En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

petralundins bloggis

Ett anspråkslöst förslag, läxa till v12 Tis

Ett anspråkslöst förslag är skriven av Domprosten och Satirikern Jonathan Swift.
Texten handlar om ett av de, enligt Swift, största samhällsproblem som präglade kungadömet Irland under denna tid, det stora antalet Obehövda barn.

Swift menade nämligen att kungadömets ekonomi inte på långa vägar kunde försörja det stora antal barnfödslar som skedde i landet, och att de istället fick drälla omkring i hasorna av deras mödrar som dagarna i ända fick tigga allmosor på gatorna.
Swift poängterar att eftersom det inte gick att dra någon nytta av dessa barn, framförallt inte de som fortfarande var under sex års, så kunde adel och annat fint folk istället få ta del av dem på ett så kallat smakfullt sätt.

Så genom att modern under barnets första år såg till att göda den lille rejält med bröstmjölk var den vid ett års ålder så pass tjock att den skulle kunna räcka till en tvårättes middag utan problem.
Swift menade att man kunde göra mycket gott av ett litet saftigt barn, allt från att steka till att koka kroppen, och att detta i sin tur bara gör gott för samhället.
Skammen hos de mödrar som ser mord som ända utväg för de oäkta barn de fött, behövde längre inte tänka denna hemska tanke, utan kunde istället sälja sitt barn vid ett års ålder till någon rik familj som skulle ha middagsbjudning, ansåg Swift.
Antalet misshandlade kvinnor bör genom detta, enligt Swift, också bli lägre, just eftersom männen ser kvinnan och hennes barn som en enkel inkomstkälla, där de varje år i alla fall kan få in 8 shilling utan problem, och har efter det ingen liten att ta hand om eller skydda från köld och hunger.

Swift kan heller inte se några negativa ting med detta förslag, utan menade i stort sett att förslaget görs för barnens skull, att det är bättre att de får dö vid låg ålder så att de ska slippa all misär och svält som annars står framför den i livet.

Varför denna text betecknas som en satir är just på grund av den ohövliga känslokallhet som Swift visar folket i Irland, genom att både smutskasta kvinnornas existens, men främst barnens.
Texten är på något sett ett slags osynligt hån till Irland, där han utser sig själv för att vara någon som vet bäst, och smutskastar folket genom att säga att de ska sälja det som för många är det mest värdefulla av allt, deras barn.
Effekten man får när man läser texten är stor.
Han menar verkligen vad han skriver och det är skrämmande.
Att som en 1700-tals människa uppmana folket i ett civiliserat land som Irland att de på allvar ska bli kannibaler och på ett okänsligt sätt lämna sina barn till slakteriet i utbyte för en liten summa pengar ser jag som helt ofattbart, (även fast detta ska beteckas som ironi.)
Jag är heller inte förvånad över den hysteri som utbröt mot honom efter det att texten släppts, och jag känner inte ett dugg medlidande för honom eftersom han efter detta var tvungen att fly landet.

I allmänhet tycker jag texten är uppbyggd på ett taktiskt sett.
Det känns som om han, genom fina ordval och strategier vill få fram sitt budskap som om det var ett riktigt professionellt sådant, och att hans text ska göra så att fler övertygas om att det han säger är rätt.
Det skulle i.o.f. inte förvåna mig om någon gått vilse i denna djungel av argument och sidor som Swift skrivit om ett annars rätt litet budskap, som egentligen inte krävt mer än någon enstaka sida för att få fram.
Men Swift har valt att sväva ut en hel del åt sidorna runt själva huvudpunkten i sin skrift, och detta gör att själva budskapet inte längre blir lika vasst som det eventuellt annars skulle blivit om han rakt upp och ner skrivit;
Ät era barn så kommer samhället och ekonomin bli bättre.
Så jag måste ändå säga att hans skicklighet med goda språkval och långa argument gör så att förslaget på något sätt vinklas så att det skulle kunna vara möjligt att genomföras.

En anledning till varför Swift skrev Ett anspråkslöst förslag kan vara för att, som han nämnde i början av texten, var trött på att se den förödelse som alltid speglades ute på gatorna i Dublin. Där kvinnor stod och bad om pengar till sig och sina undernärda barn som stod bredvid.
En annan orsak till varför denna skrift skrevs kan vara på grund av den fejd som under många år, och som än idag finns kvar emellan Irland och England.
Swift valde då på ett ironiskt men elakt sett att håna Irlands samhällsproblem för att roa Engelsmännen.

Skrivet av petralundin, 2006-03-22 16:47

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.