvändiga till fredagens valvaka.
Väl på väg i deras röda hederliga Volvo undrade Börje hur mycket det här kalaset skulle kosta. Efter att ha betalat villaskatt, försäkringar och diverse andra skatter så hade Börje och hans fru inte så mycket kvar att leva av. Börje insåg allt mer att socialdemokraterna kanske inte var ett så bra parti att rösta på som han trott. Tanken på en förnyelse verkade vilja förfölja honom.
Börje svängde av till affärens parkeringsplats och parkerade snyggt mellan två andra Volvobilar. Väl inne i affären tog Börje en vagn och styrde mot Mejeriavdelningen. – hur många mjölkförpackningar ska vi köpa? frågade Börje sin fru. – ta två jag vet inte om vi har råd med fler.
Börje tog två mjölkförpackningar och la ner dom i vagnen. Hm, om inte villaskatten var så hög skulle jag kunna köpa mer saker, tänkte Börje.
När dom hade handlar färdigt gick dom fram till kassan. Det som stod på kvittot blev en ren förskräckelse. Att det här köpet skulle ruinera honom var inte kul.
Dagarna gick och Börje skulle till slut gå och rösta. På väg till röstlokalen var Börje helt säker på vilket parti han skulle rösta på. Han skulle mot sina förfäders vilja rösta på Alliansen.
När han kom fram till röstlokalen där mängder med människor stod i en lång kö för att på sin tur få rösta, kände han en lätt känsla av frihet, varför visste han inte men han kände den djupt inne i kroppen.
Efter att ha gjort sin röstning kände han sig stolt över att ha gjort någonting ovanligt. Det kändes som om han vill göra fler ovanliga saker. Som att köpa en ny bil, han ville köpa en ny kostym som hade en skrikig färg och han ville måla om huset.
På den stora dagen då valvakan ägde rum var det en liten tillställning hemma hos Börje och hans fru. Några av Börjes arbetskollegor var där och några av Börjes grannar. Gästerna bjöds på tårta och champagne, och dom hade allmänt trevligt.
När festen började dra in på småtimmarna levererades valresultaten från TV. Det var olidligt spännande men till slut så vann Alliansen och Börje brast ut i en glädjesång. Efter några veckor åkte han för att handla igen, satte sig då i bilen och åkte mot Hemköp. På vägen dit åkte han förbi en firma där dom sålde Mercedesbilar. Man kanske ska ta sig en titt på vad dom har att erbjuda där, tänkte Börje. Sagt och gjort svängdes bilen in till Mercedes- butiken där han betraktade bilarna i tur och ordning. Och eftersom Börje skulle bli rikare nu när Fastighetsskatten hade sänkts som den nya Regeringen bestämt gjorde han klippet på en ny bil. I sin nya bil åkte han till affären och köpte fyra stycken mjölkpaket och en glass.
Sedan levde Börje och hans fru lyckliga i alla sina dagar, eller åtminstånde i fyra år till, fram till det nästa valet.

Skrivet av kristoffer_bloggaren, 2006-11-06 18:31

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?