En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om fildelning

Bergatorparen

Kanske ett rungande Heil Sarkozy vore på sin plats?

Jag låter Rick Falkvinge från Piratpartiet ge bakgrunden:

”Så här nära valet kommer det en försmak av vad upphovsrättslobbyn vill ha. Idag röstades HADOPI-lagen igenom i Frankrikes parlament.
HADOPI är tänkt att "skydda artister mot fildelning". Den innebär:
Människor stängs av från Internet, utan domstolsbeslut, efter tre anklagelser (!) om fildelning från storföretag (!!). Detta sker av en ny administrativ myndighet som kallas HADOPI.
Under tiden man är avstängd ska man få fortsätta att betala sitt internetabonnemang.
Myndigheten kräver, för att kunna bedöma folks oskuld, att de planterar spionprogramvaror på sina datorer som rapporterar allt man gör på datorn till myndigheten. Den som inte låter sig granskas, är automatiskt skyldig.
Kulturministern räknar med hundratusentals avstängningar.
Nu ska vi se här. En myndighet som bara rapporterar till storföretagen, och som kräver att få se allt - precis allt - som vi gör på våra datorer. Storföretag som vill stänga av medborgare från Internet – och politiker som kallt räknar med att det kommer att ske i hundratusental. Kopplingen mellan fildelningshäxjakten och klappjakten på privatliv kunde inte vara tydligare.
Anaïs har gett en förstklassig löpande rapportering på sin blogg.
Det är det här som upphovsrättslobbyn strävar efter. Nu är det inte längre foliehattiga fantasier - för det har hänt i ett land i Europa. (Som visserligen har aktivister som kommer att släpa lagen inför författningsdomstol, EU-domstol och Europadomstol. Men ändå. Lagen röstades igenom.)
När någon försöker försvara fildelningsjakten, så har vi nu Frankrike att peka på som exempel på vad den jakten leder till. Det här är vad som krävs för att stoppa fildelning: spionprogram på datorn som bevakar dig. Ingen politiker här i Sverige, åtminstone inte ännu, förespråkar att man ska ha ett spionprogram på sin dator eller automatiskt vara skyldig. Men det är verklighet på andra platser i Europa.
Därför behövs Piratpartiet. Slaget om det öppna samhället står här och nu.”

När man läser sådana saker, blir man djupt deprimerad och ledsen. Man funderar på varför i hela fridens namn alla fina unga människor dog under andra världskriget. Vad var de kämpade emot - egentligen? Tyranni? Det tyranni som rider Europa som en mara numera, tror jag är värre än det nazisterna hade varit förmögna att diska fram. Det finns ingen värre än något som kallar sig en sak, men är raka motsatsen: Diktatur/despoti som försöker utmåla sig självt som demokrati. Det blir lite som medicin mot cancer som förorsakar just cancer. Cancer är väl den mest täckande termen på det som just i detta nu drabbat det som brukade vara europeiska demokratin. Kanske vi bör fundera över vad EU egentligen är bra för? Bör vi skrota eländet och slänga ut all den bråte de har belamrat oss med i form av en ändlös ström av direktiv och tvång? Kanske bygga upp ett gemensamt europeiskt råd som endast har rådgivande funktion och som fungerar som ett diskussionsforum för parlamentariker från hela Kontinenten. I den globaliserade världen behövs inte längre sådana konstiga och demokratividriga konstruktioner som EU – i synnerhet inte om det endast fungerar som hejduk för amerikansk (o)nöjesindustri. Det är ett enormt svart hål som suger musten ur länderna och får dem att tro att det är nödvändigt för marknadsåtkomsten – men vänta ett ögonblick nu: Den europeiska marknaden är inte den enda i världen som har gott om köpekraft. Vi har USA, Asien och Oceanien – och tro det eller inte, men transporterna dit kostar inte mer än 2 – 3 mils transport av samma godsvolym längs med svenska eller norska landsvägar. Jag vet därför att jag kollade det i förbindelse med ett projekt jag höll i för några år sedan. Man är helt enkelt inte längre beroende av Europa, så att om man bestämmer sig för ett utträde ur denna skändiga union som inte fungerar till förmån för de folk den sägs företräda, men snarare ser på vanligt folk som en fiende som måste bekämpas med de nedrigaste medel som tänkas kan, så tror jag bestämt att man gör det rätta.

