En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
lilla_Py

lilla_Pys öden och äventyr

Provision inom vården?

Idag känner jag för att reta upp någon. Kanske borde jag skriva något elakt om invandrare eller om homosexuella? Men jag är inte arg på invandrare eller homosexuella. Inte för att jag känner någon. Eller jo, det gör jag ju. Min bästa jobbarkompis är väl vad man skulle kunna kalla invandrare, hon kom hit med sin mamma, pappa och syrra när hon var tio. Men jag är inte arg på henne så det verkar ju dumt. Jag känner en lesbisk kvinna också, eller känner och känner. Vi pluggade ihop för många år sedan och hjälptes åt att plugga inför vidriga tentor. Vi kom bra överens men sen när vi inte hade plugget gemensamt längre märktes det att vi inte hade något annat att bygga på och det rann ut i sanden. Samtalsämnena tog slut när vi inte kunde eller ville diskutera vad Platon sa eller inte sa varje gång vi träffades. Men jag är inte arg på henne heller så det verkar ju också dumt.

Alltså måste jag försöka hitta en grupp människor som jag är arg på att reta upp. Efter mycket funderande har jag kommit fram till vilka jag vill reta upp: kvinnliga gynekologer i övre medelåldern med talfel. Varför kan man kanske undra och det ska jag berätta. Har träffat en (och i det här sammanhanget räcker det ju) och hon propsade på att jag borde ha en hormonspiral som preventivmedel för att undvika ett eller flera (vi har tvillingar i släkten) oplanerat syskon till sonen. Jag kände mig tveksam. Kände att jag inte riktigt trodde på min egen kropp och på hormoner. Vi har haft svårt att komma överens tidigare. Men jag lät mig övertalas eftersom det var så bra, så praktiskt och så underbart. Dessutom skulle mensblödningarna helt upphöra efter ett par månader. Så jag hämtade den på apoteket och lät min vanliga snälla barnmorska sätta in den. Hon tyckte förresten också att det var en bra idé.

Tiden gick och jag tänkte väl inte så mycket på den, eller på hormonerna. Den som har följt min blogg vet kanske att jag hade en jobbig sommar och blev tvungen att knapra antidepressiva som smågodis för att ta mig upp på morgonen, få dagen att gå utan sammanbrott och att jag sen inte sov särskilt mycket på nätterna. Så såg mitt liv ut i över ett halvår. Innan jag började fundera på varför jag mådde så dåligt just nu. Jag hade migrän, mensvärk - värre än någonsin, urinvägsinfektionssymtom men inga bakterier på odling, humörsvängningar och så vidare. Jag började fundera och kom fram till att jag hade mått bra på våren men att alla mina bekymmer kommit ungefär samtidigt, på försommaren. Så jag gick till min vanliga snälla barnmorska och sa att jag inte ville ha någon spiral nå mera och hon tog ut den åt mig. Men gynekologen är bekymrad. Hon är rädd för oplanerade graviditeter och eftersom jag äter för mig livsviktiga mediciner och för små oplanerade bebisar livsfarliga mediciner, en oundviklig abort. Jag oroar mig också för det men jag oroar mig mer över att sedan spiralen togs ut för fem veckor sedan har jag inte haft migrän en ända gång före hade jag attacker minst en gång i veckan och jag har börjat trappa ner antidepressiva utan att få någon humörsvacka. Alla mina andra bekymmer har också mer eller mindre försvunnit.

Jag håller alltså denna kvinnliga medelålders gynekolog med talfel skyldig till att jag mer eller mindre förlorat ett halvår av min sons första år. Jag var inte närvarande på ett sätt som jag ville och jag har inte varit den bästa mamma jag kunde vara på grund av att hon sa att jag borde ha en hormonspiral. Vad har jag lärt mig av detta? Jo, man kan inte lita på kvinnliga medelålders gynekologer med talfel. Och det sorgliga är att man inte kan lita på någon utom sig själv. Jag är mest arg på att jag lät mig övertalas.

Sen undrar jag om alla som jobbar inom kvinnohälsa är mutade av läkemedelsbolaget som tillverkar dessa hormonspiraler. Det spelar ingen roll vem jag frågar men alla har eller har blivit rådda att använda hormonspiral. Har gynekologer och barnmorskor provision?

~Py~ som måste gå och kissa för hon har nog en uvi på gång, på riktigt den här gången tror jag bestämt…


P.S. För den som inte har förstått det så är detta med att man inte kan lita på kvinnliga medelålders gynekologer med talfel en felaktig generalisering eftersom jag inte har träffat alla. Därför kan man inte säga att alla invandrare snyltar på samhället eller att alla homosexuella är vad man nu skulle vilja säga om dem. Dagens sensmoral är att man inte kan och inte ska generalisera för alla är vi individer och alla har vi olikheter och likheter som gör oss till människor men också särskiljer oss från varandra.

Skrivet av lilla_Py, 2007-11-29 15:25

Hormoner... få inte igång mig. Förstår din frustration. Att vara en kvinnlig medelålders, muttdoktor, med talfel låter som en kul karaktär i en fars ;)

Skrivet av Diana, 2007-11-29 20:17

Manliga gynekologen är tusen jordvarv bättre.......tycker jag. Har haft en kvinna som inte tog ett test (som kan göra stor skillnad), och alla manliga gynekologen= 3 tyckt varit grundläggande. Män känns mer som DOKTORER, kvinnliga gynekologen som LÅTSASDOKTORER med frasen "ja men det är normalt" som signum. Det känns som dom sitter på sina bakar och gör 0% skäl för sin lön.

Dock är kvinnor ÖVERLÄGSNA barnmorskor. De är proffsiga, starka, handlingskraftiga och samtidigt mjuka kvinnor. Härligare kvinnor finns inte. Finns manliga barnmorskor förresten?

Skrivet av Drottningen, 2007-11-30 19:46

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?