En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
myrsloken

myrslokens bloggis

Svenska B Liftarens Guide Till Galaxen s82-169

Arthur stiftar bekantskap med Zaphod Beeblebrox och Trillian, det visar sig att Ford och Zaphod är halvkusiner. En annan osanorlik sak inträffar också, Arthur upptäker att Trillian är den tjej som han träffade på en fest på Jorden och blev väldigt intresserad av. Dock hann han inte berätta hur mycket han gillade henne förrens Zaphod dök upp och snabbt snodde åt sig Trillian. Dessa rader av osanorlika händelser förbryllar och oroar alla på skeppet, efter som att det verkar som att den Oändliga Osannorlikhetsdriften fört dom alla till denna plats genom osannorlika händelser.

Zaphod har styrt Hjärtat av guld till ett svart moln, där han hoppas hitta planeten Magrathea, en mytomspunnen planet som skulle ha tillverkat planeter åt rika knösar en gång i tiden.

Tillslut hittar dom Magrathea och dom blir därefter beskjutna av planeten, dock blir dom räddade då Arthur sätt på osannorlikhetsdriften och dom två missilerna förvandlas till nått så osannorlikt som en kaskelotval och en vas med petunior. Hjärtat av guld landar på Magrathea och dom fem passagerarna vandrar ut på den öde planeten.
Dom hittar den krossade kaskelotvalen som slagit upp en enorm krater där den landat efter ett långt fall. I botten av krater upptäcker dom att valen slagit hål in till det underjordiska tunnelsystem som någon gjort över hela planeten.

Zaphod, Trillian och Ford går in i tunnelsystemet som varit öde i fem miljoner år, medans Arthur får stanna och vakta ingången med den måttligt muntra Marvin.
När Arthur tar sig en promenad så möter han en gammal man som tar med honom i en svävare. Mannen berättar historian om Jordens uppkomst och att Jorden gjordes av Magratheanena. Jorden var ingentligen en enorm dator och mössen var dom intelligentaste varelserna som levde där.

Under tiden blir Zaphod, Trillian och Ford nersövda och dom vaknar i en reklamkatalog för Magratheas underbara planeter.

Arthur får genom Slartiartfast(det är så gubben heter) reda på att Magrethea håller på att vakna till liv, efter som att Jorden förstörts så måste dom bygga en ny.

Zaphod berättar att han upptäckt att han själv skurit av en del av sig hjärna för att hindra sig själv från att komma ihåg något som en gammal rymdpirat berättat för honom.

Arthur och Slartiartfast möter till slut Zaphod, Trillian och Ford, men dom är inte ensamma där finns också mössen Benjy och Frankie. Mössen förklarar att dom styrt Jorden i princip hela tiden som den existerat och efter som att Arthur är den sista människan som varit på Jorden så vill dom ha hans hjärna.

I sista sekunden så går planetens larm och mössens små glasfordon krossas och vännerna kan i tomultet fly mot Hjärtat av guld.

På vägen tillbaka så stöter dom dock på två poliser som letar efter Zaphod för stölden av Hjärtat av guld. Poliserna öppnar eld mot Zaphod, Trillian, Ford och Arthur som alla tar skydd mellan två dataprocessorer. När Zaphod ifrågasätter varför poliserna försöker steka han och hans vänner med sina Kill-O-Zap-pistoler så svara polisen att det inte är så lätt attt vara polis. Då Ford sedan svarar att dom har nog med problem genom att poliserna försöker skjuta dom så poliserna behöver inte lasta över sina problem på honom och dom andra så svarar den ena polisen såhär:
"-Nu måste ni försöka förstå, sa rösten i megafonen, att vi här borta inte är några sinneslöa skjutgalna idioter med låga hårfästen och små grisögon som inte kan föra ett vettigt samtal, utan intelligenta och medvetna pojkar som ni antagligen skulle tycka bra om ifall ni lärde känna osslite bättre. Jag är inte den sorten som går omkring och skjuter ner folk utan anledning och sendan skryter om det på smutsiga rymdbarer, som en del poliser jag vet. Jag går omkring och skjuter ner folk utan anledning och sen går jag hem och har långa ångestfyllda samtal om det med min flickvän.
-Och jag skriver romaner! gol den andre polisen. Men jag har inte fått nån publicerad än, så därför varnar jag er. Jag känner mig jävligt sne idag."
Jag valde ut denhär situationen för att jag tycker den är både otroligt komisk och väldigt typisk för Liftarens Guide Till Galaxen.
Situationen slutar med att poliserna faller ihop döda utan någon synbar anledning. Arthur och dom andra sticker och hittar då Slartiartfasts svävare. Men den flyr dom ut ur Magretheas innre. När vännerna kommer tillbaka till Hjärtat av guld står polisernas rymdskepp brevid. Det visar sig att dess huvuddator tagit självmord för att Marvin började prata med den, vilket resuterade i att poliserna kvävdes.

Så slutar Liftarens Guide Till Galaxen, jag tycker det är en otroligt bok. Den är rolig och fantasifull på ett sett som jag aldrig sett förrut. Arthurs reaktioner och tankar är väldigt lätta att följa och förstå efter som att han reagerar och tänker precis som läsaren själv göra när han eller hon läser om det som händer honom.

Skrivet av myrsloken, 2006-06-06 22:21

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.