En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om energi

bosselagom

2013-02-03 08:36 - bosselagom
Bosselagoms Big five

Jag ligger högt på öppenhet med hög nyfikenhet och kreativitet, en mogen andlighet, liberala åsikter och är lyhörd. Samvetsgrannheten har ökat med åren (väldigt låg i yngre år) och har i dag en större impulskontroll. Det jag har kvar av de låga värden, spontaniteten, och att projektet avslutas för min del då jag stillat nyfikenheten, försöker jag som oftast förmedla. Periodvis kan både höga och låga värden av neuroticism förekomma (förmodligen pga årstider, upplevda trauman och att en åter-hämtning är nödvändig). Och då neuroticismen inte dominerar finns där en mycket hög samstämmighet i personligheten, vilket är ett stort framträdande drag. Detta gör också att extraversionen är mycket hög och att självdisciplinen skapar automatiskt en återhämtning emellanåt.
Naturligtvis spelar dagsformen in och alla teorier kan vara tvärtom, så man kan fråga sig vad som är vad. Välbefinnande är väl det viktigaste men i den ingår också motsatsen; att må dåligt är en bra början på att kunna må bra. IQ-tester.se gav nyligen 135 i antydan till resultat, så en av hjärncellerna är väl ok i alla fall.

Det enda här i livet du skall ta till fånga är ditt förnuft.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Manduss

Innan jag fått läsa kurser om världens elförsörjning och el-beroende så tänker jag såhär:

Kärnkraft är inte okej. Hur mycket vi än jobbar på säkerheten kan vi inte ha exakt 100 procent riskfria kärnkraftverk. Händer det något så kan det bli förödande. JAG VILL INTE DÖ FÖR ATT JAG LYSSNAR PÅ MP3 PÅ FRITIDEN. Dessutom slösar de på varmvatten. Mutter. Pff. Hrm.

Kolkraft är inte okej. Om vi vill överleva (och det vill vi, jag har inte hört detta debatteras ännu dock) så bör vi inte trixa med CO2halten för mycket. Alltså, inte förbränna det allra djupast lagrade kolet. TACK PÅ FÖRHAND. Life in plastic - it's fantastic, men återvinn det ni har, kära människor.

Vattenkraft är inte okej. Sabbar ekosystem gör dom. Så mycket vattendrag har vi inte att vi kan förbruka dem alla. Särskilt inte som vi vill ha mångfald i biotoper.

Vindkraft däremot: Om vi endast tillverkade el genom vindkraft så skulle mänskligheten åtminstone se hur mycket energi vi använder! Enda sättet att få bort vindkraftverkens propellrar ur allas vår åsyn vore att minska el-förbrukningen. Win-win! Det är vi som ska ta smällen - inte djuren. En del fåglar kommer förstås ta stryk, men då överlever fler myggor och vi får myggbett som straff. Självbestraffning alltså. Kollektiv självbestraffning. Bra va?

Det jag önskar mig mest av allt är en egen liten generator som kan sitta i hallen, dit man kan gå och veva då och då, och så har man lyse för resten av kvällen. Eller en spinningcykel som kunde ladda datorbatteriet. Eller ett gym som drev barnbespisningens kök.
Nu när de sladdlösa mobilladdarna är här kommer det säkert börja förbrukas ström hej vilt, bara-för-att-man-kan. "Ska vi se om det kan induceras nån ström i den här också?"

Man kan sätta solceller mer på tapeten än vad den är just nu, förresten.
Solen är bra, solenergi är användbarare.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

2012-07-09 04:10 - Bergatorparen
När tar tiden slut?

Ja, inte är det i år, i alla fall. Det finns givetvis många som förutspår världens undegång, och visst kan de ha rätt - men kosmos är inte beroende av vårt undangömda kvarter i utkanten av Vintergatan. Här följer en rätt så tänkvärd dokumentär byggd på riktig vetenskap - inte en foliehatt i sikte:


(1 kommentar, 2012-07-09 11:25)

Nästa inlägg
PEKANUS

2012-05-12 21:41 - PEKANUS
BlandSaft

OM DU KÄNNER DIG DEPPIG OCH HAR HUVUDVÄRK SÅ KAN DET BERO PÅ ATT DET HAR PLACERATS EN SOL BAKOM VÅR EGEN SOL. Syftet Är att Allas Mitokondrie DNA SOM ärvs från Moder till Pojkar och Flickor i Generationer Ska Skiftas Ut. mt DNA Finns i Alla Kroppens Celler. När en Bättre Lykopen Träffar De Gamla Nedärvda Generna Uppstår En Kamp men Efter Regn Kommer Solsken och Snart Märker Du att Allergierna Minskar osv. Det Går också Bra att Intaga Varm Tomat i Någon Form som Rekommenderas till Idrottsmän osv. Se Överst på Min Bild Till Höger av SuperFullmånen 5.e Maj 22.20 i Zenit. 80 ISO 16x. Digital Zoom Standard i Menyn. På Bilden Kan Du Se Att En Sol Bakom Månen Lyser Runt om Så Det Verkar som 2 Månar. Men är 2 Solar. Hoppas Ni Visste Att Det är Gratis Att Ladda Ner Min Musik från soundcloud.com/stigusan Som Självutnämnd Konstnär Så Ska jag Försöka Komponera en SvenskAmerikansk Rockabilly. Den Slutar med Orden Stjärnorna De Lyser med Sin Glans.Håller på med att Orkesterträna För Fullt Nu På Denna Svåra Låten. Som Kommer att Läggas Upp i soundcloud.com Vet i Fan Hur och När Jag Blir Klar men Snart eller Före Midsommar NI MÅSTE TRYCKA I VISA HELA FÖR ATT KUNNA LÄSA ALLT JAG SKRIVER I SAMMA INLÄGG. PUSS. Aerobiska Bakterier Kan Vara Livsfarliga i Kallt Syre. Men Då Kan man Leta Efter Ett Varmt Element och Sänka Pulsen på 2 Sekunder. Det Går Också Att Intaga Multivitamin med Sherry i Flytande Form Från Apoteket. Tänk På Dessa Visdomsord Alla och Idrottare. Att Vara för Mycket Renlig Gör Dig Inte Friskare. Man Kan Bli Vän med Sina Egna Bakterier. Alla Kroppar Har Både Anaerobiska och Aerobiska Bakterier. En Del Ska Smälta Maten. Men Stjäl Också Din Måltids Näring Om Du Äter Den Kall. Så Blir Inte Mättnaden Kvar Så Länge. Samma Sak om Du Sitter i Ett Något för Kallt Rum och Ser På Tv. Då Kan Du Gå Ner i Vikt Flera Kg på En Vinter. Men Inte Om Du Äter Dig Proppmätt Hela Tiden. Anaerobiska Bakterier Förökar Sig i Kvav och Varm Miljö. Tex Streptocker. Om Du Sänker Värmen Till Max 23 Grader Gör De Det Inte. Och Då Ska Du Dricka Mycket Blandsaft Så Går Halsflussen Oftast Tillbaka På Grund av 2 Goda Tillsatser Som Finns Också i Fanta Apelsin. Som Egentligen Är Tillverkad av Coca Cola Products. Ena Ämnet Motverkar VarBakterier och Liknande . Andra Ämnet Motverkar JästBakterier och Tillsätt Gärna Örtsalt och Byt Ut Vanliga Saltet. Efter 1 år Blir Cellväggarna Blankare och Minskar Fickor och Vaglar. Jag Har Upplevt det Cirka år 1984-2012

