En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
leo-larsson

Leos blogg

Divina Commedia

Jag valde att plocka ut några nyckelord ifrån stycket som ger en rätt bra bild av hur handlingen ser ut. Mina nyckelord: Vergilius, ledsagaren. De tre tillstånden; Helvetet, Skärselden och Paradiset.

*Återberätta vad som händer i stycket?
Först och främst så hade jag det lite svårt att komma underfund med de olika verserna/sångerna, jag tyckte att de var lite svåra att översätta så det blev tydligt att förstå. Men jag antar att introduktionen i stycket säger en hel del och är den del gemensamt med svenska lektionen som jag har gett mig mitt sammanhang av vad Divina Commedia handlar om. Divina Commedia handlar om Dante som har hamnat vilse i en stor,mörk och dyster dal som i det här fallet representerar jordelivet, där möter han Vegilius som ska ledsaga honom igenom två av de tre tillstånden som alla själar passerar efter döden, det sista tillståndet som är Paradiset, blir han ledsagad igenom av Beatrice, som är Skaldens döda ungdomskärlek. I det stora hela handlar alltså stycket om Dantes färd ifrån Helvetet till Paradiset.

*Hur hälsar Paola och Francesca Dante?
Dante börjar med att uppmärksamma Paola och Francesca och därefter ropa på deras förgågna själar, Paola och Francesca flyger fram till Dante och talar till honom som om dom kände Dante rakt igenom.
"O varelse, så godhjärtad och Ädel som vill besöka i den mörka luften härnere oss, som färgat världens blodröd."

*beskriv stämningen i texten.
Eftersom att Dante blir så förfärad av deras berättelser och åskådning så är det uppenbart att stämningen är låg och att alla tre sörjer, detta är också väldigt uppenbart i mitt tagna citat, där Dante beskriver sina känslor över Francesca.
"Ditt lidande, Francesca, bedrövar mig så djupt, att jag vill gråta"

Ursäkta att mitt inlägg kommer så sent, men jag hade skrivit ner det tidigare idag på papper eftersom det känns bättre att lämna in uppgifter på papper, men jag ändrade mig nu i sista minut. MVH

Skrivet av leo-larsson, 2006-11-23 23:25

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?