En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

op06as bloggis

Hiv/Aids

Man upptäckte Aids i USA under 1800-talet. Det är många barn i fattiga länder som är föräldralösa, för att deras föräldrar har dött i Hiv. Föräldrarna tänker inte på säkerheten på samma sätt som vi här i Sverige gör. Et är inte alls lika många i Sverige som har Aids som i utlandet. Dom i utlandet har inte fått samma kunskap som oss, dom har dåligare kunskap.

Aids smittar genom:
saliv,
blod,
slemhinnor,
tårar,
urin,
genom sex och
från mamma till barnet.

Så här märker du att du blivit smittad
Det kan ta upp till flera år innan man märker om man har blivit smittad av Aids.
Man kan upptäcka det genom att gå till en gynekolog och bli testade om man anar att man blivit smittad. Men om man inte gå och testar sig så kan man märka det genom att körtlarna svullnar, du få feber, ont i halsen och man kan även få utslag några veckor efter att det har smittas. När du har fått diagnosen att du har fått Aids så får man en bromsmedicin, man blir aldrig av med sin aids, utan får bara bromsmedicin. Bromsmedicinen fungerar så att den bromsar upp sjukdomen och tar bort lite av viruset i kroppen. Men dom flesta som märker sjukdomen i tid och får behandling återgå till sitt normala liv.

Skillnaden
Först så får man Hiv (human immunodeficiency virus) det är den som gör att immunförsvaret försvagas. Efter att ha gått med sjukdomen ett tag så blir immunförsvaret så svagt att man inte kan försvara kroppen. Sedan får man Aids (Acquired immune deficiency syndrome) detta leder till att personen kan dö. Men detta kan dock dröja flera år innan sjukdomen går från Aids till Hiv.

Skrivet av op06a, 2006-09-11 09:45

Kommentarsfunktionen är avslagen för detta inlägg.