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

… men det är tyvärr tragisk verklighet: I gårdagens SvD ger EoN regeringen en riktig känga för att inte ge klara besked om energipolitiken – vilket innebär att Sverige kan bli utan viktiga investeringar i förnyelsebar energi framöver. Enlig EoN liknar inte svensk energipolitik vare sig det ena eller andra – och även om EoN tillhör de som idkar svenska nationalsporten ”ta ut”, är det svårt att inte hålla med: Vi har sett hur svensk industri har tvingats stänga ner produktionen under kalla vintermånader därför att energipriserna gör att de förlorar pengar på varje producerat enhet. Det verkligt sorgliga är att det är en BORGERLIG regering som beter sig så. De för en politik som norska Arbeiderpartiet skulle ge godkänd – en flumpolitik som saknar mål och mening. Om Breivik kommit hit skulle han komma att avrätta hela politiska etablissemanget för förakt för folket, svek mot nationen och brutna vallöften – och vet ni: Jag skulle gett honom en hjälpande tass eftersom jag är hoppande flyvande förbannad över att man missköter ett land som har en sådan utmärkt utgångspunkt för att bli enastående och ett verkligt folkhem, så att det blir en skugga av sitt forna själv. Alliansen har suttit tillräckligt länge för att kunna rätta upp skadorna efter rödgröna sörjans härjingar – men icke, sade Micke: Man är mest upptagna av att blidka Hollywood maffian med UMG och WMG i spetsen – och givetvis figurera på bild i världs media ihop med de högsta hönsen på den internationella politiska arenan. Detta skvallrar om att Alliansen kanske är sin egen värsta fiende eftersom det verkar som de har svårt att komma överens om viktiga aspekter av svensk samhällspolitik. De håller på att förvandla Sverige till ett Arga Snickaren projekt – frågan är bara om vem som har på benen att axla rollen som Arga Snickaren i makroskala.

För att ta det som fackfolk gillar att göra mer invecklad än det är: Sverige är som en vilken hushållning som helst: Man har en budget med två sidor – inkomster och utgifter. Än så länge har man balanserat dessa två på det ända sätt de vet hur: Genom att skära i pensioner, skärpa reglerna för socialstöd, genom att begränsa en lång rad viktiga sociala och ekonomiska funktioner och genom att öka skatterna på bilismen under svepskäl av att det är för klimatets skuld. Ja Fan tro’t. Detta är förlorarpolitik: Man skär i det som gör landet civiliserat för att kunna täcka in kostnaderna och få klapp på skuldran i Bryssel – och inte minst på möten i Bilderberg Gruppen. Vad är så inkomstsidan? Inkomstsidan är i princip allt som ger klirr i kassan – idealiskt så är det produktion av varor och tjänster som drar in i första hand hårdvaluta. Keynesianer brukar ett utvidgat begrepp så att vård, omsorg och renhållningstjänster samt allt som någon är villiga att betala löner för. Men hur bryskt det kan låta, så hör dessa funktioner till utgiftssidan eftersom vi befinner oss i en situation där mycket få är svåra att ersätta. Omänskligt? Jo men visst är det så, men det är ungefär så känslig ekonomi är. De som säger att vi kan inte leva av att klippa varandra, har alldeles rätt – i ekonomiskt betydelse. Ekonomi består vidare av två huvuddelar: Tillgångar och skulder. Om man inte vårdar sina tillgångar och håller skulderna nere, så kommer man få reducerat kreditbetyg, vilket innebär att man måste betala mer för inlåning från utländska källor – och visa mig du det land i dag som inte tvingas hå utrikes för att låna in pengar. Frågar du en bankman varför det är så, svarar han att det är för att motivera den som får sänkt betyg att tänka genom sin situation och sitt ekonomiska beteende. I ekonomins underbara värld kan ALLT periodiseras fram – i verkliga livet är det ju så att man måste ha mat, dryck, kläder, bostad och uppvärmning för att överleva – detta är saker som det inte går att periodisera fram – än. Ett land kan inte hellre periodisera fram allt eftersom vissa utgifter ä nödvändiga för att inte samhället skall gå upp i sömmarna. Så de allvarliga ekonomer med slips och mörkinfattade glasögon som blänger snorviktigt in TV kameran och maner till förståndighet, är i verkliga livet de största fantasterna: De skriver ut en medicin som tar död på patienten och säger att det är ända sättet patienten kan bli frisk.

Hur kommer det sig att Keynesianerna postulerar det utvidgade BNP begreppet? De anser att i och med att det alstrar skatteinkomster och förhindrar lediggång, så är skall det räknas in på positiva sidan – alltså som tillgång. Men om produktionsnäringarna fallerar, och med dem den fackmiljö som kan att med basis i erfarenheterna från verklig tillämpning av vetenskapen, utveckla icke-materiella produkter såsom konsulttjänster som hyrs in av bland andra utländska aktörer, så fallerar hela samhället och kunskapssamhället förblir en omöjlig dröm. Det måste finnas en mix som gör att summan av reala värden är större än summan av kalkylerade värden (som ju innebefattar vård, undervisning och liknande tjänster), och summan av ALLA tillgångar måste givetvis vara större än utgiftssidan om man skall undvika skuldsättning. För att detta skall ske måste flera kriterier uppfyllas: För det första måste det finnas råvaror till hands, det måste finnas energi till skäliga priser, det måste finnas transportinfrastruktur som håller logistikkostnaderna på en rimlig nivå och säkerställer högsta möjliga leveranssäkerhet, det måste finnas kvalificerade människor att säkerställa att det som produceras håller hög standard och konkurrenskraftiga priser och det måste finnas en fackmiljö som kan bistå företagen med problemlösningar. Man behöver bara titta på denna lista och tänka på hur det är i samhället idag, så kan även ett barn se att det inte går ihop: Det hakar upp sig på flera områden: Energi, kvalificerade människor, logistik och stödfunktioner – för att ta de fyra mest grundläggande. Energin är i Sverige oskäligt dyr – och snälla dra inte den där med att den är dyrare annorstädes, eftersom de länderna ligger på en högre ekonomisk nivå än Sverige. För en tysk kan det vara billigare att betala 3 kronor per kWh än det är för en svensk att betala 2 kronor. Detta gör att svensk industri kan leverera till Tyskland och tjäna pengar på det. Vore det omvänd skulle VI översvämmas av tyska varor och ledigheten skulle vara flera gånger högre. Skall vi säkerställa att svensk industri kan överleva i Sverige, så vill det till att vi slår ner på spekulativa driftstopp i kärnkraftverken mitt i smällkalla vintern så att produktionsindustrin måste stänga ner sin verksamhet tills priserna ”normaliseras”. Man diskuterar, det protesteras och det sölas och utreds in absurdum och de som får avgörande ordet är sådana om tror sig vara oberoende av svensk ekonomis utveckling – bråkstakar som protesterar på ALLT oavsett vad det är.