Kampen om privatlivet – och inte minst Rättsstaten – står här och nu. Jag tror dock inte att vanliga juridiska medel kommer att räcka till. I sista instans befarar jag att det måste vapenmakt till. Det värsta är att även handeldvapen i de olika myndigheternas arsenal i våra dagar är så utspekulerade att det kommer att bli ett blodbad av bibliska proportioner, men det är kanske det som måste till? En avlegitimering av psykopater som Sarkozy & Co med blod och bensplitter från de egna medborgarna. Om ett år är det riksdagsval i Sverige och även här har vi ett betydande problem: Det ända funktionsdugliga regeringsalternativet är en ohelig allians som springer framför fötterna på samma herre som Sarkozy, viftar med svansen och ger vacker tass. Tala om att tvingas mellan AIDS och Ebola. Men för all del: Låt oss inte glömma att det är vi som väljare som besitter makten att spola skiten ut ur maktens korridorer. Vi måste ta tillbaka demokratin och det enda sätt att göra det är att skapa alternativ där inget finns. Jag ryser vid blotta tanken på en period till med Alliansen, för vad blir det nästa? Övervakningskameror överallt i allas bostäder? Maka på dig Orwell, för här kommer vi! Ju mer jag ser av etablissemanget idag, ju ilsknare blir jag. Hur är det med dig?


(4 kommentarer, senast 2009-05-15 07:44)

Nästa inlägg
Bergatorparen


NYHETSBREV
28 APRIL 2009

Vi bygger om. Tillsammans.

Just nu åker jag runt i Sydsverige och träffar aktivister, efter att tidigare ha varit uppe i Norrland. Och det som slår mig överallt är hur entusiastiska alla är, hur alla har känslan av att göra något riktigt stort.
För det gör vi. Vi gör något riktigt stort. Vi bygger om, tillsammans. Vi bygger om till kunskapssamhället. Sverige, Europa och världen, i den ordningen.
Samtidigt är vi det öppna samhällets sista försvarslinje. Hela världen tittar på oss. När jag håller keynotes på IT-mässor i San Francisco, på andra sidan planeten, så känner hälften av publiken till det svenska Piratpartiet. Men inget annat svenskt politiskt parti. Inget annat europeiskt heller. Varje gång det är en story om svenska Piratpartiet, så sprider det sig som en löpeld på Twitter, Facebook, Digg och andra sociala medier.
Det svenska Piratpartiet är känt i hela världen i nya medier och på nätet. Vi bygger om, vi skriver historia, och det gör vi tillsammans, med våra egna händer. Piratpartiet är inte bara en medborgarrättsrörelse. Vi är också en medborgarrörelse. Vi har bara växt genom att vänner har pratat med vänner, människor med kollegor, släkt och vänner, en människa i taget, ett möte i taget. På det sättet har vi växt till att vara över fyrtiotusen personer i den här medborgarrättsrörelsen.

Ansvaret vi behöver ta är tungt, men vi är beredda att ta det. Vi behöver säkra medborgarrätterna och börja bygga om lagstiftningen för kunskapssamhället. Vi behöver utbilda dagens politiker i hur deltagarkulturen fungerar. Vi behöver förklara för dagens makthavare varför Internet inte är någon leksak, utan en medborgarvital infrastruktur. Vi är beredda att ta det ansvar, som både svenska medborgare och resten av världen ser till oss för att ta.

För det stoppar inte. Vi har redan sett många lagförslag som helt överstyr kränker medborgarrätten. När som helst läggs ett nytt fram om att logga alla mail och SMS vi skickar, alla telefonsamtal vi ringer, och att göra våra mobiltelefoner till statliga spårsändare. Propositionen väntas i juni, så råtexten bör bli tillgänglig vilken dag som helst.
Piratpartiet behövs. Vi ska, kan och behöver bygga om Sverige, Europa och resten av världen, i den ordningen.

