En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

petralundins bloggis

1. När ni nu har kommit en bit in i boken (lite mer än hundra sidor), kan ni se övergripande på Halim och försöka se om ni kan hitta någon förändring. Har hans sätt att tänka utvecklats eller förändrats, och på vilket sätt?

2. Nu kommer en lite knepigare analysuppgift: Fundera över vad det får för effekt att det är Halims dagbok vi läser. Jämför med om boken hade varit skriven på ett annat sätt -i tredje person eller i "vanlig" jag-form. Vad framkallar dagboksformen? Får vi som läser en annan bild av Halim än vad vi hade fått om boken hade varit skriven som en "vanlig" bok?
Har ni läst andra berättelser i dagboksform? Jämför gärna.

3. Boken har kallats en "generationsroman". Ta reda på vad en generationsroman är. Varför kallar man Ett öga rött för en generationsroman? Håller du med om att det är en sådan?


(Källa: www.bloggis.se/cecilia ...)

Skrivet av petralundin, 2006-02-22

Visa hela (0 kommentarer)

The book begin with that the auothor give a summary of the earlier book, were the 14 years old Mary Newbury been accused to be a witch.
Her grandmother had died in the same fate as she now stand for, and the only chans for her to survive is to run away from the place that she called home.

Back in the reality the 18 years old Agnes Herne woke up after a strange dream their she had been in the body of Mary, and feelt her last minutes alive.

Agnes study on a collage far away from the resarvation were she´s lives with her aunt and grandmother. Agnes has known for a long time that her family has a gift to see thinks that other couldn´t see, and that was what had happened now.

Agnes isn´t like the other students in her school, and she know that many of them think she´s a bit strange because she has another culture.
But it seems like she´s used to be alone, and doesn´t care about it eather.

Skrivet av petralundin, 2006-02-22

Visa hela (0 kommentarer)

Halim går inte till skolan något mer den veckan, eftersom han drabbas av hög feber och ligger i flera dagar i något slags mellanting mellan vaket och sovande tillstånd.
Alex kom en dag förbi för att se vart det tagit av Halim, eftersom han inte ringt och sjukanmält sig. Men Halim valde att inte öppna dörren, och stog istället och kollade på honom genom nyckelhålet tills det att Alex lämnade porten.

När söndagen kom vaknade Halim feberfri och kände sig riktigt frisk.
Han valde att följa med sin pappa och Nourdine för att hyra film hos hans pappas bekant Samir.
Men väll inne i affären blev det stor tumult eftersom Halims pappa får reda på att Samir fått sparken för att han missköt sina arbetstider.
Istället står där den mycket spydiga butiksbiträdet, och de börjar skrika åt varandra eftersom de båda har olika åsikter angående Samirs förmåga att passa tider.
När Biträder informerar att han kallat på vakterna och menar att det är bäst att Halims pappa och...

Skrivet av petralundin, 2006-02-21

Visa hela (2 kommentarer)

Sista dagen i skolan innan det var dags för höstlov var rätt lugn. De flesta som varit på hemmafesten dagen innan valde att skolka, så Halim slapp ställas till svars för det han hade gjort mot Sebastian.
Men när Halim på rasten gick till uppehållsrummet fick han syn på Hristo som satt och väntade på honom tillsammans med några andra killar. Halim blev helt kall i kroppen av rädsla och valde att snabbt försvinna från platsen.

Eftersom det nu var lov hade han en hel vecka på sig att förbereda sig för att på måndagen veckan därpå möta Hristo och hans gäng igen.
Halim hade hela scenen glasklart upplagd framför sig, och det var bara några småsaker som fattades, som han lätt skulle kunna fixa.

På lovets första vardag gick Halim tillbaka till skolan för att hämta sin geografibok. Han passade också på att smita in i lärarrummet och ta 6D och 9C:s klasspengar plus ett fat med chokladkakor. På väg ut genom skolan kände han hur maktens värme började fylla hans kropp...

Skrivet av petralundin, 2006-02-19

Visa hela (0 kommentarer)

Allt rullar på för Halim i skolan, och det går inte en vecka utan att "Revolutionsblatten" gör något för att visa sitt missnöje.