Sverige har bland de sämsta skolorna i Europa och även övre medelklassens megafoner medierna kallar den för flumskola – inget bra vitsord det, Björklund. Vad har du spenderat tiden på sedan du kom i regering? Lekt med dig själv? Ja, jag är elak, men detta handlar om mer än blockpolitik. Det är nerslående att man inte inser att skolan i första hand behöver ledning. Man behöver klara direktiv för vad som skall göras. Skolan, liksom alla offentliga verksamheter, är organiserat enligt mekanistiska principer, så att om den inte leds med fast hand, så fortsätter den antingen att göra det den gjort hela tiden, eller så stannar den av och tittar frågande upp mot departementet och väntar på direktiv. All den tid man tillämpar en mekanistisk organisationsprofil, så måste man vara beredd att LEDA och ofta detaljstyra. Vill man ha en självgående skola, kan man tillämpa en hjärnmässig organisation, så får man en skola som leder sig själv och gör som den anser vara rätt – och med det är det slut på den så hyllade enhetliga skolan eftersom undervisningen då kom att variera från ort till ort. Så det som svensk skola i sin nuvarande form behöver, är statsråd som leder och som vet vad det gör. Det behövs inga flera pengar för det hjälper inte eftersom skolan måste veta vad den skall använda dem till – och om statsrådet inte leder, så står skolan handfallen. Så bedrövligt enkel är den aritmetiken. Så som det nu är, så måste de som vill upp och fram resa utomlands för att få sin utbildning på en vettig nivå. Men eftersom mainstream media säger, så går 20 % eller var 5 ut ur grundskolan som analfabet! Det låter som ett skämt, men det skulle inte förvåna mig om det stämmer. Hur det då står till med betygen eller mer deskriptivt: Faktiska kunskapsnivån hos elevkåren i stort kan man bara spekulera om – och få kalla kårar av när svaret fladdrar för ens inre öga.

Logistiken i Sverige är ett bedrövligt kapitel: Butiker går tomma för varor och just de hyllorna gapar tomma under flera veckor har jag kunnat konstatera vid självsyn. Det är ett stort fel att tro att logistik är enbart vägar: Det handlar om alla delar av varors rörelse från råvaror via färdiga produkter och ända fram till konsumenten – och här hakar det inte sällan upp sig: Jag beställde en bildel från Tyskland och från avsändaren där nere gick det som på räls tills svenska Posten tog över – då började dagarna gå. Och Posten är inte de ända som släpar fötterna efter sig: Det är en (o)kultur inom svenskt arbetsliv att kunden är längst ner i hackordningen, och att det är de som utför tjänsten det i första hand skall tas alla möjliga hänsyn till. Jag kan försäkra er om en sak: Det beteendet som är framhärskande inom många svenska företag, skulle leda till sparken inte längre borta än i Norge och även i det radikala Danmark. Inom dessa länder tog man in över sig redan på 1970 talet att de goda tiderna var över, medan vi i Sverige lever som om det fortfarande var före 1969 med lunchstängningar och en mängd olika ledigheter som kan – just det: TAS UT. Allt detta gör att det råder kroniskt brist på folk på svenska arbetsplatser eftersom det alltid är någon som är sjuk, på smällen eller hade en ohälsosamt fuktig krogrunda som slutade med att de fick åtnjuta Farbror Blås ”gästmildhet”. Det man i sista hand talar om, och som saknas, är disciplin – inte kadaverdisciplin och lite samvete och medkänsla med de som tvingas fylla in för de som saknar just självdisciplin att göra sitt jobb och ta tillräckligt hänsyn till kollegor och kunder att vara arbetsför även på måndag morgon.

Det finns givetvis bra miljöer i Sverige, men de som inte är det är tilläckligt många för att det skall strula till sig och göra att de problem de skapar fortplantar sig över hela linjen och leder till att även de som sköter sig jobb förtjänstfullt riskerar att få öronen avbitna av folk som väntat för länge på saker. Sedan finns det givetvis branschskillnader: Vissa branscher får man lust att nerkalla Hin Håle över, medan andra blir man imponerad över.

Men en sak kommer vi inte ifrån: Skall man bygga upp en stark akademisk miljö, såsom vi en gång hade, måste grundskolan börja dra sitt strå till stacken. Det att ta utbildning på universitetsnivå är krävande nog om eleverna inte som grädde på moset skall tvingas lära sig det de borde lärt i grundskolan INNAN de kommer vidare. Det innebär att många kommer att fortfarande vara i etableringsfasen när de kommer i tidiga medelåldern – och det ser jag inte helt fördelen med. Okej, så man kan fylla på med ungdomar från länder som idkar disciplin för att hålla fackmiljöerna levande och dynamiska – men är detta det vi vill? Alla talar engelska idag, vilket leder till att språkförbistringen inte är samma idag som för 50 år sedan. I mina förfäders land Schweiz härskar disciplin, men man ser inga sura ansikten där av det skäl, samma gäller Tyskland och Österrike. Men ändå trivs folk där – och det kanske har med att göra att man när resultat?

Skall vi klara framtiden, så måste vi se till att vi är på höjden med aktuell teknologi, att vi deltar i främsta leden när det gäller vetenskap – det skyller vi de som grundade Lund och Uppsalas universitet och det skyller vi alla de framstående vetenskapsmän och kvinnor från det förflutna som hade sin hemmabas i Sverige. Man kan inte leva på minnen från fornstora dagar, för då kommer nutiden att gå över i historien som en tom meningslös parantes. Skall samtiden bli fornstora dagar när den blir historia, så är det vårt ansvar som lever nu att fylla den med meningsfullt tillika värdefullt innehåll såsom de som gick före oss gjorde. Det måste åter bli socialt accepterad att vara duktig och man måste ha civilkurage att slå ner på de som sparkar på de duktiga. Jantelagen måste slås ner och göras socialt oacceptabel. När vi börjar heja på de duktiga, utan att trå ner de mindre duktiga, finns det hopp för att Sverige återigen skall kunna bli Nordens USA – såsom det var en gång.