Lite glada nyheter

Som vi vet, så uppmuntrar vi alltid initiativ. Om man vill kampanja i Piratpartiets namn, så räcker det att tre pirater tycker att det är en bra idé, så behöver ingen mer frågas om lov. Om man vill bidra med kampanjmaterial, så är det bara att göra – om det är uppskattat bland andra pirater, så plockar de upp och bygger vidare på det. Ett strålande exempel är kampanjlåten Bryssel som mål, som Johan Bakke satte ihop – utan att fråga någon, naturligtvis – som snabbt blev tokigt populär bland pirater (och nu används som ringsignal av många).
Sådana initiativ tas hela tiden av enskilda pirater: alla bidrar på de sätt de kan och känner för, och det är både uppskattat och nödvändigt för att vi ska lyckas.
Jag har också goda nyheter om Piratstudenterna i Uppsala – i kårvalet 2009 blev Piratstudenterna näst största parti, och gick framåt från 5 till 9 mandat.
Vi har också, efter mycket hårt arbete av helt vanliga medborgarrättsaktivister, seglat upp som det mest omtalade partiet av alla i bloggosfären. Det är nu inte bara på politiska bloggar, utan på över en kvarts miljon bloggar av alla tänkbara sorter: matlagning, sport, husvagnssemestrar, ...

Trenden har varit tydlig länge, men nu pratar alltså bloggare om oss mest av alla.
Slutligen i raden av goda nyheter vill jag hälsa våra nya kollegor i Grekland och Tjeckien välkomna. Som sagt, vi bygger om, tillsammans.
Telekompaketet

Till sist några ord om Telekompaketet. Det är ett lagförslag i Bryssel just nu, där – för att göra en lång historia väldigt kort – upphovsrättslobbyn har kapat ett lagförslag om att standardisera telefonnätet, och försöker få in lagskrivningar som gör att storföretag ska få rätt att stänga av medborgare från internet utan inblandning från myndigheter, så som president Sarkozy kämpar för i Frankrike, och i allt väsentligt göra om Internet till ett kabel-TV-nät.
Omröstningen om Telekompaketet i EU-parlamentet är den 5 maj. En viktig milstolpe är redan imorgon, när vissa ändringsförslag behöver ha gått igenom.
Läs mer på We Rebuild EU. (Att prata om att "bygga om" har blivit vårt sätt att beskriva vad vi vill göra, en term som gradvis har växt fram i partiet, och som idag symboliseras av en lila bygghjälm.)

Veckans argumentationsövning

Idag tänkte jag prata om fildelning, och vad vi pratar om i det sammanhanget, och ännu viktigare, vad vi inte pratar om i det sammanhanget.
Det är viktigt att förstå att vi är ett politiskt parti som vill in i den lagstiftande församlingen. Vårt enda sätt att påverka är alltså att skriva om Sveriges lagar.
I det sammanhanget måste man tänka på vad lagar kan justera, och vad lagar inte kan justera. Vi kan till exempel aldrig någonsin prata om att saker är för dyra eller för billiga eller borde vara gratis. Att påverka sådant med lagar är att införa en planekonomi, och vi har inte en planekonomi i Sverige.

Vi argumenterar aldrig någonsin utifrån att någonting, t.ex. skivor, kostar för mycket eller borde vara gratis. ”Gratis” är ett ord som inte ingår i vår argumentation.
På samma sätt ska vi aldrig försöka svara på frågan ”Hur ska artisterna få betalt?”. Det är ett sätt att försöka skjuta över försörjningsansvaret för en hel yrkeskår på lagstiftarna och det är återigen att prata i planekonomiska termer. Det är aldrig, någonsin, lagstiftares sak i en marknadsekonomi att peka på hur en yrkeskår ska försörja sig.
Försök aldrig någonsin att ge ett svar på frågan hur artister ska få betalt.
Om någon insisterar, så kan man svara något sådant här:
”Men alltså, den där frågan förutsätter att vi har planekonomi här i landet. Sverige fungerar inte så. Du kan inte ställa den frågan till en lagstiftare. Vi säger inte ”Anders ska vara flyttkarl hela livet och försörja sig så här, Berit ska vara psykolog hela livet och få betalt på det här sättet, och Emma ska vara gitarrist och få betalt så här.” En lagstiftare varken kan eller ska ge ett svar på frågan hur en viss person eller yrkeskår ska försörja sig.”
(ibland får man då motfrågan och protesten ”men ni vill ju... [vad som helst]”.)

