En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

petralundins bloggis

Ett öga rött 28-64 v.6

Nourdine ska på en provspelning för huvudrollen i pjäsen Per Gynt.
Han kommer hem till deras lägenhet för att öva repliker med Halims pappa, och Halim märker att hans pappa blir besviken när Halim inte förstår alla de ord som sägs i pjäsen.

Senare under dagen åker Halim till Skärholmen för att träffa Dalanda.
Hon blir väldigt upprörd när hon får höra att Halim längre inte får studera sitt hemspråk i skolan och menar att det har att göra med Integrationsplanen som politikarna nu strävar efter.
Integrationsplanen går ut på att snabbt få in invandrarna i det Svenska samhället och att de, enligt Halim ska omvandlas till Svennar på än gång och radera bort allt som inte har med Svensk kultur att göra.
Dalanda börjar också ifrågasätta Halims pappas rättstrogenhet till Islam, med frågor som;
ber han fem gånger om dagen, och håller han sig borta från alkoholen.
Halim väljer att ljuga och säger att han är trogen mot sin religion, men så är inte riktigt fallet och Halim har börjat förstå att hans pappa sakta gått in i politikernas fälla.
Halim själv har bestämt att han inte ska följa sin pappas väg, utan tar istället på sig rollen som en så kallad revolutionsblatte och tankesultan, som enligt honom själv aldrig låter sig luras.

Denna roll som revolutionsblatte gör så att han hamnar i trubbel med den tidigare eleven Hristo som kom till Halims skola för att träffa sin "guss" (flickvän.)
Halim snackar skit om Hristos mamma, och Hristo svär på att han ska komma tillbaka och ge igen för det.

Tiden går, Nourdine kommer besviken tillbaka från provspelningen som inte gick så väl som han hade hoppats.
Harim fortsätter att hålla ögonen öppna för den Integrationsplan som Dalanda berättat om och tycks alltid hitta nya bevis på att det faktiskt stämmer. Exempelvis att polisen ska försöka få stopp på svarttaximarknaden, som enligt Harim enbart utgörs av invandrare.
Efter ett tag kommer Hristo tillbaka på besök till Harims skola med hopp om att ge igen för det som skedde senast, men Harim lyckades smita undan från Hristo utan några större skador.

Under bokens lopp har Harim också gjort ett par tillbakablickar i sitt liv där han berättar om sin mamma, som först är frisk och bakar bröd, men som vid ett senare tillfälle sitter i rullstol och tycks vara väldigt svag.


Mina intryck av boken hittills har varit väldigt goda. Det tog ett tag att vänja sig vid författarens sätt att skriva, men det har inte varit några problem att förstå vad som står i boken.
Detta mycket på grund av att detta typ av språk används dagligen i skolan, och det är snarare humor att läsa vad som skrivs eftersom man i många skeden känner igen sig i språket.

Skrivet av petralundin, 2006-02-09 20:53

visst är det Khemiri som skrivit den boken?
Han var på vår skola ifjol och pratade om boken, ruggigt snygg råkade han också vara. haha :)

Skrivet av msch, 2006-02-09 21:30

nämen vad mycket du ha läst ööööööööööööööööööö

Skrivet av skalman, 2006-02-10 17:26

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.