(1 kommentar, 2012-05-03 12:26)

Nästa inlägg
Bergatorparen

Det kanske lite ovanliga är att hon föddes strax söder om Island. Vad behövs för att skapa en storm som Dagmar? Den viktigaste råvaran är energi, och då lämpligen i form av varmt havsvatten. Det är så de stormar bildas som vart ända år förvandlar delar av USA’ s ostkust till en ända stor soptipp och påför amerikanska samhället enorma kostnader, både till återuppbyggnad och till produktionsbortfall. Jordens klimatsystem består inte enbart av atmosfäriska komponenter, men även vattenburna sådana, och den såkallade termohalina cirkulationen är en av de viktigaste klimatfaktorerna eftersom den har samma funktion som radiatorkretsen i en byggnad. De stora oceanerna fungerar som kombinerade solfångare, ackumulatortankar och cirkulationspumpar. Men det finns flera problem – sett från mänsklig synvinkel: När man fraktar värme från ett ställe till ett annat, så vill man få varma zoner där vattnet träffar på hinder i den undersjöiska topografin. Det är här det bildas allvarliga oväder. Ett annat problem är att det är så många faktorer som påverkar klimatet, och med det vädermönstren, att det är svårt att planera inför de mest ostadiga säsongerna. Mycket av den produktion vi bedriver, är beroende av att saker sker till någorlunda samma tid varje år – och som oftast sker det motsatta av vad man förväntar sig. I Kanada och Alaska finns samhällen och olje-/gasfält som är beroende av att isen lägger sig för att kunna frakta varor och utrustning på de såkallade isvägarna som t ex The Dalton Highway. Varje år öppnas ett tidsfönster om 8 – 12 veckor då man kan köra långtradare till de olika samhällena och installationerna i detta område. Skulle man komma i den sits att isen inte lade sig i dessa områden, skulle det bli katastrof – i synnerhet som en rätt hyfsad del av den mineraliska energin som används i Nordamerika produceras här.

Här i Norden är vi i och för sig vana vid att den ena vintern inte liknar den andra och att det ända som är säkert är att inget är säkert. Men frågan man kan ställa sig är: Hur kommer det sig att Golfströmmen pytsar fram så varmt vatten så här sent på året att vi får stormar och grön jul? Kanske har det med El Niño att beställa eftersom allt ju hänger ihop. Vad som är säkert är att om vi hade en situation där den påstådda globala uppvärmningen tagit ut sin rätt, skulle den termohalina cirkulationen bromsa av och kanske stanna av helt. Detta skulle resultera i att vi skulle får uppleva en torr, vit årstid. Om detta skulle ske, skulle havsisarna börja breda ut sig norrifrån, och samtidigt skulle temperaturen gå ner i de områdena av Atlanten som ger upphov till de lågtrycksystem som förser oss i Nordvästeuropa med nederbörd – vilket skulle leda till att det kom att bli kallt och torrt här – och vindarna kom att bli moderata till svaga. Energikris – någon? Nu ser vi att det inte sker. Vetenskapen har fastslagit att Golfströmmen är mycket stabil, och har varit så de senaste 40 åren. Men vad är normalt? Det är en bra fråga, för om man tittar tillbaka i Jordens klimathistoria, så ser man att global uppvärmning är mer normalt än istider – om varaktighet läggs till grund. Annars är antalet istider och varma perioder ungefär lika många – men de varma perioderna har längre varaktighet. Det finns de som anser att tiden är övermogen för en ny istid. Åt andra sidan finns det även de som anser att tiden är övermogen för en ny utrotningshändelse – typ asteroidnerslag. Knäppisar finns tydligen i alla läger – även i de vetenskapliga sådana. Skulle dessa statistikormar få som de ville, skulle vi få global uppvärmning in absurdum följt av alla asteroidnerslags gammelmormors mormor med en ny istid som dessert. Vore inte det underbart? 99 % av arterna utrotade och ÄNTLIGEN fog att säga: Var det inte det vi sade. Vi varnade, men ingen lyssnade. Nu vet tack och lov Moder Natur bättre än så, och skall jag säga vad JAG tror, så är det en försumbar sannolikhet att så illa skall ske. Visst skulle det vara kul för de som är lagda åt det hållet, men man skall inte förläsa sig på statistik ty den berättar bara vad som redan SKEDD, inte vad som kommer att ske. Man kan göra en prognos för vad som SANNOLIKT kommer att ske, men sannolikheten blir lägre ju längre fram man projicerar.

Det att Dagmar föddes överhuvudtaget är en bekräftelse på att Golfströmmen är igång, och att El Niño härjar i Stillahavet. Vad har det med oss att beställa? Det har visat sig att förekomsten av El Niño respektive motsatsen La Nina faktiskt påverkar vädret hos oss genom att oceanerna hänger ihop. Man trodde det först inte, men när man under många år såg att La Nina gav kallare väder än normalt i Europa, medan El Niño gav varmare väder än normalt, så var man tvungen att inse att det finns visst samband. När det blir varmare än normalt, får vi överskott av energi och energi är en arbetsnarkoman – den bara MÅSTE arbeta och det den gör är att den flyttar på vatten. Vattenånga från Atlanten kommer dimpande ner över skandinavernas arma skallar som regn, blötsnö eller snö. Men energin måste få utlopp på annat vis med: Genom bildande av mäktiga vädersystem som likt en här av ilskna nallar rycker upp träd och ställer till med allmän förstörelse.

Men kommer denna väderlek hålla i sig? Nej, efterhand är energin förbrukat och då lugnar sig vädret och det blir långsamt kallare – och med lite tur får vi minus 35 så truten fryser fast på klimatmupparna. Det vore en syn för trötta ögon.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Golfstr%C3%B6mmen
http://forums.accuweather.com/index.php?showtopic=23461&st=20
http://vader.nyheterna.se/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/samma-styrka-som-gudrun-mer-blast-vantar_6733043.svd

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

… må ha begeistrat åhörarna, men om man plockar isär talet i sina enskilda komponenter, så är det inte så värst mycket mer än gamla slitna S klyschor om upprepats i generationer utan att någon någonsin velat ge dem ett konkret innehåll och en verklig innebörd. De flesta av oss vill givetvis ha ett solidariskt samhälle, men vad innebär det? Solidaritet innebär att folk ömsesidigt ställer upp för varandra. Tyvärr har det blivit en del amerikanskt tänkande i Sverige av typ: ”Jag betalar inte för den som inte arbetar”. Men det är ju onekligen så att vi betalar för många som inte precis drar något strå till stacken, men som ändå får hyfsade löner och förmåner. Civilisation innebär att vi lämnar ättestupan bakom oss, och tar hand om de som inte klarar sig på egen hand – antingen orsaken(a) är de ena eller de andra. Många som har det svårt, brukar ha rusmedelproblem – något som blir dem liggande tungt i fatet. Jag tror det var Holberg som skrev: ”Alla säger att Jeppe dricker, men ingen frågar VARFÖR Jeppe dricker.” De flesta alkoholister jag känt under min levnadsdag så här långt, har blivit alkoholister därför att de inte haft tillgång på medicinsk hjälp, men fått försöka mota bort sina inre demoner själv. Jag lägger in en video med den framlidne norske sångaren Jens Book Jensen på slutet av jeremiaden som jag tycker beskriver rätt så bra det som är problemet i samhället – och som har varit det sedan för – biblisk tid. Det är lätt att tala om solidaritet, men svårt att leva enligt de solidariska principerna. Hovmodet tar som regel förarsätet och då vet vi hur det blir. De flesta av oss bär på trauman från uppväxten som gör att vi sliter lite med självbilden och självförtroendet – vilket faktiskt gör att vi mår lite bättre när vi ser att det finns de det gått värre för än oss själva. Detta står i vägen för att fylla den gamla klyschan solidaritet med ett riktigt innehåll som kunde bragt oss ett steg närmare en högre form av civilisation.