”Nej, vi vill ändra kartan efter verkligheten. Verkligheten har redan ändrats, och det finns ett kinesiskt ordspråk – när förändringens vindar blåser, så bygger vissa vindskydd, och andra väderkvarnar. Det är upp till var och en, för sig, att hitta sin egen väderkvarn. Vi som lagstiftare har ansvaret att ändra kartan efter verkligheten.”

Så varför vill vi tillåta fri fildelning?
”Det handlar egentligen inte om fildelningen i sig, det handlar om grundläggande medborgarrätt. Om vi har den självklara rättigheten att skicka privata förseglade brev, så kan de breven innehålla böcker, musik och film. Enda sättet att hindra medborgare att skicka sådan kultur mellan varandra är att ta bort rätten att skicka privata förseglade paket – på nätet eller utanför nätet. Ta bort brevhemligheten, alltså. Fildelning sker genom att folk skickar privata försändlser till varandra. Och vi tycker helt enkelt att brevhemligheten är mycket viktigare för samhället än att skivindustrin ska få leva kvar på 80-talet. Därför är enda vägen framåt att legalisera fildelning fullt ut.”

Sedan kan man fortsätta, om man vill, och förklara varför det inte alls är något dåligt:
”Men det är inte något dåligt. När man väl accepterat att det måste bli så, så kan man i stället se det positiva i förändringen. Det innebär att alla människor får dygnetrunt- och åretrunttillgång till hela mänsklighetens samlade kunskap och kultur. Det är ett gigantiskt steg framåt – mycket större än när de allmänna biblioteken kom. Och allting finns faktiskt redan på plats. Allt är utvecklat, alla har det som behövs. Det enda vi behöver göra är att ta bort förbudet mot att använda det.”

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

... när man på fällde The Pirate Bay bakmännen på ett underlag som av många uppfattas som bräckligt. På detta baserade man en dom som av analytiker karakteriseras som ovanligt sträng.

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/the-pirate-bay-domda-till-ett-ars-fangelse-1.846239

Och det är allt jag orkar skriva om denna fars av en politisk "rättegång".

För speciellt intresserade finns en lista över de enskilda länders lagstiftning kring intellektuellt kapital här

(1 kommentar, 2009-04-18 11:20)

Nästa inlägg
Bergatorparen

... från

NYHETSBREV
31 MARS 2009

Öppna nätverken, bygg kunskapssamhället
Ingen lär väl ha missat att Privatpolislagen Ipred tar effekt imorgon den 1 april. Tajmingen kunde inte varit bättre.
Jag har skrivit mycket tidigare om vad den innebär, och Lobbyn har sagt att de tänker hänga på låset för att få in de första stämningarna redan före lunch. De är verkligen ute efter att skrämmas.

Politikerna har misslyckats med att skydda Internet och att hålla det öppet, fritt och anonymt. Som tur är behöver vi inte politikerna till det. Är vi tillräckligt många kan vi göra det själva.
Det började med en idé från Emma som driver bloggen Opassande. De här repressiva lagarna är ute efter att få oss tysta, att skrämma oss till lydnad. Men jag tänker varken vara tyst eller rädd. Vi medborgare kan faktiskt hålla nätet öppet, fritt och anonymt själva.
Igår och idag har många öppnat sina trådlösa nätverk för besökare. De flesta använder Emmas förslag på namn till nätverket: Ipredia. På det sättet är nätet garanterat öppet, fritt och anonymt -- det behövs bara ett par tusen personer som gör så här, så finns det gratis och fritt internet i alla stadskärnor och tätorter. Precis det som politikerna har misslyckats med. Det behövs ett par tusen -- och vi som läser det här är nästan femtontusen. Dessutom pratar vi med våra vänner om det.
Ett axplock av de bloggare som hakade på direkt är Kulturbloggen, Zac, Svensk Myndighetskontroll, Jardenberg, Scaber Nestor, Pure Nandi och Varför inte?. Jag själv skrev också.
(Naturligtvis måste man se till att säkra datorerna, om man öppnar upp nätverket, så att utomstående inte kommer åt filerna på datorn. Men det har de flesta av oss redan gjort. Annars är det hög tid ändå.)
Det är dessutom så, att det tog Danmarks medborgare över fem år att hitta en fungerande försvarslinje mot deras version av Ipred, och under tiden hade många barnfamiljer hamnat i slumpens skottlinje och fallit offer för skiv- och filmindustrins utpressning. Den försvarslinjen är just öppna trådlösa nätverk; om vem som helst kan använda nätverket, så anses det inte bevisat vem som har använt det till fildelning, och domstolen har frikänt. Det anses nu vara ett fungerande prejudikat.
Men att vi gör lagar som Ipred och Datalagringsdirektivet verkningslösa är mest en trevlig sidoeffekt av att vi har fått nog av sittande politikers inkompetens och bestämmer oss för att bygga kunskapssamhället själva. Framför allt så vägrar vi vara rädda, utan förstår och är stolta över vad vi bygger. Ett öppet, anonymt och fritt internet på de flesta ställen är precis vad vi behöver just nu - och är också något vi kan bygga tillsammans.

