En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
myrsloken

myrslokens bloggis

Ett anspråkslöst förslag av Jonathan Swift

Texten är skriven av Jonathan Swift och handlar om hur man ska stoppa svälten på Irland.
Han beskriver missären i landet, hur gatorna är fyllda med tiggare och deras barn. Barn som inte bidrar med något till samhället och därför bara är en belastning för föräldrar och stat.

Swifts lösning är enkel och effektiv, enda sättet man kan göra så att dom tusentals fattiga barnen i Irland kan bidra till landets välfärd är att göra delikatat maträtter av dom. Man kan också flå dom och göra kläder av dom.
Det är en lösning som gynnar alla, föräldrarna behöver bara göda upp barnet och kan sedan ägna sig åt att arbeta efter att dom sålt dom, barnen slippet växa upp i missär och dom rika får utsökt mat på bordet och snygga kläder. Swift lägger fram förslaget sakligt och grundligt, han har räknat ut hur många barna som ska dödas, hur många munnar det kommer mätta och så vidare.
Ända bieffekten av förslaget är att det kommer bli en befolkningsminskning, men det är bara possetivt tycker Jonathan Swift.

Det märks att texten är en satir för att den lägger upp ett helt befängt ämne på ett sakligt och allvarligt sätt. Den är effektivt skriven och kunde lika gärna vara ett förslag på hur vi kunde minska svälten genom att McDoanald drar ner priset på bigmac. Att den är så allvarlig och detalierad gör den till en så tydlig sartir. I texten ställer sig ju Swift på dom högt uppsattas sida i frågan om fattigdomen och därför har han skrivit texten som han tycker att dom tänker, vilket kasnske inte är allt för smikrande för dom.

Jag kan inte låta bli att bli lite imponerad av alla statistiskadetaljer och ingående beskrivningar av lösningen. Man börjar undra om det inte skulle funka. Även fast den är ganska målande så blir jag inte ens nära till illamående av texten, varför vet jag inte men jag tycker den är mer intressant än motbjudande.

Språket är sakligt och man får en kännsla av att det är en otroligt kunnig och påläst person som skriver texten. Dock är språket något äldre vilket gör att det inte är fullt så lätt att läsa som en bok från idag.

Anledningen till att Swift skrev denna text är för att visa hur han tycker många uppsatta tänker och hur motbjudande han tycker det är. Han försöker få oss att känna som han känner för fattigdomen och situationen i Irland på den tiden. Han driver ju samtidigt med överklassen på ett ganska genialt sätt.

Skrivet av myrsloken, 2006-03-27 18:19

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.