En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
myrsloken

myrslokens bloggis

damn you all som är asgrymma på dethär bloggandet!

Halim har speciallektioner i skolan för att han tydligen kommit efter och behöver extrahjälp. Han får se bilder från förintelsen men bryr sig inte. Dalanda har berättat att det bara är överdriven propaganda från Isarael.
Det blir Halims pappas födelsedag och Halim har köpt en parabol i present(och stulit en förlängninssladd). En kvinnlig bekant till hans far kommer också och Halim gillar henne inte, han vill nog inte att hans mamma ska ersättas av någon. Han pappa blir glad över parabolen men är orolig för att den kostat för mycket. Han kanske tror att Halim har stulit den?
Halim har bestämt sig för att sprida kunskapen om intergrationsplanen, han försöker berätta för Kerstins(pappans vän) dotter, men hon förstår inte.

Skrivet av myrsloken, 2006-03-05

Visa hela (0 kommentarer)

(Nu får jag läsa mera och analysera mindre om jag ska han någon chans att bli klar med boken tills på tisdag. Säg till om det är fel Cecilia.)


Nourdine får inte en roll i en pjäs fast han(enligt honom själv) va jättebra. Halim tänker genast rasistiska svennefittor och tröstar honom.
Halim tänker mycket tillbaka på tiden då hans mamma fanns kvar och hans pappa tydligen va politiskt aktiv. Han verkar ha gillat sin pappa mer förr än vad han gör nu.
I skolan hamnar Halim i bråk i matsalen, han som Halim bråkade med förrut hoppar på honom med sina kompisar och dom släpar ut Halim. I sista sekunden lyckas han smita och springer sin väg, än en gång intalar Halim sig att han lätt kunnat spöa dom om han velat.
Senare åker Halim, hans pappa och Nourdine till en marknad. Efter att dom prutat till sig lite saker och ätit så ska dom åka hem, i bilen uttalar sig Halim som Dalanda tidigare gjorde om jugoslaver och hans pappa går i taket och förbannar Dalanda och kallar henne...

Skrivet av myrsloken, 2006-03-05

Visa hela (1 kommentar)

Halim träffar Dalanda igen, hon blir förbannad över att han inte får lära sig arabiska och börjar snacka om de svenska politikernas plan för att göra alla blattar till svennar.
Sen när Halim är i skolan så startar han bråk under en pingismtach och blir jagad, han intalar sig själv att han är tuffare än alla andra men jag tvivlar på att han är nått. Han tänker mycket och har kategoriserat svennarna och blattarna, själv är han i en egen kategori tillsammans med dom stora arabiska genierna. Dagen slutar med att han klottrar ner toaletterna med stjärnor och månar igen.

Halim verkar vända sig innåt i brist på vänner att tala med och i hans tankevärld så är han smartast och starkast. Hans ända vän är Dalanda, hon är som en ersättare för Halims mor och han bryr sig mycket om henne. Han verkar skämmas lite över sin far inför Dalanda och ljuger och säger att hans pappa bryr sig mycket om sitt arv och ber fem gånger om dagen. I skälva verket så är Halims far ytters...

Skrivet av myrsloken, 2006-03-04

Visa hela (1 kommentar)

I have start reading Roo Kickkick & the Big Bad Blimp, it's written by Ryan Gattis.
The story is set in the town of Barguss, well in the poor quaters of Barguss. It is summer and its hot for the moment.
Barguss seems as a hard town to grow up in, people getts beaten up and killed and it seems "normal" for everyone.

As far as I have come in my reading the caracters has just been intruduced, one of them is Roo Kickkick, he got "curved" by Raoul de los Dios. "Curved" means that you put the pesons teeth to the roadcurve and kick them in the back of their head so he or she loose all their teeth and gets his or her cheeks cut open. As I wrote, it seems as a tought town.

The thing that have happend so far in the book is this:
Everyone of the "gang" went for a consert and at the same time Raoul de los Dios escaped from jail. At the consert there is a big blimp, as a cool thing two people in one band cut the wire of the blimp so it flyed away. Then everyone saw that Raoul de los Dios was sitting on top of...

