En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

samuelssons bloggis

Literaturprojekt uppgift 2

Boken I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell handlar det ju om den tretton åriga huvudkaraktären Jenna som berättar om hennes liv och uppväxt som tonåring. Som i början av det första sidorna i boken så vill hon ju dela med sig av hur Jenna känner för att ha en mor som lider av bröst cancer. Hon ger oss även från början en återblick när mamma för första gången skulle förklara för Jenna hur sjuk hon var. Sedan en fortsättning med livet i skolan. Bästisen Susanna som är bra till mycket men inte till allt. Konkurrenten Ullis knullis som jämt skall förstöra och tonårsförälskelsen Sakke, ja Sakke som inte kan vara något annat än underbar. Man kan väl inte annat än att känna igen känslan av att vara hopplöst förälskad av någon kille i klassen. Att ligga hemma och drömma sig bort och önska att man vågade fråga chans, och ändå veta att det kommer att bli han och hon. Hon som var klassens ballaste och populäraste och han som var klassens snyggaste. De båda eftertraktade skulle alltid finna varandra i slutet, för sakens skull. En värld med alla det olika grupperingarna som finns innanför skolans väggar, och att det inte alltid är så lätt att vara ung för många människor, och inte minst för små tonårstjejer.
Mamma med cancer är ju också en viktig person som både ger henne problem för att hon är så sjuk men finns även där för Jenna om hon skulle behöva henne.
Jennas oförklarliga kärlek till Sakke är helt obeskrivlig. Som när Jenna och Susanna i första kapitlet försöker diskret tjuvkika på honom när han ställer in sin cykel i cykelstället och pratar med några kompisar från klassen. Då Susanna frågar om det faktiskt skall hända i dag att Jenna hälsar på Sakke för första gången. Hopplöst förälskad i killen klassen över och aldrig ens hälsat på varandra.
Man förstår väll lite varför det vart årets bok för något år sedan på grund av först att den är ju skriven på ett väldigt "modernt talespråk". Hon använder sig mycket av "typ"- "och" mm. Sådant som många ungdomar ofta använder sig av i dag. Det är ju helt klart nutid som Jenna lever i om man följer handlingen som vi har läst om i det första 50 sidorna. Först beskriver hon väldigt mycket om hur Jennas liv har varit tidigare och hur hon har det i dag.
Skolan och hur stämningen är där tar även stor plats i boken, där utspelar sig nog det mesta och det är nog där utvecklingen sker, jag tror även att fortsättningen kommer att handla mycket om just skolan. Man får ju se hur Jenna hela tiden utvecklas fast det säkert känns för henne att tiden står stilla. Så som det känns för alla någon gång här i livet. Jag tror nog att Jenna kommer att komma mer i kontakt med ”Ullis gänget". Festa mera, i alla fall bli bjuden och på så sätt komma i mera kontakt med dom mer populära och inte minst med förälskelsen Sakke, som nog kommer bli en stor prioritering att fånga in i sitt nät. Men samtidigt så kommer hon då säkert mista en vän som hon känt väldigt länge och som stått vid hennes sida och ställer nog upp på mer än vad Jenna tror, Susanna. Tror nog till och med att Susanna kommer att vara den som bryter kontakten på grund av att Jennas beteende. Man skall ju inte behöva läggas längre ner som kompis på prioriteringslistan framför en kille, eller ett gäng som Susanna vet att Jenna egentligen inte ens tycker om. Hon kommer nog att bli ganska så otrevlig om hon nu skall spela tuff, detta kommer nog Susanna genomskåda för att Jenna innerst inne inte är en sådan stark person. Och ger henne då kanske tid att förstå sig själv, se vad hon gör för misstag och lära sig av dem. Självklart kan jag ha fel men det vore så typiskt om det blev så i slutet.

Skrivet av samuelsson, 2007-04-18 19:08

Mycket bra text och du visar på flera sätt att du reflekterat över bokens handling och karaktärerna i boken. Däremot jämför du inte så mycket din första uppgift med boken, men det gör inte så mycket eftersom det är så mycket annat som jag tycker uppväger. Väldigt bra jobbat!

/Carim

Skrivet av cecilia, 2007-05-09 14:03

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?