”Majoriteten av befolkningen får tillbaka mer av välfärden än de betalar in i skatt. Det tycker jag är häftigt”, säger Sahlin. Men hur går det ihop? Vad menar Sahlin med majoriteten? Och vilka består denna majoritet av? Och vad definierar hon som inbetalt skatt? Sanningen är att om välfärden överstiger vad majoriteten betalar i skatter i kostnader, skulle vi ha en socialekonomisk kris av bibliska proportioner här i Svea Rike. Sanningen är den, att det samlade skattetrycket består av en lång rad olika skatter . Den viktigaste skatten är momsen, följt av skatter på energi, skatter på fordon, alkohol, tobak, arbetsgivaravgifter med mera. Förvisso betalar vi alla viss del av välfärden, men det är ju just välfärden som fått de Latin Europeiska ekonomierna att kollapsa under en dignande skuldbörda – vilket faktiskt i viss mån är fallet även hos oss. Sanningen är den att de som minst behöver välfärd är de som lättast får den, medan de som verkligen skulle behöva samhällets hjälp, ofta får stå utan. Huruvida du får hjälp eller ej, beror på hur väl du kan föra din egen talan. De som har svårt för språk, drar ofta nitlotten. Det som fattas är klara prioriteringar som grundar sig på konstaterade behov, snarare än vad som är PK och salbart i ögonblicket. Vad som är alldeles säkert, är att vi behöver en enklare välfärd som riktar sig mer mot basala behov. Jag ser inte något behov för omfattande välfärdsnät för de som tjänar mest. Välfärden skall förvisso vara en medborgerlig rättighet, men samtidigt måste de som behöver den mest, ha förtur. En heltäckande välfärd skulle komma att kosta så mycket att det kom att strypa de finansieringskällor som behövs. Skall man ha jobb, måste det finnas jobb att göra och någon som är villiga till – och förmögna – att betala för att få jobben gjorda. I ett land där skatter och avgifter tynger ner ekonomin i den milda grad att det inte är möjligt att tjäna pengar på något som helst, försvinner jobben. När det inte finns jobb, tryter medlen till välfärden. Så enkelt är det.

Jobb är viktigt för de allra flesta. För att även i fortsättningen kunna ha en hygglig sysselsättningsgrad, måste flera saker falla på plats. Det viktigaste är välutbildade människor som kan axla utmaningarna de ställs inför. Hur vi skall klara det med Flum & Mobb AB skolan, har jag ärligt talat lite svårt att se. Många av de som mobbas är resursstarka elever som faller offer för andras avund. Många av dessa begår självmord innan de ens avslutat skolan. Vi har haft två uppmärksammade fall de senaste två månaderna. Mobbningsoväsendet måste man ta tag i och avhysa från skolan. Flummet består ju i att man har en skola där livsfjärran pedagoger suttit på något departement och med huvudena uppe bland molnen skapat ett pensum som saknar både mål och mening. Ingen verkar ha någon klar förmening om vad man vill med skolan. Skolans uppgift i samhället är, och skall vara, att förbereda eleverna på vuxenlivet. När man hör om en skola där vissa av eleverna väljer att sitta ute i skogen och elda snarare än att delta i undervisningen, är detta tecken på att skolan hellre än att hjälpa elever med svårigheter, cementerar dessa svårigheter.

En annan sak som behövs för att skapa/behålla jobb, är en säker och förutsägbar tillgång på energi. Här har den rödgröna sörjan sett till att det råder brist på i synnerhet el. Det är så många saker inom energialstrande vi INTE skall använda, att det som står kvar blir oskäligt dyrt. Detta ligger idag Sverige tungt i fatet. Sverige har möjlighet att bygga ut elproduktion som skulle kunna ge säker försörjning till vettiga och stabila priser. Men icke. Tvärtom svamlar Toblerone tanten om att hon vill arbeta för en kärnkraftfri värld. Jag kan i och för sig förstå just det med de erfarenheter vi har med våra egna, skraltiga kärnkraftverk som verkar stå mer än de går. Vore kanske inte fel att låta eländet få slippa lidandet. Det finns många alternativa energikällor som inte nämnts i energidebatten: Vågkraft, tidvattenskraft och den kraftfullaste av dem alla: Energieffektivisering. Inom industrin är denna sista form mycket populär. Inom hushållen börjar vi komma efter, men problemet är att hos oss är vinsterna ofta mindre än investeringsbehovet.

Summan av kardemumman måste sägas vara att Toblerone tanten verkar ha visioner, men inte de hon postulerar i sitt tal, snarare är det att återta makten. Vad jag kan se består hennes tal mest av floskler och klyschor som hennes talskrivare plåstrat ihop på ett sätt som skall ligga lite i tiden, fastän jag hört liknande tal otaliga gånger förut från olika håll och kanter. Om vi blickar tillbaka till den socialdemokratiska eran, så var det inte så mycket bättre. De förlorade makten därför att folk var urbota less på den gröna skatte(höjningen)(växlingen). Det är jag alldeles övertygat om. Sahlins tal skvallrar om att vi behöver ett veritabelt paradigmskifte här i Svea Rike. Som jag ser det, står vi inför två totalt oätbara val. Det ena, Alliansen mot Sverige, vill göra Sverige till en totalitär stat där allt skall loggas och analyseras och där man avskärmar politiker från allmänt insyn. Det andra står för flum i största allmänhet, och en huvudstupa underkastelse inför Islam och invandrarkultur och en nertoning av Sveriges egen kultur i den mån den kunde komma att kränka känsliga själar. Jag måste ärligt talat säga att jag inte har lust att gå och rösta i september – och det är första gången jag känner så sedan jag fick rösträtt.


Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter

(2 kommentarer, senast 2010-07-09 20:44)

Nästa inlägg
Bergatorparen

2010-03-29 02:28 - Bergatorparen
Exit Bergatorp

Under de senaste 9 åren har jag bodd i en gammal villa här i Gunnarskog – och tvärt om av vad jag inbillade mig när jag flyttade hit runt den tid då bin Ladin Airlines arrangerade guidad visning av WTC, blev det en mycket kostsam affär. Bristen på erfarenhet gjorde att de ”glömde” ställa flygplanen utanför. Hur det gick vet vi – gör vi inte? Bush Jr. Fick vatten på sin kvarn och resten är historia – så att säga.

