En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

mrdominiks bloggis

Bok: Näsan

Författare: Nikolaj Gogol

Kovalev är i förtvivlan, hur ska han nu träffa dem högt uppsatta personer han snart skulle träffa? Han gör allt för att lugna ner sina desperata känslor, han går till en tidningsbyrå och försöker annonsera ut att han tappat sin näsa och att den är på flykt, där tror de inte på han först och sedan när han visar stället där hans näsa satt så går tidningen ändå inte med på denna annons eftersom det skulle skapa dålig image för tidningen. Kovalev går vidare, till kommissarien som inte heller tar det hela på allvar. Till slut när han går hem helt förtvivlad kommer det en poliskanstapel hem till honom med hans näsa! Kovalev blir helt ur sig av lycka och tackar honom. Men näsan ville inte fastna när han satte tillbaka den vilket gjorde att kovalev tillkallade en läkare.

Läkaren kom och undersökte noga och sade sedan att det inte finns någonting man kan göra åt saken, det skulle bara bli värre då. Efter många...

Skrivet av mrdominik, 2007-05-29

Visa hela (1 kommentar)

Bok: Näsan

Författare: Nikolaj Gogol.


Denna berättelse utspelar sig i rysslands huvudstad Moskva. Den är skriven i berättande form, alltså är det författaren själv som berättar och beskriver precis som om han vore kameran. Huvudpersonen är Kolegiassessoren Kovalev. Annars finns det ganska många roller som har sin lite olika betydelse i berättelsen, t.ex. Ivan, hans betjänt, Ivan Jakovlevitj barberaren som hittade Kovalevs näsa i brödet hemma hos sig, kommissarien(inget namn angivet) osv.

Enligt mig spelar dessa personer ungefär lika stor roll i hela boken.


Den första bilden jag fick av berättelsen är att den var väldigt lustig och konstig, den handlar nämligen om att Kolegiassessoren Kovalev vaknar en morgon utan näsa, den är bara borta utan något sår eller ärr, det är bara platt på det stället där näsan satt. Näsans förste upphittare var barberaren Ivan Jakovlevitj som blev väldigt förvånad att näsan befann sig i hans bröd, han misstänkte till och med...

Skrivet av mrdominik, 2007-05-29

Visa hela (0 kommentarer)

Det stället som poliserna eller "gendarmerna" tog han och resten av judarna till var någon slags transport. De skulle transporteras vidare för att arbeta. Det tyckte pojken var kul. Det hände ganska mycket saker på vägen dit, det var vattenbrist och hunger. Tyskarna var rätt så trevliga mot judarna. Jag tror det berodde på att tyskarna inte ville skapa panik eller oro att dem ska till ett dödsläger.

När de till slut kom fram till Auszhwitz så hade en kvinna dött av hunger. Pojken tyckte att det var helt förståeligt. De kom ut och alla slängde sig över en kran med vatten som man inte bör dricka, men det kvittade dem var ju så törstiga.

Alla skulle genomgå en läkarundersökning för att se om dem är dugliga för arbetet, påstods det. Sedan skulle dem besöka frisören och duscha. Frisören klippte av allt hår, till och med på ett sådant ställe som Cecilia skulle rysa till om jag sa ordet. Sedan duschade alla och fick nya kläder som inte var så speciellt fina, såg ut som...

Skrivet av mrdominik, 2006-12-11

Visa hela (1 kommentar)

Jag bloggar om boken till och med sidan 47.
Så länge så har boken utspelat sig i ungern och boken är en självbiografi. Jag tycker att författaren(pojken) är en väldigt lugnt och sansad person, han vet var hans känslor finns. Han är en tänkare, han kan se saker från olika perspektiv. Han pratar inte så mycket men det han säger har alltid en mening enligt mig.

Hans föräldrar är frånskilda och han bor med sin far och sin styvmor. Hans far ska snart transporteras till ett arbetsläger(ett ställe där man arbetar, mycket bra förhållanden om man jämför med koncentrationsläger) Hela familjen väntar på det. Det verkar som om det inte gör något för pojken, han tar allt som det kommer och accepterar alla faktum. Efter någon tid stänger dem ner skolorna och pojken får gå och jobba istället, han får till och med en legitimation som visar att han arbetar. Att folk inte gillar judar verkar inte störa honom så mycket, han vänder på det faktumet och försöker alltid se det från...

