En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om fi

Bergatorparen

Här sitter en som ryser vid blotta tanken på vad folk utomlands kommer att tro om Sverige. Ett mikroparti som har råd att elda 100 000 kronor enbart för att understryka en politisk poäng – och få lite publicitet på köpet. Det sägs att all publicitet är god publicitet, men som jag var inne på i gårdagens jeremiad kan vissa sorters publicitet stjälpa mer än hjälpa. Vad jag befarar att omvärlden skall få intrycket att vi i Sverige är lite, skall vi säga: Knäppa? Vad värre är: Det kommer att ytterligare underblåsa myten om att Sverige är landet av mjölk och honung – behöver jag gå i närmare detalj på vilka konsekvenser det kan få?

Att påstå att Sverige inte är tillräckligt feministiskt är som att påstå att Iran inte är tillräckligt islamistiskt – vilket ju vore löjligt. Förvisso kan det finnas en eller annan knäppis som förläst sig på Koranen som kanske tycker det, men i största allmänhet är det nog få som delar en sådan uppfattning. Sverige är troligtvis ett av de länder i världen där feminismen kommit längst, så jag tror inte att Schymans tilltag kan underbyggas med empiriska data. Schyman är ute efter att försöka vända trenden så att hon kanske kan återvända till Riksdagen som hon älskar över allt. Livet för en föredetting är nog inte så enkelt. FI är sannolikt det dummaste hon gjort. Om hon stannat i Vänsterpartiet, skulle hon inte behövd springa omkring med tändstickorna i högsta hugg. FI’ s historia så långt visar på att hon nog inte är den enklaste att samarbeta med – så kanske det inte var för inte att hon lämnade V?

Enligt min uppfattning bör man söka uppmärksamhet för sina politiska åsikter på ett mer seriöst sätt. Folk kan skratta ÅT pajaser, men aldrig MED dem. Har du blivit stämplat som pajas, är det kört. Vem vill skicka en pajas till Riksdagen för att föra deras talan? Jag skulle inte vilja göra det – och jag hoppas och tror att det nog inte är så många andra som skulle vilja det hellre.

Aftonbladet
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter

(2 kommentarer, senast 2010-07-07 21:59)

Nästa inlägg
Bergatorparen

… som vill elda upp 100 000 kronor därför att de anser att kvinnor och män bör ha lika löner. Kanske finns det ett skäl till att män och kvinnor har olika löner? Kanske skälet är så enkelt som att när du anställer en man, så stannar han tills han antingen får sparken, dör eller går i pension. Anställer du en kvinna, har du inte samma garanti – och nu talar jag i statistiska termer, inte i undantagsfallen. Det finns avvikelser åt båda hållen, men trenden är att kvinnor prioriterar annorlunda i livet än män. Jag vet: Barnafödande! Men för tusan: Det är inget tvång – man MÅSTE inte skaffa barn. Man kan vara tråkig och sätta karriären först. Det är hasardspel båda delarna: Man skaffa barn och upptäcka att man har satt ett monster till världen, och man kan satsa på en karriär bara för att upptäcka att man blivit utnyttjat och lämnat åt sitt öde när man inte längre duger. Livet är ett lotteri. Allt kan gå hur bra som helst, eller också går det åt skogen så granbarret står som en vägg och skjortan står rakt ut. De flesta hamnar någonstans mellan dessa ytterligheter dock. Men skall man se det hela i ett företagsperspektiv, så vill man ha arbetskraft som för det första är lojal, för det andra har låg sjukfrånvaro och för det tredje vet att inställa sig hos de som ”betyder något” i företaget. Kvinnor som kan detta, kan nå någonstans – om man kan kalla det att komma någonstans att utplåna sig själv för att komma någonstans överhuvudtaget. Förbannat är du antingen du sjunker eller flyter.

Att elda pengar för att understryka en politisk poäng, uppfattar jag som omoget på gränsen till patetiska – för att inte tala om att det känns mossigt på något vis. Det ligger 1970 tal över det. Gudrun saknar nog sin övre medelklasstillvaro, så hon kremerar 100 lax för att kunna återkomma till arenan där alla självviktiga, pompösa rövhål (ursäkta mitt Långtbortistanska) samlas och där gammelmedia fokuserar sitt intresse. Det värsta är att jag tror detta tilltag stjälper mer än det hjälper. ”Penningpyromanen Gudrun – inte kan vi ha den i någon förtroendevald position. Hon kunde komma att fjutta eld på statskassan”, skulle jag tro att de flesta kommer att tänka. Kanske Gudrun borde skaffa jobb i krematoriet eftersom man där får leka med eld och svavel hela året och få betalt för det? Och vad jag vet så är det lönemässig jämställdhet inom den branschen.

FI blev inte den succé som Gudrun hoppades på när hon hoppade av Vänsterpartiet. Det har varit ett parti där kristallnätterna har varvats med de långa knivars nätter. Det har med all icke önskvärd tydlighet visat politikens grymma ansikte i allmänhet och kvinnonaturen i synnerhet. Jag har mina tvivel om att FI kommer att bli mer än Ankeborgsk parantes i historien. Vad som är säkert är att kvinnosaken inte gynnas av sådana pajaserier.

Dagens Nyheter
Aftonbladet
Myten om lönediskriminering

(1 kommentar, 2010-07-06 22:13)

Nästa inlägg