Skrivet av myrsloken, 2006-02-22

Visa hela (0 kommentarer)

Halims pappa kommer hem glad och nöjd för att affären har gått bra, han firar med att dricka vin och se på tv. Halim berättar då att han inte kommer pluggar arabiska mer, hans pappa svara inte förens det blivit reklam och då säger han att i sverige talar man svenska. Halim blir arg över det, han vill uppenbart bevara sina rötter, mer än vad hans fader vill.

Halims pappa verkar ha gett upp sitt ursprung lite. Han följer man tar seden dit man kommer bättre än de flesta invandrarna, även fast dom pratar både arabiska och svenska hemma vill han att hans son ska tala svenska, kanske för att han vet att det ökar Halims chanser till ett bra jobb och socialt liv. Halim blir förbannad för han förstår inte varför han inte ska bevara sitt språkliga arv.

Boken är skriven som en gramatiskt felaktig dagbok skriven av Halim. Jag har inga problem att förstå vad som skrivs men jag känner heller ingen glädje över stilen, den ger boken en lite unik känsla men inte mer.

Skrivet av myrsloken, 2006-02-19

Visa hela (1 kommentar)

Halim blir kallad till möte under träslöjden. Han tycker att det känns som han gjort något när han är på väg dit och allt känns fel. Rektorn, kuratorn och flera andra är med på mötet och Halim får då veta att hans lärare i hemspråk ska sluta. Under mötet får man som läsare också reda på att Halim varit stökig och haft problem i skolan under sin tidigare skoltid. Halim måste anstränga sig för att inte explodera. Senare hämnas han genom att klottra på skolans toalett.

Halim ser mycket högt på sig själv och sitt arv. Han tycker alla fittor i skolan är svaga mesar som borde fatta att dom inte ska bråka med honom. Det är uppenbart att han har och har haft problem i skolan. Man kan ju förstå att Halim blir arg när skolans nedskärningar går ut över honom, men hans handlande är ändå inte rättfärdigat och det känns bara som det öppnar för mer konflikter.

Skrivet av myrsloken, 2006-02-19

Visa hela (1 kommentar)

s. 14 - 19

Halim är tillbaka i skolan första dagen efter lovet. Han tycker att saker och ting känns annorlunda och ser på saker på andra sett än tidigare. Han blir välkomnad av en lärare och känner sig glad över att vara tillbaka, men snart känner han sig uttråkad av skolan och vill bara sluta för dagen. Klasskamraterna verkar har sina vanliga roller som Halim känner igen från innan lovet och inget har förändrats. När Hamlim slutar går han hem, sedan köra han schack med sin pappa, som lätt vinner.

En sak som jag lade märket till är att Halim inte verkar ha någon riktigt bra kompis, han är inte mobbad men har inga nära vänner i sin skola. Hitils är det inget speciellt bra eller dåligt med denhär läsningen, bortsett från stilen den är skriven på som fortfarnade känns som Khemiri bara använt för att boken ska anses "ny" och "annorlunda" och möjligen locka fler invandrare till att läsa mer.

Skrivet av myrsloken, 2006-02-19

Visa hela (1 kommentar)

Nu har jag läst till sida 14 i Ett Öga Rött.

Det handlar om Halim en andragenerationens invandrare, som hitils bara pratat med en gammal tant som heter Dalanda och hjälpt sin far i hans affär. Dalanda är trevlig och Halim gillar henne för att hon berättar om att araberna är kunniga och civiliserade.

Jag tycker att det är ganska jobbigt att läsa den bakvänt skrivna invandrar-tal-svenskan som Jonas Hassen Khemiri använder i sin bok, men jag kanske vänjer mig. Det finns en tydlig underton av "rasism" invandrare sins imellan redan 14 sidor in i boken. Dalanda tycker det är jobbigt att flera bosnier flyttat till till deras port och hon säger: "...man ska alltid tänka två gånger innan man litar på folk som startar krig och våldtar sina grannar."

Skrivet av myrsloken, 2006-02-10

Visa hela (6 kommentarer)