Skrivet av mrdominik, 2006-12-05

Visa hela (0 kommentarer)

Nu beskriver boken en ny person, Pia. I ett kapitel beskriver den Pia och Mia som går och pratar, stöter på ett fyllo, en misstänkt blottare och en rusande polisbil. De pratar också om någon invandrarkille som skulle gå på bio med Pia. Han heter Hassan och Pia tycker att det är konstigt att alla verkar heta nästan samma sak som kommer från dessa länder.

Här kommer det en till person: Zeynep. Hon är invandrare och är kär i en svensk kille som heter Niklas. Hennes pappa arbetar i en kebab restaurang. Hon har varit kär i Niklas i tre år och äntligen så vågar hon sig till att gå hem till honom. Men Niklas var väldigt otrevlig och bortstötande, som att han ville bli av med Zeynep. Han gillade inte blattetjejer, han ville ha bara svenska. Tyvärr så gick det inte så bra för Zeynep, olyckligt kär. :(

Nu åter igen till Lotta Svensson. Hon sitter på Lektion med massor med blattar. De verkar vara väldigt uppkäftiga mot läraren. Ingen gör som läraren säger och hon blir...

Skrivet av mrdominik, 2006-11-18

Visa hela (1 kommentar)

Bokens namn: Var det bra så?
Bokens Författare: Lena Andersson

Jag tycker boken är ganska tråkig.
Boken verkar handla om Lotta och hennes omgivning. Det utspelar sig i en förort som heter Stensby. Den utspelar sig under kalla krigets tid.
Lotta, huvudpersonen verkar vara en svag person. En person som springer efter sina känslor och som inte har någon vilja själv, en lättmanipulerad person.

Här kommer själva bloggen:

Lottas föräldrar ska skiljas precis som Åsas föräldrar gjorde. Lotta går på dagis tillsammans med åsa. En dag kommer en ny tjej som heter Anna Gabrielsson till deras gård och får Lotta att bli hennes kompis och backa ifrån Åsa med hjälp av att manipulera henne. Anna börajar till och med mobba Åsa. Lotta är bara med på det utan tecken på medlidande eller ångest.

Nu hoppar boken plötsligt i tiden från dagis till att Lotta går i 2b. En förmiddag är Lottas klass hos turkklassen. Som vanligt så är svenskarna väldigt rädda för att säga något...

Skrivet av mrdominik, 2006-11-16

Visa hela (1 kommentar)

Sandor begick ett misstag på festen, han var väldigt taskigt mot Tobbe bara för att han var upptagen med andra och då sket han i Tobbe och lät honom hå hem ensam. Amanda var efter Sandor överallt på festen tills hon blev sur eftersom Lotta kom och tog Sandors uppmärksamhet från Amanda. Lotta och Sandor strulade på festen till Babak kom och störde. Aron skämde ut Sandor framför Stina eftersom han sade högt när Stina var hemma hos dem att det var första gången för Sandor att vara på en fest, alla frågade ut honom till och med hans pappa berättade om Ida, att Sandor har en brevkompis som han mailar med. Sandor bad sedan om ursäkt till Tobbe för att han varit så elak mot honom och han fick veta att Tobbe åker iväg för att hans pappa fått jobb i Umeå. Sandor skrev till Ida att hon måste försöka hjälpa sin mamma, att hon måste försöka med allt. Ida tog till sig det och började leta efter kontaktannonser. Hon lyckades till slut övertala sin mamma om att träffa en man. Men det...

Skrivet av mrdominik, 2006-06-06

Visa hela (0 kommentarer)

Efter mailet som Sandor skickade om hur det var med Christina började Ida tvivla och tänka om han ljuger, Sandor erkände också att han ljög och fick inte svar av Ida på många dagar när han till slut inte kunde hålla sig och skrev igen.
Sandor var ute och lekte med Tobbe i en lådbil, och de mötte Babak och Valle som åkte moppe. Till Sandors förvåning var de väldigt intresserade av lådbilen och bjöd sedan Sandor och Tobbe på Valles hemmafest.
Idas mamma hade förlorat jobbet som hon nyss skaffat, Ida som trodde att det skulle gå bra och att det verkligen för den här gången inte kommer skita sig.
Ida sa för mycket till sin mamma den här gången, hon sa att hon förstår att pappa stack eftersom hon aldrig orkar göra någonting och att hon är värdelös.

Efter ett tag svarade Ida till slut och erkände att hon också ljög. Det kändes så skönt för både Sandor och Ida att dem nu äntligen kan lita på varandra igen.

Sandor har varit ute och köpt ett par byxor till festen...

Skrivet av mrdominik, 2006-06-03

Visa hela (0 kommentarer)