Min bristande erfarenhet på renoveringsfronten fick mig att underskatta den utmaning som huset på Bergatorp ställde mig inför. Det har dessutom ständigt påmind mig om att det fanns ett mycket verkligt skäl till att jag blev sjukpensionär – och det skälet kallas depressiv neuros. När det tornar sig upp svårigheter, är det som om livsmusten bara rinner ur mig och trången att sova blir överväldigande. Tyvärr har inte de förbättringar jag gjort på huset räckt hela vägen. Jag har förvandlat det från ett ekonomiskt Niagara till ett mer beskedligt forsfall. Är du pensionär, ser inte bankerna någon potential i dig, så lån kan du glömma från den kanten. Banken är som den där släktingen du enbart ser när du bjuder på gratis mat, eller andra förmåner. Bankens ända syfte är att ta del av andra människors rikedom. Därför lockar de människor med en ekonomi som gör att de strängt taget inte behöver lån, att faktiskt låna pengar – medan alla som faktiskt behöver lån faller i händerna på sådana som BlueStep och Marginalen. Vi har några riktigt fina ord på de som livnär sig på andras avskräden – har vi inte. De skall vi emellertid inte komma in på, för då blir ingen hejd på min ”kreativitet”. Som ett resultat, har jag hela tiden varit tvungen att använda egna resurser – som i sin tur och ordning ledd till att jag fått välja lösningar som varit bättre än de befintliga, men avsevärt sämre än om jag antingen fått lån – eller haft en fetare plånbok själv.

Jag har varit medveten på att något inte står riktigt rätt till med mitt boende, men som bekant gör kärlek blind – och jag har faktiskt älskat att bo här på Bergatorp och gör det fortfarande. Skulle jag betraktat det hela på ett riktigt cyniskt sätt, skulle jag kastad in handduken för 6 å sedan. Förvisso skulle jag inte fått lika mycket för huset då, som jag nog kommer att få nu, men det har inte varit värd all den förnedrelse jag har upplevd i mötet med banken och alla turer ner i ”Deep Depression Valley” jag haft under de senaste 6 åren. Enbart den nya pannan och pelletsbrännaren kostade mig 65 000 kronor. Att jag under åren 2004 – 2007 eldade för 110 000 kronor MER än fallet skulle blivit om jag haft råd med en vedpanna. Kombinationen av en genstretig bank, en rörmokare som var så mätt och belåten att han inte iddes anstränga sig för att skaffa den bästa lösningen, parad med min egen brist på erfarenhet gjorde att jag tvingades välja en lösning som förvisso mer än halverade värmekostnaderna. Problemet var bara att det rörde sig om olja. Ingen verkade vara intresserade av att hjälpa mig överkomma de tekniska problemen med att ta fram ackumulatorer som passade in i mitt pannrum där takhöjden ligger runt 160 cm. Jag tror vi kan kalla det Arvikasyndromet: Man är så mätt och belåten att man inte bryr sig om vad kunderna tycker. Resultaten blir i förlängningen att folk tröttnar, och sedan är det bara att spika igen dörren och gå hem. Flera har tvingats göra det i centrum – där öppettiderna var lika med vad de var på 1950 – 1970 talen. Tiden väntar inte på någon, så för alla som inte anpassat sig, har nerläggning blivit oundviklig. Förlorarna har i första och sista hand varit oss kunder.

Det som slår mig är följande: Det verkar som om tumregeln för eldningsteknologi är: ”Ju dyrare teknologi, ju billigare energi och vice versa”. Man kan få för sig att industrin roffar åt sig av din förväntade ekonomiska besparing. Om du väljer el som uppvärmningskälla, slipper du billigt undan med installationen, men får plikta dyrt för energin. Dock verkar det som om många väljer el just därför att de inte får lån, och elpannor är överkomliga prismässigt. När jag gått genom de hus som prismässigt ligger innanför räckvidd för mig, kan jag se hur folk har försökt överleva genom att ersätta havererade oljepannor med elpannor, och de som är ännu sämre ställda med en osalig kombination av luft/luft värmepump och oljefyllda radiatorer. Man blir faktiskt lite ledsen när man ser det eftersom det rör sig om människor som gjort det allra bästa de kan, men inte nådd hela vägen fram – och som idag kanske sitter i en trång och dyr lägenhet. Jag slänger in handduken innan det sker.

Jag har varit i Diana-Ville (Göteborg) och hyrt magasineringsutrymme för mina möbler, så att jag kan fräscha upp huset, och samtidigt vara beredd att flytta ut på kortaste möjliga varsel när försäljningen är ett faktum. På grund av läget, nära norska gränsen, räknar jag med att det skall gå snabbt att sälja. Det har i varje fall varit fallet med de andra bostäder som sålts i området – och priserna har varit förhållandevis goda. Jag har flera alternativa bostäder i syftet, så att det inte skall vara en fråga om huruvida jag får ny bostad, men mera om NÄR. Jag har försökt få handpenningslån för att slippa denna penibla sits, men utan framgång. Åter igen måste man ta det man har och försöka göra det optimala utav det. Jag skall dock villigt erkänna att det kliar något förskräckligt i högerfoten efter att dela ut flygplanslösa himlafärder. Ändå är jag bättre förspänt än många andra som tvingas sälja sina hus därför att korselden mellan ”klimatanpassade energiskatter”, elbolagens girighet och bankernas parasitiska affärsmetoder har överväldigat deras ekonomi. När jag får sålt min bostad, kommer jag att kunna betala mina skulder, och köpa ett annat hus – utan att stifta ny skuld. Det är det ända goda som kommit ut ur mina ansträngningar här på torpet – och det är kanske inte så dåligt när allt kommer omkring. Förvisso kommer jag inte att kunna köpa ett hus i toppskick, men om det har låga driftskostnader, så vet jag att jag kan fixa allt det andra. Här jag nu bor var det mängden återstående arbete, kostnaderna förknippad med det, tiden det skulle ta i anspråk och de skulder jag samlat på mig som sammantaget fått mig att ta beslutet om att begränsa mina förluster och sälja.

Så här du skälet till att det inte kommit så många jeremiader från mig på sistone. Djup depression i parlopp med bitterhet, gör att det man alstrar enbart blir eld och svavel. Jag vill ha ett mål, och en mening med mitt bloggande, nämligen att försöka påverka med lilla jag förmår. Jag vet att om jag kan på verka en människa, så vill hon påverka andra och sedan är dominoeffekten igång. Det är denna kunskap som gör att jag läser på och skriver långa jeremiader baserade på faktisk kunskap. Ingen bryr sig om vad jag tycker, men alla bryr sig om vad jag kan framföra av bevisade påståenden. Just av detta skäl kommer jag aldrig att sluta blogga – och oavsett var jag ställer min kosa, som det står i sången, kommer jag att fortsätta vara Bergatorparen. Ni är härmed varnade.

(1 kommentar, 2010-03-29 13:58)

Nästa inlägg
Bergatorparen

2009-11-25 03:30 - Bergatorparen
Äntligen!

Äntligen har hackers gjort nytta för sig: De har tagit sig in i klimatmullornas mejl och fått reda på saker som vi än så länge enbart kunnat misstänka, men inte bevisa: Att hela klimatfrågan är en offentligt skapad hysteri. Varför? Det är en bra fråga, och för att kunna besvara den på ett något sånär begåvad sätt, måste vi se på vad som skedd i samhället under efterkrigstiden.