Det var temadag i Halims skolan, och politiker från olika partier stod representerade redo att besvara ungdomarnas frågor. Halim som valde att gå till ett bord där det inte var så mycket folk frågade killen bakom bordet vad han tänkte göra åt Integrationsplanen, och gav exemplet med poliserna som hade tvingat folk att ta ner sina paraboler.
När killen bakom bordet bara skrattade, och sa att det kunde vara bra för integrationen att folk tog ner sina paraboler kände sig Halim väldigt kränkt och kunde längre inte kontrollera sig själv. Så efter att ha vält bordet med alla broschyrer och dylikt la han benen på ryggen och sprang därifrån.

Relationen mellan Halim och hans pappa fortsatte att vara god, och Halim fick vissa dagar lov att stå själv i affären då hans pappa var ute på något ärende.
En av dessa dagar kom det in en kvinna i affären...

Skrivet av petralundin, 2006-02-17

Visa hela (1 kommentar)

Halim fortsätter att tänka på Marit, och hans känslor för henne blir starkare för var dag.
Man märker viss avundsjuka hos honom då han i uppehållsrummet ser henne pratar med andra killar, vissa gånger har han till och med fått gått ut ur rummet för att slippa se. Men enligt honom själv så handlar de bara om att Marit vill visa för honom att hon kan prata med andra killar också.
Känslorna har nu också blivit så pass stora att Nourdine och Halims pappa börjat förstå att det är något på gång med Halim, eftersom han går runt och skiner som en sol hela dagarna. Halim berättar för dem om Marit och om hur vacker och annorlunda hon är i jämförelse med de andra "gussarna" i skolan.
Något han dock inte berättar för sin far och Nourdine är hans lilla hyllning till Marit i matsalen genom att förstöra joucemaskinen med hjälp av en gaffel.
Halim menar att han gjorde det för att hylla hennes trots mot skolan, och självklart också sin egen, eftersom han sätter sig emot så...

Skrivet av petralundin, 2006-02-15

Visa hela (0 kommentarer)

1. Nu har ju de flesta av er kommit en bit i boken, och har fått en djupare bild av Halim. Fundera lite extra på hans förhållande till Dalanda. Vad har de två för relation? Vad är "integrationsplanen" som Dalanda pratar om?

2. Tänk er att Halim just har börjat på Bernadottegymnasiet. Vad skulle ni ge för råd till honom? Hur tror ni att han skulle reagera på skolan? Hur skulle han tas emot av de elever som går på skolan nu?

3. Tänk dig att du är Halims pappa. Du vill ge din son råd att följa i livet, och bestämmer dig för att skriva ett kort brev till honom. Skriv brevet med råd från pappan till Halim. (Kom ihåg att du måste tänka dig att du är Halims pappa, och ge råd som du kan tänka dig att han skulle ge.

(Källa www.bloggis.se/cecilia .) : P

Skrivet av petralundin, 2006-02-15

Visa hela (2 kommentarer)

Även fast Halim på utsidan har en tuff roll där han visar att han kan klara sig bra själv och skrattar åt alla idioter som finns omkring honom så har han en annan insida.
Man får flera gånger se in i hans förflutna där han tänker tillbaka på sin mamma som tyckts varit en stor del i hans liv till det att hon dog bort.
Halim tycks ha förträngt alla sina känslor och minnen av sin mamma eftersom Halims pappa så snabbt bestämde sig för att de skulle börja ett nytt liv i en ny lägenhet så snart efter hennes död, och de lämnade det trygga Skärholmen bakom sig.
Halim hann då aldrig få ut sin sorg så mycket som han egentligen behövde, och varje gång han tänker tillbaks så brister hans självkontroll och antingen börjar han gråta eller så låter han sin sorg gå ut över andra/annat genom att vara otrevlig eller vandalisera.

Halims pappa fyller år och det firar de genom att ha en middag hemma på söder. Nourdine lagar maten och det är en väldigt bra stämmning, tills det...

Skrivet av petralundin, 2006-02-12

Visa hela (1 kommentar)