En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

samuelssons bloggis

Svenska - Uppgift 4

Bloggis uppg.4

Jag har valt mina två personer Jenna Wilsson och Ulrika (Ullis) på grund av att jag ser dem båda två som offren i bokens handling. Och det beskriver väldigt mycket om hur en tonårings liv kan vara i dagens samhälle. Jag tycker hon flätar samman deras relation på ett ganska så realistiskt sätt till verkligheten. Tretton åriga Jenna som levt nästan hela sitt liv utan en fadergestalt, ensam med sin mamma som enda familjemedlem förutom M & M (mormor och morfar) som kan vara lite för mycket i vägen för Jennas smak. När Jennas mamma då fick Cancer har hon fått tagit hand om det mesta i hushållet på egen hand det senaste åren. Detta förstår man självklart är en tuff uppväxt för en trettonåring, och inte minst bördan att veta att mamma Liv snart ligger nära inför döden.
Jenna som då alltid starkt föraktat skolans mest populära, Ullis knullis som gått i hennes klass sedan ett år tillbaka, finner hon sedan en stark koppling till när dom väl kommer varandra nära. Dom bor i samma trappuppgång och lever samma jobbiga liv men ändå är dom helt olika. Ullis mamma är nämligen alkoholist sedan länge tillbaka, och gör det därför jobbigt för henne att klara sig undan fester, drickande och pojkvänner för att koppla bort verkligheten. Detta är tvärtmotsatsen mot Jennas helger som går ut på att hjälpa mamma upp och ner ur soffan, och sena film kvällar med chips och dippande. När deras vägar korsas då Jenna träffar på Ullis ”moderna morsa” stupad och fastnande med jackan i dörrhandtaget hjälper då Jenna- lika så som Ullis hjälper Jennas mamma som ramlat och skadat det ”onda benet” mot asfalten utanför port huset. Ullis personlighet är stark och framåtriktad, (där av hennes popularitet skulle jag vilja säga) tillskillnad från Jenna som innerst inne är svag och blyg. Men även ärlig och uppriktig då hon tar mod till sig att få ut sina känslor. Jennas och Ullis relation till varandra tar sin början vid att alla har vi våra problem och även något att dölja. Alla föds vi inte med silversked i munnen, och alla har vi våra bättre och sämre tider. Men om vi alla skulle hjälpas åt och ta hand om varandra skulle livet bli mycket enklare för en del, precis som Jenna och Ullis gjort.
Visst är det mer sällsynt men jag tror, eller snarare vet, att sådana personer som Ullis finns det många av. Att istället för att deppa ner sig på grund av att man tycker livet är jobbigt så använder hon sig av det och gör det till en styrka som både hjälper henne och andra. I detta fall Jenna som funnit Ullis som sin andra hälft, och Ullis Jenna, som hon kan prata av sig med. Någon som förstår. Jag tror att man som läsare själv skall förstå utöver detta att alla människor har något gemensamt vart man en kommer ifrån, och att alla behöver vi någon.

Skrivet av samuelsson, 2007-05-20 21:40

jag hatar dig!

Skrivet av anonym, 2007-05-20 22:15

jag tycker om dig! ;)

Skrivet av Alf, 2007-05-21 22:34

faan dig! :) *pöss*

Skrivet av anonym, 2009-03-10 17:29

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?