Efter andra världskriget växte det fram ett folkligt krav på att man skulle bygga folkhem – ett samhälle för alla – inte enbart för de välbeställda. För att klara av detta, använde man sig av John Maynard Keynes samhällsekonomiska teorier, som bland andra beskriver arbetslöshet som resursslöseri. Keynes hade dessutom märkt sig att varje gång ekonomin krisade, så återstabiliserade sig den på en lägre nivå än förra gången det begav sig. Keynes teorier syftade till att undvika detta. Tyvärr skulle det visa sig att Keynes teorier inte räckte hela vägen fram. Jag syftar givetvis till bankkrisen på 1980 talet. De teorier som ersatte Keynes, har visat sig ännu sämre – jämför finanskrisen. Välfärdsstatens framväxt och tillika jämlikheten ledde till att tillgången på arbetskraft ökade och efterfrågan efter konsumentvaror. Detta alstrade skatteinkomster, men gjorde även att den infrastruktur som fanns inte räckte till. Skatterna ökade – för att klara välfärden och den fulla sysselsättningen. Efterhand som välfärdståget fick fart insåg man ett allvarligt problem, nämligen att det skulle inte mycket till för att det skulle ända i katastrof. Man började använda skatter som styrmedel för att, i sann behavioristisk anda, påverka konsumenternas val.

Efter oljekrisen 1974 infördes i många länder hårda skatter på oljeprodukter för att befrämja alternativ. Nu 35 år senare kan vi tydligen se att dessa styrskatter inte har fungerad. I stället har vi sett ett samhälle som förändrats så mycket att de gamla skattesystemen inte längre alstrar de inkomster som Staten behöver. Resultatet är att världens alla i – länder numera sitter i skulder till under öronen. Om man slutade amortera dessa skulder, skulle det leda till en global valutakris av ett format som hittills ej skådats – kunde man läsa i The Washington Post för några veckor sedan.


Så hur hänger detta ihop med klimatproblematiken? Världens rikaste länder behöver nya skattekällor, och drakoniska skatter på oljeprodukter och andra fossila bränslen räcker inte längre. Oljan håller på att ta slut, och om världen skulle falla för frestelsen att ersätta olja och gas med kol, skulle ”peak coal”, som för nuvarande ligger 40 – 50 år fram i tiden, komma att rycka närmare. Man behöver helt sonika göra sig av med några besvärliga energikällor som dels håller på att ta slut, och som dels håller Västvärlden i ett skamgrepp. Om man inte gör något, skulle olje- och kolproblematiken i värsta fall kunna leda till tredje världskriget eftersom alla de tunga kärnvapenmakterna är mycket tydliga på att försök på att neka dem åtkomst till olja, gas och kol kommer att besvaras med kärnvapen. Tydligare kan det inte sägas. Så hur skulle man komma loss från detta dödläge? Någon fick för sig att man kunde använda sambandet mellan CO2 och globaltemperaturen som en hjälpreda: Eftersom bruk av fossila bränslen ökar CO2 överskottet i atmosfären, kunde man helt enkelt starta en hysteri där folket KRÄVER slut på olja och kol, och STÖDJER skatter knutna till ”smutsig” energi. Man löser således flera problem på en och samma gång: Man avlägsnar krigsfaran, man vrider sig loss från OPECS skamgrepp, man ser till att man får ”närproduktion” av energi och man behåller höga, stabila skatteinkomster.

Just detta med närproduktion av energi, har ju varit ett av argumenten för övergång till bioenergi. Material som tidigare var avfall, har blivit råvara som i sin tur och ordning blir till en värmeprodukt. Med 3+3+3 principen i tankarna, så innebär detta att man kanske skapar 10 000 arbeten i direkt anknytning till produktion av bioenergiprodukter, samt att detta leder till ytterligare 20 000 arbeten hos underleverantörer och inom det offentliga. Man får skatteinkomster, istället för att behöva betala ut bidrag, arbetslöshetsersättning och samtidigt se pengar lämna landet för att betala för olja. Men: Detta är för komplicerat för att kunna bli en politisk slagdänga. Vädret, däremot, är alla upptagna av och har ett förhållande till. Genom att använda kopplingen mellan fossilt CO2 och vädret, kan man använda en redan pågående klimatomläggning som motivationsfaktor. Men man måste ju ha vetenskaplig uppbackning. Vi har sett hur vetenskapsmän har tvingats att konvertera till klimatislam. Vad kommer så att ske med klimatet? Ingen vet säkert vad som kommer att ske, men om klimatet slår kontra på en tidspunkt där man lyckats fasa ut det allt väsentliga av olja och kol, kan man slå sig för bröstet och skryta om hur ”vi” lyckats med att förhindra klimatkatastrof.

Men redan nu ser vi att detta bedrägeri börja krackelera. Att använda sig av metoder som kanske skulle gillats av Store Bror hos Orwell, brukar få de av oss medlemmar av de så föraktliga ”massorna” som inte övergett vårt oberoende tänkande att känna oss motiverade att granska vad som ligger bakom. Givetvis kunde man inte rakt av säga att man vill bli av med de fossila bränslen av politiska skäl, och många är de som bragts om livet under årens lopp eftersom de kommit på sätt att ersätta oljan inom den så viktiga transportsektorn. Fortfarande är det så att elektriska bilar ligger några år fram – som en motorjournalist lätt ironiskt påpekade från någon av dessa olidliga bilsalonger. Sanningen är den att vi kunnat organisera allt på ett totalt annorlunda sätt – om sakerna varit så som de verkar vara på ytan. Men sakerna är inte såsom de ser ut på ytan. Bakom lyckta dörrar avgörs hur sakerna skall vara, och där pågår ett spel om pengar, makt, inflytande – och dominans! Oljebranschen är fortfarande mäktig, men är en döende jätte – och väl medveten om det. Man har lurat världen, och sin egen organisation OPEC, med upptrissade estimat på hur mycket olja man har kvar. Detta har ledd till egentligen för låga priser på olja. Behöver jag säga att USA haft ett finger med i spelet?

Nu försöker man rädda vad som räddas kan, och använder sig av den mäktigaste makt vi känner: Klimatet. I Sverige har vi kommit långt i att avskaffa oljan. Man kan väl tryggt säga att bland villaägare som bland offentliga och privata fastighetsägare, har det skett en massflykt bort från oljan. Man ser inte längre oljebilar med logotyp för oljebolag längs sidorna. Nu är de alla anonyma. Idag är det knappt 3 % av villorna som värms med olja – en siffra som blir lägra nästan dag för dag. Inom de flesta sektorer där det finns alternativ, har man redan fasat ut oljan. Men detta skapar givetvis nya problem: Eftersom oljan försvinner, har man mist en konkurrent, och priserna på de kvarvarande energikällorna ökar. Folk förtvivlar och söker efter alternativ. Men lite tur kan detta leda till en större spridning av energikällor än vad fallet varit så här långt. Det borde leda till en hälsosam konkurrens, och inte minst leda till att det hela tiden finns alternativ. Klimatändring eller inte, vi kommer även i tiden som kommer att behöva energi till uppvärmning och tappvarmvatten. Förhoppningsvis kommer bioenergin att hållas obeskattad (om vi bortser från moms) även i framtiden.

Det är nästan lite skrämmande att se vilken hysteri man har lyckats skapa kring detta med klimatfrågan. Ankeborg är inte så långt borta som man trodde under uppväxten.

(2 kommentarer, senast 2009-11-25 14:08)

Nästa inlägg
Bergatorparen

I Svenska Dagbladet står att läsa att prisfesten på el fortsätter – trots att vi ännu inte nått ner till de låga nivåerna vi såg för några år sedan. Dock försäkrar man att nergången kommer att fortsätta dels därför att överföringskapaciteten mellan Norge och Sverige, som för nuvarande är försämrat av anledningar som inte redovisas, dels därför att svenska kärnkraften endast går på 1/3 kapacitet. Men anledningen till att priserna sjunker är att efterfrågan gått ner till följd av lågkonjunkturerna, och dels att kraftmagasinen är välfyllda efter en nederbördsrik sommar. Det som eventuellt kunde hota denna bild vore om vi fick en torr, vit årstid.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3505431.svd

Sedan är det detta med grön el: Som jag varit inne på i tidigare jeremiader beskattas grön el lika hårt som el från ett koleldat kraftverk. Man har förvisso elcertifikaten, men dessa skall enligt det upplysta inte ha någon effekt på utbyggnadstakten. Det som behövs, är en skattereduktion på grön el och en motsvarande skattehöjning på smutsig el. Jag kan inte med min bästa/värsta vilja se att det skulle medföra någon form av konkurrensvridning – i synnerhet inte eftersom man gjort liknande på andra håll: Miljöbilar får skatterabatter, husägare som konverterar till miljövänliga värmekällor får stöd, eldningsolja beskattas med flera typer av skatter, medan pellets enbart beskattas med moms. Så varför försöker man inte få till stånd något liknande med el? Jag vet att det är fler än jag som funderar på detta. För hus under 150 kvm vore det en fördel om man enbart behövde en elpanna och inte en hel massa högteknologiska konstigheter i form av värmepumpar styrda med en datorkraft större än NASA’ s samlade sådana under månfärden 1969. Några gånger kan det som är relativt enkelt vara bättre, och ge bättre resultat än sådant som är onödigt finurligt.


En sådan skulle jag vilja ha - om elen var billigare

Man postulerar att energiförbrukningen i Sverige är för hög – men då vågar jag inte ens tänka på norrmännen som betraktar 15 000 kWh elförbrukning som normalt i en villa med ved eller fossilbränsle som huvuduppvärmning. Det vill säga att man betraktar det som normalt att förbruka 15 000 kWh i hushållsel. Nu är det ju så att Norge i alla år haft enorma kraftresurser – men ändå? I Sverige räknar vi ju hushållsel förbrukningen som normal i intervallet 4 500 – 8 000 kWh. När det gäller uppvärmningen, får övre medelklassen se till sig själv med sina pallass på 450 kvm eller mer. En normalstor villa behöver 22 500 – 25 000 kWh för att hålla en vettig inomhustemperatur vintertiden. Det går inte att försöka sno sig undan det faktum att vi behöver få fart på utbyggnaden av grön el och för att det skall ske, måste man få till stånd en fast kundbas som har en förutsägbar konsumtion som gör att man får såld den el man producerar. Det rör sig om att skapa, i första hand, mer jämlika affärsförhållanden mellan grön el och all annan el. Ingen vill betala extra för el enbart för att vara Bror eller Syster Duktig. Man måste se till att den gröna elen blir förmånligare och då måste man kunna leverera. Såsom det är, leder elcertifikaten till det motsatta av det som var syftet: De stjälper mer än de hjälper.

Det sägs att industrin kommit längre än gemene man när det gäller bruk av grön el och andra förnybara energikällor. Fattas bara. De har pressen på sig från marknaderna. Och vad mer är: Det finns ett större utbud av utrustning som hjälper dem att energioptimera. Det som präglar marknaden för sådan utrustning anpassad för villor och mindre hyresfastigheter, är en kår av installatörer som, för att säga det mycket försiktigt, håller en varierande kvalitet både när det gäller yrkesskicklighet och generell kompetens när det gäller produkterna de säljer och installerar – för att inte tala om vad beträffar yrkesstolthet. Den senare verkar vara en bristvara hos en del firmor. Jag har sedan länge slutat räkna alla de fall som redovisas på forum på webben, och i tidskrifter och på radio och TV om folk som fått stora ekonomiska problem till följd av felaktiga installationer – ofta utlösta av felinformation från säljarna. Man kan inte förvänta att ett privat hushåll har de resurser, det kunnande eller den motivation som ett industriföretag har. Kommer någon in på ett sådant företag och utför en halvdan installation, är det inte länge för företagets advokater jagar vederbörande upp i närmsta båglampa och håller honom där till han ger med sig och betalar skadestånd. I jämförelsen är detta bara en dröm för ett privat hushåll.

I den bästa av världar skulle vi alla bo i såkallade passiva hus – det vill säga hus som inte behöver mer tillförsel av energi än den som härrör från medlemmarna av hushållet, matlagningen, tvätten, belysningen och de elektriska apparaterna. Detta skulle innebära att man i ett ”normalhushåll” klarar sig med minimal tillförsel av spetsvärme kring 4 000 kWh – medan man i ett traditionellt hus skulle behöva över 20 000 kWh i uppvärmning under ett normalår. De passiva husen utgör för närvarande en försumbar del av bostadsmassan, men borde kunna bli ett intressant alternativ i åren som kommer.

http://www.passivhuscentrum.se/passivhus.html

(1 kommentar, 2009-09-15 16:20)

Nästa inlägg
fakespear

2009-01-04 22:45 - fakespear
Känslan du vill ha

Har precis haft en lång middagsdiskussion med många kloka ord. Jag och en kompis lagade Stockholmschili efter att sprungit runt på Söder och letat högrev som galningar utan att finna. Det gjorde att vi var överhungriga då det var matdags.

Fast både innan, under och framförallt efter pratade vi om det som hänt på sistone och vad man kan göra åt det. Några enkla ord jag fick upprepande höra var "Vilken känsla vill du ha?" som jag tidigare hört av Kjell. Någonting jag definitivt borde tänka mer på.

Annars var det en kväll med mycket positiv energi även om det förekom en del ångest oxå.

Fick det här mailet tidigare idag, vilket gjorde mig jätteglad. Nu vet jag vad jag ska göra på trettondagsaftonen. Det lönar sig ibland att bjuda vänner på mat.

"M raring,

Vill du komma på middag nu på måndag här hemma hos oss?..."

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

... kan vara dödligt. Här en historien om en utav många som skapat alternativ till bensin och diesel - och som fått plikta med sitt liv för det:


(1 kommentar, 2008-12-23 07:39)

Nästa inlägg