En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

petralundins bloggis

Ett öga rött 222-233 v.8

Eftersom jag valt att dela upp läsningen så att boken ska ta slut lagom till den nionde bloggen så har jag inte läst så mycket sedan sist.
Men detta har hur som helst hänt...


Det är inte långt till jullovet nu för Halim, och man märker den mer avslappnade stämningen i boken.
Halims pappa är väldigt nöjd med hur mycket pengar han har lyckats samla ihop på väldigt få dagar på grund av alla tanter som kommit in och köpt presenter i sista minuten.
Halim själv tycks också vara väldigt avslappnad eftersom betygen för terminen redan är satta, och han behöver inte anstränga sig något mer eftersom han vet att han inte får nått för det.

En kväll när Halim och hans pappa sitter hemma och kollar på tv så börjar hans pappa prata om de minnen han har från den natt då Halim föddes.
Han berättar att han just hade avslutat sitt pass i tunnelbanan när han fått en samtal om att Halim var på väg ut.
Enligt Halims pappa hade han då inte sovit på över 30 timmar när Halim äntligen kom ut.
Halims pappa som efter så lite sömn omtumlad åkte hem till Skärholmen för att förbereda sin sons ankomst tyckte att det var en så lycklig dag, just eftersom alla han mötte log mot honom. Men även om Halim hade hört berättelsen ett flertal gånger tidigare kunde han inte sluta le när han än en gång fick höra slutet, då det visade sig att hans pappa åkt hem med de blåa skoskydden på fötterna.

Det känns som att de två faktiskt fått en bättre relation på sistone, där Halims pappa fått en större inblick i Halims liv och tankar, och har genom detta kunnat dela med sig av det erfarenheter han har som kan intressera Halim.
Som till exempel senare samma kvällen, då han kom in med den gamla Koranen och lät Halim läsa högt ur den för honom. Jag tror det här värmer mycket för Halim, just eftersom han saknat sina rötter under en längre tid, men nu äntligen får ta del av dem igen, med sin pappa vid sin sida.

Halims positiva banor fortsätter, och efter hans lilla disskution med Alex så har han bestämt sig för att byta bana i sitt sätt att bete sig som Tankesultan.
Istället för att förstöra och vandalisera så valde att presentera ett förslag i det så kallade Matrådet, där han tyckte att skolan vissa veckor skulle servera annat än "Svennemat".
Detta förslag skulle ge mer inblick i andra länders kulturer, och Halim kände sig väldigt stolt när alla i rådet röstade för han förslag, och äntligen har Tankesultanen verkligen gjort någon nytta.


Angående Halims beteende, och hur det förändrats under bokens lopp.
Jag måste säga att han i början av boken blev mycket påverkad av Dalandas nationalistiska tänkande, och med det också fick en väldigt nationalistisk och Sverigehatande beteende.
Det var ju också från henne tankarna kring hämd och Tankesultan/Revolutionsblatte uppkom.
När sedan Dalanda försvann ur bilden hade Halim en period där det verkade som om han ville hedra henne genom att vara en "Pain in the ass" för alla som inte hade samma åsikter som honom.
Bara det att göra hål på jouicemaskinen ser jag som en väldigt onödig grej, och också ett ovanligt sätt att visa sitt missnöje på.

Jag kan dock inte påstå att Halims inre tankar, och ibland mycket fustrerande självgodhet har förändrats något under boken. Utan han tycks, vad han än hittar på, tro på sig själv till hundra procent och alltid vara säker på att det han gör är det ända rätta.

Men däremot måste jag säga att efter hemmafesten då Marit valde Sebastian framför honom själv så tror jag verkligheten kommit ikapp honom.
Att han inte alltid är bäst och äger alla runt omkring honom, och att det inte spelar någon roll om man är invandrare eller svensk när det kommer till kärlek.

Halims förbättrade relation med sin pappa har också gjort att han taggat ner en del.
Hans pappa har flera gånger bevisat att man inte behöver vara extrem nationalist för att gilla sitt gamla land, utan man kan fortfarande ha kvar sina gamla rötter även fast man ger det nya samhället en chans.
Detta är också nått som jag tror Halim sakta med säkert börjat göra nu, han har börjat öppna sina ögon och jag tror inte att han tycker Sverige är så dåligt som han försöker inbilla sig.

Skrivet av petralundin, 2006-02-23 21:51

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.