Veckans argumentationsövning
Först: vad får du för frågor som du känner att du inte kan svara på? Vad vill du ha en argumentationsövning om? Skriv och fråga! Det är mitt jobb (bland annat) att se till att just du känner dig bekväm med att argumentera.
Idag tänkte jag prata om Sverige, Europa, och världen, i den ordningen. Hur vi ska bygga om Sverige, Europa och världen, i den ordningen. Flera önskade sig mer kött på benen om just det efter min förra argumentationsövning.
I all korthet har vi två stycken trestegsraketer.
Den första formulerade vi efter valet 2006, och består i att grunda ett starkt och självständigt ungdomsförbund, göra bra ifrån oss i EU-valet 2009, och sedan använda det som en språngbräda mot riksdagen 2010. Vi står alltså inför det andra steget i den raketen.
När det gäller riksdagen, så har vi vår vågmästarstrategi. Vi har uttryckligen valt att inte ha någon ekonomisk politik, bland annat för att kunna välja höger- eller vänsterblock helt fritt. Att vara en vågmästare på riktigt. Det gör att vi kan spela ut blocken mot varandra, och faktiskt få igenom våra frågor vid bara drygt fyra procent. ("Priset för statsministerposten är det bästa budet i Piratpartiets frågor.")
När det händer, så kommer två saker att inträffa. För det första, så kommer det att bli som när den lille pojken säger att kejsaren är naken. De här monopolen som vi jobbar mot har bara ett värde för att alla håller med om att de har ett värde. Den första som säger "nä, det här är värdelöst" kommer att kollapsa det gamla systemet som ett korthus, och kunna lämna plats för att bygga om till kunskapssamhället. Vi satsar på att det kommer att vara Sverige.
Det andra som kommer att hända är att USA kommer att bli vansinniga och hota med handelssanktioner. Det är en uttrycklig del i deras utrikespolitik att hota med handelssanktioner i sådana lägen, och hittills har svenska politiker fått svansen mellan benen inför det hotet. Men det kort som ingen använt, är att sådana sanktioner inte skulle kunna riktas mot Sverige, utan skulle få riktas mot EU.
Och här är trumfkorten: EU har en större bruttoproduktion än USA. Det gör att om USA riktar sanktioner mot EU, så skadar det USA mer än EU, och därför kommer de inte att verkställa det hotet. Samtidigt är upphovsrättslagstiftningen på nationell nivå i Europa, så att vi faktiskt kan ändra lagarna (i USA är upphovsrättslagen, alltså själva lagtexten, på federal nivå).
Där är andra steget. Så ändrar vi på Europa, under protester från framför allt USA (men förmodligen hejarop från Latinamerika). Svenska politiker -- inte bara PP-politiker -- ska bli de bästa i Europa på att bygga kunskapssamhället.
Det tredje steget är det lättaste: när vi har byggt om Europa, och EUs politiker förstår eller åtminstone har accepterat att Internet kommer att förbli fritt, så kan resten av världen inte göra något annat än att hålla med.
Det där är planen i ett nötskal, lite kortfattat. Så ska vi bygga om Sverige, Europa, och världen -- i den ordningen

Bergatorparens bloggtips:
http://www.alliansupproret.se/2009/03/31/munkavle-tider-att-vanta-om-inte-alla-vaknar/

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

Jag läser med stigande ilska om att artister och låtskrivare måste få betalt för sitt arbete. Problemet är att oavsett fildelning eller inte så FÅR de BETALT så det både räcker och blir över! Det man tjänar på försäljning av skivor är näst intill inget mot det man tjänar på andra håll såsom radio, TV, video, reklam, teater och film bara för att nämna några delar av den såkallade företagsmarknaden. Hela fildelningsdebatten handlar, när allt kommer omkring, om principer och makt. Glöm allt gnäll om betalning för arbete. Hade de inte fått betalt, så hade de hittat något annat att göra – så enkel är den ekvationen. Jag vill definitivt inte betala mer för min internetuppkoppling därför de som tjänar 10 – 100 gånger mer än mig skall tjäna ännu mer. Min uppmaning till alla som läser detta är: Bojkotta skiten. Låt de få ha sina ”produkter” själv. Kanske är det tid att starta en intresseorganisation för privata internetanvändare med, och som har en lika så stark lobby som Ifpi och Stim? Jag äcklas av hela denna debatt som förs i syfta att skapa förståelse för att miljonärer inte får betalt. Kolla skattelisterna så ser ni vad jag menar. Det är på tiden att man berättar för denna skändiga bransch var skåpet skall stå. Det är inte gemene mans fel att de levd kvar på 70 talet ända tills nu. Om jag fildelar? Olagligt. Nej. Lagligt. Ja. Fildelning är att ta del av en öppen fil. Det är fullt möjligt att låsa en fil mot fildelning så att det går att läsa, men inte lasta ner den. Men enligt min uppfattning är det de som laddar UPP som är bovarna i dramat, och det borde vara de man ger sig på – fast då skulle kanske branschen egna åka fast? Det är ju lite konstigt når filmer som ännu inte är färdigtklippta eller musikalbum som nätt och jämt är klara från mix down men inte från mastering dyker upp på nätet – tycker du inte?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/ipred/article3793275.ab
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=853016
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=851463
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=850976
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=683699

(3 kommentarer, senast 2008-11-18 14:47)

Nästa inlägg
swede

2008-11-11 10:39 - swede
Fildelningslagen

Hur kommer det sig att bolag som tjänar mycket pengar alltid måste ha mer ?
Den nya fildelningslagen är sjuk tycker jag, betalar jag inte skatt för att polismyndigheten ska kunna har resurser för alla slags brott. Om nu fildelning är ett brott så ska ju respektive myndighet utreda det.
Men jag kan förstå att det inte heller fungerar eftersom dagens polismyndigheter inte ens har resurser att utreda de enklaste brotten så som inbrott, snatterier, stöld, misshandel och personrån. Inte heller ta tag i ekobrotten, bedrägerier och den organiserade brottsligheten som har många människoliv på sitt samvete och då kvinnor som kommit hit genom fagra löften om en bättre framtid.
Nää låt de stora bolagen som drar in miljarder på en film som visas på bio över hela världen eller ett musikbolag som måste ha sina 40%-60%av intäkterna av artisterna istället sköta det.
Skam vore ju ifall det råkade tappa några procent av marknaden jag tror nog de bolagen klarar sig ekonomiskt.
Glöm inte att många okända band och soloartister har fått sitt genombrott genom Internet och fildelning, och även tjänat pengar på det själva.
Jag är villig att köpa min musik och även köpa filmerna men inte med ett 80 procentigt påslag av tillverkningskostnaden av dessa musik och film skivor. Sänk priset på CD-skivor och DVD filmer så kommer jag handla mer. Men jag tror även att många fildelare som laddar ner musik samt filmer även köper orginalet ifall det tycker det är bra.
Hur många gånger har man inte spenderat hundratals kronor på ett biobesök och kommit ut besviken att filmen inte höll vad trailern lovade, eller om man nu köpt en skiva varav 3 låtar av 20 var bra och man spelade de hela tiden. Fildelningen kommer att fortsätta lika säkert som man förr spelade in band i från radiokanalen eller kopierade kassetband eller LP-Skivor som de också ville förbjuda.
Filmer och musik har alltid varit copyright skyddade genom urminnes tider men likförbannat har det sålts tomma kassetband, brännbara CD-Skivor, DVD-skivor och DVD-brännare, inspelningbara kassetbanspelare, VHS samt inspelningsbar DVD och TV med hårddisk.
Snacka om dubbelmoral.
Nää döp om IPRED-Lagen till IFRED-Lagen och låt mig vara.

Läs mer om diskussionen på Aftonbladet

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg