En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om framtiden

Bergatorparen

... och lyssna på Alex Jones - oavsett vad du tycker om honom. Det han säger här stämmer verkligen och mörkas ner i svenska medier som i stället kör den politiskt korrekta linjen. Vakna!


(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Nästa inlägg
Bergatorparen

USA' s ekonomi har inte varit sämre sedan före andra världskriget, och där, liksom här, står politikerna med overksamma verktyg och mediciner mot eländet.


(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

2010-04-16 02:32 - Bergatorparen
Me And I …

… sjunger just nu ABBA i mina hörlurar, och för närvarande känns denna text skrämmande deskriptiv för hur jag känner. 2010 så långt har varit som att åka i en kulmölla: Jädrans mycket stryk, och få glädjeämnen. Man kan hoppas att lyckan vänder – och jag är inställd på att se till att det sker. När jag plöjer genom alla husprospekt, ser jag hur många verkligen har ansträngt sig och gjort det bästa det har kunnat, men inte nådd hela vägen fram. Det är nästan skrämmande hur många ”Arga – Snickaren – Kom – Och – Hjälp” kåkar det finns där ute. Jag erkänner: Jag tog mig vatten – inte ÖVER huvudet – men forsande genom källaren till följd av dålig dränering. Jag har inte räkning på hur många psalmverser jag sjungit över detta fenomen – men små onda jävlar kom, ryckte på axlarna och åkte tillbaka till Helvetet. De tyckte jag hade helvete så det räckte med dräneringen på fel ställe: I plånboken snarare än kring källarmuren – och jag lovar att de hade rätt.

Jag har varit rätt kluven i fråga om att sälja ”stöga” (lokal dialekt, betyder villan, stugan, huset), men när jag här om dagen slog i huvudet i en balk av okänd funktion som korsar tvättstugan i källaren så jag blödde, höll jag en mässa till Satans ära och läste välsignelsen över källare som inte kan bestämma sig för om de vill vara källare eller klaustrofobiska krypgrundar. Vid detta tillfälle försvann det sista rest av tvivel: Nu är det avgjort. 19 maj kommer fastighetsmäklaren för att göra en värdering, och därefter lägger jag fanskapet ut till salu. Kanske säljer jag till satanister, jag menar: Med den där källaren, kommer de inte glömma att böna och be till Hin Håle. Men det är inte enbart källaren: Isoleringen är det si som så med. Under vintern jobbade pelletsbrännaren för allt vad remmar och (sat)tyg kunde hålla, men ändå finge jag ta till supplerande uppvärmning med konvektorelement. Och det är inte första gången jag tvingas ta till sådana medel. Jag tror det var vid det laget att tanken på att sälja och flytta, slog genom på allvar

Vägen framöver, är fortfarande höljt i dunkel, men jag planerar två alternativa vägar: Att köpa ett hus som jag kan betala kontant efter att ha sålt det jag har. Detta alternativ kan vara aktuellt om jag inte får lån. Skulle jag få lån, köper jag ett dyrare hus. Vad som är säkert: Inga fler renoveringsobjekt – i varje fall inte så nergångna som mitt nuvarande hus har visat sig vara. Om nödvändigt, om det kan skaffa mig mer pengar, kommer jag att i samarbete med Brandkåren fjutta eld på skiten och sälja fastigheten som tomt – antingen hel eller styckad i två. En viktig sak har jag lärt: Man bör gå hårt på för att ta reda på driftskostnaderna till ett hus – och då skall man INTE tro säljaren. Använd energikalkylen på Energimyndighetens hemsida för att räkna ut värmekostnaderna, och kolla angällande kommuns hemsida för att ta reda på avgifterna för vatten, avlopp, renhållning och sotning. Man kan bli rätt så chockad av hur folk ljuger om vad kostnaden är för att försöka attrahera godtrogna, gärna oerfarna människor att köpa något som kommer att bli en rejäl skuldfälla. Om jag haft de erfarenheter för 9 år sedan som jag har nu, skulle det här huset fått klara sig utan mig.

En sak vet jag: Jag kommer inte att lämna saker jag betalt goda pengar för om de inte påverkar priset jag får för fastigheten. Jag kommer att plocka med mig saker som till exempel pelletsbrännaren, och stoppa tillbaka den gamla oljebrännaren. Därmed har jag sparad 25 000 kronor. Så som jag förstod när jag senast fick fastigheten värderat, så är inte pelletseldning nödvändigtvis något plus för priset. Att jag hade en oljecistern som var besiktigat och godkänt fram till maj 2011, verkade ha större betydelse. Kanske inte så konstigt: Pelletskartellen kör sitt eget lopp och trissar upp priserna år för år, så att skillnaden mellan pellets och olja krymper eftersom oljan verkar ha stannat till i prisutvecklingen och hovrar mellan 10 500 och 11 750 kronor per kubik. El värme verkar inte längre ligga bostäder i fatet, snarare verkar det lyftas fram som en positiv faktor. Med ett bra elavtal och en modern panna, behöver man inte gå skorna av sig på el längre. Problemet jag tror de flesta står inför, är att man måste förstå teknologi, och ha en språkförståelse som gör en förmögen att skära genom all den rappakalja som används för att marknadsföra olika lösningar. Det förvånande är, att priset på lösningarna inte ger något riktmärke för hur bra eller dåliga de är. Du kanske tycker du har gjort en bra affär genom att köpa en lösning som kostar enbart 2/3 av en annan – för sedan att upptäcka att lösningen är avsevärt dyrare, och tillika obekväm i bruk. Åt andra sidan finns det dyra lösningar som är sämre än billigare. Det borde finnas en organisation som kunde erbjuda råd från riktiga experter som inte har anknytning till någon producent av utrustning. Pellets.info var ett försök på att skapa något sådant, men som med allt sådant varade det inte länge förrän en krets av självutnämnde ”superexperter” tog över hela sajten och började sprida sina åsikter snarare än fakta. Att jag är hånlig i min omtala av dessa entiteter är att de flesta av dem sitter med självinstallerade pelletsbrännare på uråldriga pannor med både 3, 4 och 5 decennier på klockan med årsmedelverkningsgrader på under 60 % - vilket vill säga att kråkorna får värmd sina kalla arslen, och pelletshandlarn blir fet, mätt och belåten. Jo, man tackar! Och sådana idioter skall ge andra råd? Funderar du på något, skygg undan forum, och fråga en fackman i stället. Det gör jag.

Allt detta jag har varit inom är saker jag har vägd in när jag letat hus så långt, vilket gör det till alla skallbankars gammelmormors mor. Jag skall med alla medel försöka undvika den fällan som många av Arga Snickarens klienter råkar gå i: Man tröttnar på att leta, och träffar hastverksbeslut som kommer tillbaka för att bita en. Det jag tycker är lite besvärligt med husletning, är att det som verkar vara bra hus vid närmare granskning visar sig vara ruckel som kostar skjortan och halva garderoben att driva. Hur folk som står i fullt arbete klarar att leta hus samtidigt är för mig en gåta. Jag som har hela dagarna för mig, lägger otroligt mycket tid på det, och upplever att ju mer jag lär mig, ju svårare känns det som att det blir. Arga Snickaren lär nog inte slippa upp för klienter med det allra första – om någonsin!

Hursomhelst kommer jag att köra den första vändan med möbler till ”möbelfängelset” i Diana – Ville kommande vecka. Sedan skall bilen lagas så att jag kan få den genom besiktningen – vilket måste ske innan den sista i månaden – annars inträder körförbud, något som vore precis vad jag behöver. Så ni som funderar på varför det blivit så få jeremiader från min sida under 2010, här är svaret: Jag är upptagen, trött, arg, full i fan och jävligt deppig. Jag skall dock komma med lite rapporter om utvecklingen. Vem vet? Kanske det blir bra läsning för de som gillar vardagsdokumentärer? Oavsett kommer jag att försöka komma ihåg att använda kameran i min trogna Sony Ericsson K810i så att jag kan visa upp vad som sker. Jag kommer att ta mig god tid på att bestämma mig för min nya lya. Det kommer att bli en annorlunda utmaning att skriva om mina egna vedermödor så att folk orkar läsa om dem. Jag trodde aldrig jag skulle komma att säga detta, men jag ser fram mot att flytta. Kanske det är det så det blir när man kämpar och kämpar utan att det blir påtagligt bättre. Jag har lagt ner mer pengar än jag strängt taget haft råd med, och tallösa arbetstimmar på att få huset i ordning – utan att nå hela vägen fram.

(3 kommentarer, senast 2010-04-20 22:38)

Nästa inlägg
Bergatorparen

… lite så där fritt efter Sir William Shakespeare. Varje gång det är kärva tider, så är det ”open season” på arbetslösa och bidragstagare. Förvisso tror jag denna ”Ullareds Morgan” antingen försöker att vara satirisk, ironisk eller också är han en knäppgök liknande de avarter som förestod Hitlers eutanasiprogram som syftade till att fysiskt utrota alla som inte var arbetsdugliga.

Hitlers eutanasikliniker såg ut som vilka stadsgårdar som helst, men det luktade krematorium. Man gasade ihjäl ”patienterna” med karbonmonooxid gas i rum som liknade duschrum. Sedan plockades liken ihop och rullades in i krematoriet där de tillintetgjordes. Där det fanns anhöriga, fick de askan för begravning – annars spriddes den i bakgården. Praktiken kändes olaglig enligt gällande tysk lag, och naziregeringen beslutade att avsluta programmet. Men här kommer det som borde få någon och envar att häpna: Lokala läkare tog över – och fortsatta den lagvidriga praktiken. De mörka molnen från krematorierna skvallrade om vad som försiggick. Folk plåtade rökutvecklingen, och vissa gjorde anmälningar till polisen, men ingen vågade göra något.

Låt så vara att man inte vill gå lika långt numera, men själva grundtanken är den samma: Arbetslösa är det fritt fram att attackera och kritisera för att vara slappa och inte vilja arbeta – men jag vet av egen erfarenhet att när du har skickat iväg ett 3 siffrigt antal ansökningar, och kanske varit på 1 – 2 intervjuer under en period på kanske flera år, ramlar du ner i depression, och för alla snorgökar som inte vet hur en depression gestaltar sig, så tillåt mig att ge er en snabbkurs:

Man VILL stiga upp, men en tanke säger: ”Vad är det för idé med det?” Man VILL ta sig ur en destruktiv situation, men kroppen känns som bly. Att känna sig lite nerstämd är inte depression – det är normalt emellanåt. Att önska att man kunde sätta sig i elektriska stolen och åka iväg till det bättre landet på andra sidan – det är att vara deprimerad och suicidal. Tro mig: Jag vet. När man är deprimerad tryter självförtroendet och självkänslan. Och när man skickat hundratals, ja kanske rentav tusentals ansökningar om jobb och kanske inte ens kommit på intervju, då börjar man känna sig rätt så misslyckad. Och då är det inte lathet som gör att man tappar lusten att göra något. Då har man inte mer att ge. Nuförtiden har man en överdriven tro på ”lyckopiller” – men jag kan knappt tänka mig en mer felaktig beteckning. Förvisso beror depression på att man har för stort återupptag av serotonin, men det dessa ”lyckopiller” gör är att de hämmar återupptaget av serotonin så att man får ett mer normalt stämningsläge, men hos patienter under 20 år, kan de förorsaka självmordsbenägenhet, eller våldligt beteende. Ingen vet riktigt varför.

ALLA jag känt som gått för att vara lata, har i själva verket varit deprimerade och haft en totalt grotesk självbild. Alla vill vara till nytta och känna av att de betyder något i det stora sammanhanget. Att ha ett jobb där man kanske rentav ser synliga bevis på att man finns till, är medicin mot depression. Om man även hamnar i en miljö där man är accepterad som en av teamet, så gör det underverk för ens självuppfattning. Människan är en social varelse, och det att vinna social accept, är av största betydelse för henne.

Men hur är det ställt med sådana som måste sitta på sin gren och skita ner på alla under sig? Jag skulle vilja säga att de omöjligtvis kan ha någon bra självbild eller något självförtroende värt namnet. Den som har en bra självbild och ett bra självförtroende, behöver inte skita ner på andra för att må lite bättre själv. Han/hon vet vad han/hon är god för, och uppmuntrar som regel de som inte ställer lika starkt.

Men hur ser framtiden ut? Såsom världens resurssituation ser ut, kommer aldrig den fulla sysselsättningen att bli möjlig – i varje fall inte i traditionell betydelse. Världen håller på att köra tom för olja, och världens alla regeringar svamlar om sambandet mellan fossila bränslen och global uppvärmning. Det ligger i korten att i denna kontext måste vi dra ner på bruken av resurser snarare än tvärtom. Det kommer inte längre att vara lika självklart att man kan förverkliga alla produktidéer. I framtiden kommer man att behöva göra bedömning av energiåtgång varje gång man skall besluta om man skall producera en vara eller inte, därnäst måste man ta hänsyn till en prioriteringslista, där vissa produkter har högre prioritering än andra – till exempel kommer lastbilar och bussar vara högre prioriterade än personbilar. Man kommer att tvingas se över hur viktiga saker är för samhället lokalt, regionalt, nationellt, kontinentalt och globalt där den globala betydelsen väger tyngst, följd av den kontinentala också vidare. Det säger sig själv att i detta sammanhang kommer traditionellt lönearbete att bli än mindre vanligt än vad det är idag. Betänk då att majoriteten av världsbefolkningen inte har lönearbete. Är det så ett bevis på att mänskligheten i det allt väsentliga består av lata odågor som borde gasas och brännas? Vad tror du?


Vi har varit som elefanter i en kristallaffär alltför länge bara därför att vi levd i en värld av överflod, men nu har vi blivit så många, och vårt slösande har varat så länge att resurserna inte räcker till längre. Vi kommer inte behöva svälta, men vi måste vänja oss vid tanken på att vi själva, grannen eller någon annan vi ser snett på kommer att leva på medborgarlön. Vi måste ändra synen på sambandet mellan anställning och status. Att man inte är anställd någonstans är inte samma sak som att man är värdelös. Vore det så skulle 5 av världens 6,7 miljarder människor vara värdelösa. Man måste lära sig att se sig själv som värdefull som människa antingen man är anställd eller inte. Att man inte har lönearbete betyder inte att man är en odåga. Man kanske i alla fall duger som medmänniska – och det är VIKTIGT!

http://www.larouche.se/nyheter/2009/06/20/chaitkin-fran-eir-naglade-obamas-nazidoktorer
http://www.vitabussar.se/aktiont4b.htm
http://www.expressen.se/noje/1.1790031/ullareds-morgan-arbetslosa-ar-slappa
http://bloggis.se/Diana/100297

(1 kommentar, 2009-11-26 21:10)

Nästa inlägg

2009-11-21 22:27 - fuckit
Rädsla

Jag är rädd för framtiden. Jag vet att det inte är okej att visa att man är rädd. Men jag är så jävla rädd. Jag är orolig för flytten, mamma och pappas realtion och för allt. Tänk när jag skaffar pojkvän, då kommer jag vara tvungen att förklara för honom att min pappa är homosexuell. Jag tror att en sådan grej kan vara ganska avskräckande. Även för de killar som inte är homofober. Jag får en klump i magen när jag tänker på allt. Och jag tänker på det varje dag. Jag tror inte att det går en timma mellan varje gång jag tänker på allting. Jag är rädd, så jävla rädd.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

2009-07-27 23:33 - Bergatorparen
Betyder UFO …

… United Foilhat Organisation? Man kan börja fundera på det när man hör allt vansinnigt som kommer fram på History Chanells programserie ”UFO files”. Det postuleras bland andra att Tunguska händelsen i Ryssland år 1908 inte förorsakades av en meteor eller annan bråte som föll ner från rymden, men lyssna och häpna: Ett rymdskepp! Professorer och andra lärda sitter på fullt allvar och svamlar om att ett utomjordiskt rymdskepp skulle ha förorsakat denna förödelse vars kraft motsvarade en hel bunt kärnstridsspetsar. Att man har svårt nu över 100 år senare att hitta spår av någonting överhuvudtaget är i sig inte konstigt – i synnerhet eftersom det mesta som gjorts har gjorts av dåligt utrustade och underfinansierade expeditioner som inte har haft de resurser som behövs för att utföra en genomgripande forensisk utredning av vad som kan tänkas finnas kvar efter händelsen eller ligga bakom den. Men som alla vet så är brist på bevis inte bevis i sig. Det är i dessa fall statistiker behåller nollhypotesen och konkluderar med att man inte kan bortse från … ”att händelse X har inträffat” – det vill säga att man påstår ingenting. Kan man bortse från något, innebär det att någon har kunnat bevisa att händelse X faktiskt INTE inträffat – bara så vi är på det rena med detta.

Man påstår vidare i dessa program att UFO händelser i gamla tiders Ryssland och Europa, faktiskt var rätt så vanliga och att dessa gjorde konstiga saker. Vi kan givetvis inte helt och hållet avfärda att det finns intelligent liv i rymden – eller andra civilisationer för den delen, men sfäriskt formade rymdskepp som kokar fisk i en sjö så att den hoppar upp på land för att undkomma hettan, förekommer mig att vara en skepparskröna mer än något som hör hemma i verkligheternas värld. Varför skulle ett rymdskepp komma till Jorden för att koka fisk? Hur tokig kan man bli? Araber hävdade överför en europeisk resenär som, enligt det påstådda, skrämdes att UFO’ n att dessa UFO’ n var vanlig på de kanter och att deras krigare såg till dem för inspiration och för hämta mod. Återigen skall jag inte helt och hållet avfärda att konstigheter inträffar, men när man ser hur vi sliter med att endast ta oss till Månen, och vi lever på en planet som har de allra bästa förutsättningar för att alstra och underhålla högtstående livsformer – och som existerat i runda slängar en tredjedel av Universums levnadstid så långt. Innan någon börjar gå överbord med att det då hade funnits ett Universum i mellan 7 och 8 miljarder år redan, vill jag påminna om att det under de första miljarderna av år som förlupit sedan ”The Big Bang” inte existerat sådana grundämnen som behövs för att skapa grundlag för liv. En ut av förutsättningarna är kol – eller silicium. Hur skapas de tunga grundämnen? Svaret är att de alstras i den explosion som uppstår i det en stjärna dör. Ju mer massiv stjärnan är, ju tyngre grundämnen bildas. Dessa driver sedan bort med det stoft som den nebulosan som explosionen förorsakar består av. Dessa ämnen bildar sedan grund för bildandet av nya stjärnor och planetsystem – såsom vårt eget.

Med detta i åtanke har jag svårt för att se att det skulle kunna existera civilisationer där ute som redan behärskar resor på kors och tvärs av dimensioner eller med farter som nödvändigtvis måste vara snabbare än ljusets eftersom alla de stjärnor som kan ha planetsystem ligger så långt bort att resan skulle ta tusentals år – även med ”warpdrive”. Det som förbryllar mig är att ingen har tänkt på att många UFO’ n faktiskt vara djur. Forskare som försökt föreställa sig utomjordiskt liv, har drömt ihop bland andra varelser som kan existera i den övre delen av atmosfären hos gasjättar liknande Saturnus, Uranus eller Neptunus. Men: Varför skall inte djur kunna existera i övre delen av Jordens atmosfär? Vi har djur som lyser, djur som ändrar färg efter omgivningarna och djur med kamouflage – så varför inte djur som kombinerar dessa egenskaper och som lever på gränsen till rymden? Eller varför inte djur som lever i rymden? Gene Roddenberry, mannen bakom den kultförklarade sci-fi serien ”Star Trek” såg för sig denna möjlighet i en episod. Djur som lever av kosmisk strålning? Varför inte. Man har hittat liv på konstiga nog ställen här på Jorden: I kärnreaktorer, slutförvar för kärnbränsle, i grottor där all vätska är stark syra, kring undervattens vulkanventiler och innefrusit i antarktisk is – bara för att nämna det jag kommer på i farten.

Men finns det bemannade UFO’ n? Om de finns är jag säker på en sak: Allt hämlighetsmakeri tyder på att de är högst jordiska, och att de inte är rymdfarkoster men mer sannolikt tidsmaskiner. Sannolikt kommer dessa från en framtid då vi har mixtrat så mycket med vår arvsmassa att vi är tvungna att åka tillbaka för att hämta prov som kan kultiveras så att vi kan återskapa oss själva såsom vi är nu, och har varit i millennier. Det är den bästa förklaring jag kan komma på. Dessa storögda varelser som foliehattarna svamlar om, är sannolikt androider, skapade för att bistå mänskligheten i framtiden. Det finns redan ingenjörer som svamlar om att de inom de närmsta 10 – 20 åren kommer att ha skapat konstgjord intelligens, och lägg till ytterligare 10 år kommer de att vara människan överlägsna intellektuellt – sägs det. Nutiden är konstigare än någons sci-fi saga från de senaste decennierna – och jag tvivlar inte ett enda litet ögonblick på att framtiden kommer att innehålla många konstiga skapelser som skapats bara därför att någon har kunnat föreställa sig dem och haft kunnandet och resurserna att förvekliga dem. Men här är det att lagstiftarna måste ta sitt ansvar: Man måste lagstifta mot utveckling av maskiner som överträffar människan och gör henne till en slav. Vi har redan bioteknologilagar – som enligt mångas åsikt är för liberala. I den angloamerikanska världen drömmer man redan om att kunna få sina barn ”skräddarsydda” så att de antigen har exceptionell intelligens, särskilda anlag för t.ex. sport, svag vilja och en servil inställning så att de kan bli sina föräldrars personliga vårdare när dessa blir gamla eller ha samma funktionshinder som sina föräldrar antingen det gäller blindhet, dövhet eller annat – bara för att nämna något av det jag hört från den kanten av världen (är det konstigt att somliga av oss betraktar dessa människor som potentiella ”utomjordingar”?).

Sensmoralen måste bli att vi skall lära oss mixtra lagom med naturen ty den existerat längre än oss, och sannolikt vet bättre vad som fungerar i långa loppet. Vi kan önska oss särskilda egenskaper, men dessa egenskaper som är till välsignelse i dagens samhälle och under dagens förutsättningar, kan bli en förbannelse om allt förändras. Att saker förändras är den enda konstanten i tillvaron. Just denna erkännelse gjort att norska regeringen på Spetsbergen låtit uppföra ett förvar för frön från alla de viktiga matväxter vi bygger tillvaron på idag så att om det värsta skulle inträffa, har vi en reserv vi kan utveckla så att vi inte förgår som art. Det finns så många hotbilder utöver de vi skapar själva att vi som art skulle slänga alla religioner och alla politiska ideologier på tippen, och samsas om en plan för att alla skulle kunna leva drägliga liv så länge Moder Universum tillåter. Det är henne som styr över det. En gammablixt kan förvandla vår atmosfär till en giftig sörja som det inte går att andas, utbrott från Solen som är tillräckligt kraftfulla anses i det förflutna har lett till massdöd. Kraftfulla och långvariga vulkanutbrott har förorsakat global uppvärmning på steroider – bara för att nämna ett litet axplock av vad forskarna de senaste 20 åren hittat bevis för att inträffat under de senaste årmiljonerna. Vi kanske alla borde bära foliehattar ty vi ju måste vara tokiga som lägger så stora resurser på att ta fram teknologi vars enda syfte är att skada, döda och förstöra andra människor och deras samhällen. Vi borde i stället lägga dessa resurser på att mildra effekterna av de katastrofer som naturen själv bjussar på. Jag skall inte precis säga var vapenidioterna kan stoppa domedagsteknologin, men jag garanterar att det är ett ställe där solen mycket sällan skiner.

(1 kommentar, 2009-07-28 16:06)

Nästa inlägg
Bergatorparen

I det offentliga rum, som numera håller på att bli globalt, förs en lång rad diskussioner om mångt och mycket. Är det en sak makthavare – demokratiska (vad nu det betyder) eller inte – bävar inför, så är det just samtalet som människor för sinsemellan. Tydligare än i Australien blir det knappt: 11 000 australiska dollar kostar det enligt http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/03/australien-boter-om-du-lankar-till.html i böter att länka till en av myndigheterna svartlistad sajt såsom http://www.liveleak.com/ Inte kan jag med min bästa – eller värsta – vilja förstå varför man skulle gå hän och svartlista Liveleak. Tala om hjärnsläpp – men vad annat kan man förvänta av en nation jag har intryck av är starkt avvikande i flera hänseenden (Jag överlåter till läsarens fantasi att klura ut vad dessa avvikelser består i. Själv har jag mina uppfattningar – som jag tills vidare håller kvar under min blågula keps)

Men nu är inte Australien ensam om att utföra en motorsågsmassaker på yttrandefriheten – en fri och rättighet som måste vara på plats för att det skall kunna föras ett meningsfullt samtal i det offentliga rummet – antingen detta är lokalt som i ett grannskap, en region, ett land, en kontinent eller globalt. En del bloggping- tjänster anser sig vara censurbehöriga – såsom http://www.nyligen.se

Såsom jag ser det skall ju debatten i det offentliga rummet kunna kritisera religion, namngivna personer som har offentliga befattningar eller befattningar inom näringslivet, man skall kunna häckla politiska partier och bedriva mothets mot religiösa rörelser som uppvisar intolerans mot de som inte delar deras åsikter – utan att riskera att avstängas. Givetvis finns det sådana som enbart är ute efter att skapa bråk, och behöver få veta vad som är rätt och fel, men övertrampen måste vara så flagranta att det gränsar till det brottsliga. Vi måste acceptera att om vi skall ha yttrandefrihet och meningsfrihet så måste vi tolerera att det finns uppfattningar som vi kommer att tycka är motbjudande – men så är människan – mångfacetterad. Skall vi acceptera rasism och könsförakt? Jag tycker vi skall det därför att de som känner så inte äger mindre rätt att hävda sina åsikter än alla andra – men märk väl: Detta gäller ÅSIKTER – inte praktik. Ingen människa skall behöva uppleva diskriminering av skäl som hon inte är herre över såsom ras, kön, sexuell läggning eller etnicitet. Skall debatten vi för i det offentliga rummet vara meningsfull så får vi inte ge somliga munkavel bara därför att vi inte tycker om deras åsikter. Gör vi det är vi med på att stympa demokratin (eller vad som kvarstår av den) samt yttrandefriheten.

Större delen av det offentliga samtalet nuförtiden föregår i olika forum på nätet mellan människor av olika nationaliteter, raser, kön och religiösa tillhörigheter. Detta samtal skrämmer livsskiten ur det etablissemang som under efterkrigstiden vuxit fram och som under många år kunna åtnjuta herravälde över medierna genom först monopol, senare oligopol, samt herravälde över politiken. Nu tappar de greppet genom den tekniska utveckling de själv varit med att tillskynda i syfte att tjäna pengar. Odjuret från Uppenbarningen har tydligen antagit digital form och kommit för att bita de händer som matat det – ödets ironi. Men vi får inte låta ”samhällsägarna” får chans att återta och återbefästa sin hegemoni genom att driva genom lagar och förordningar som de säger ”är till allas bästa”. Vi som levd några år har hört dessa skrönor förut varför vi nu går på barrikaderna.

Jag vet att en del av er som läser detta kanske hånflinar över alla jeremiader över yttrandefrihet, men en dag är det för sent – då hoppas jag ni kan hånflina av de straff ni får, men som ni inte trodde ni skulle få. Vi som skriver om friheten av yttra sig och om att obehindrat kunna debattera aktuella ämnen i det offentliga rummet utan att bli censurerade, trakasserade, satt i kvarstad eller livslånga skulder i form av böter som långt övergår våra ekonomiska förmågor bara därför att vi tyckte till, men tyckte ”fel”. Frågan är: Vad för samhälle skall vi överlåta till våra barn? Ett fängelse utan murar? En bootcamp där en massa sergeanter berättar vad vi skall göra och vad vi inte får göra och där det finns straff för allt som inte följer mittfåran. Är det sådan skit vi skall bygga och överlåta till våra barn?

Men vad så med pedofilnätverk, nätverk av terrorister, brottsnätverk och dylikt? Allt detta är brottsligt enligt brottsbalken i de flesta länder, och det beror på att det skadar oskyldiga människor och undergräver moralen i samhället. Detta är flagranta exempel på sådant vi inte behöver, men som skyddas av makteliten under hänvisning till PUL (PersonUppgiftsLagen) – som dock inte verkar ha giltighet för fildelare som för egen bekostnad skall åläggas att hänga sig ut offentligt. Samhället behöver vädras ut eftersom luften verkar vara rätt så ”instängd” – om ni hänger med? Nästa år är det val, och då tycker jag vi skall se över vilka vi vill skall representera oss (diktera oss) fram till 2014. Det tråkiga är att oavsett system, så kan vi inte ändra på en grundläggande förutsättning: Maktstrukturerna bygger på människans mest primitiva ”mjukvara”. Det finns två sorters individer: Ledarna och följeslagarna. Grovt sett kan vi säga att tillhörigheten till dessa två grupper är avgörande för var i samhället man hamnar. Behöver jag säga att följeslagarna utgör majoriteten? Ledarna – eller alfahanarna är de vi ser kämpar om hegemonin varje valrörelse. Mellan dessa och de rena följeslagarna finns det givetvis en bred gråskala. För att bli en accepterad ledare behöver man inte vara den mest intelligenta, men inneha de bästa sociala förmågorna. En duktlig ledare kan få folk att följa sig utan att hota med repressiva medel. Detta törs betyda att det nuvarande ledarskapet i allas vår Västvärld inte precis är socialt kompetenta. Bara den som inte har något att komma med försöker att lägga lock på samhället och förvandla det till tryckkokare. Vi vet ju hur det slutar. Då och då kommer det ledare som sätter en ny standard – det är bara så synd att dessa endast uppträder så sällan.

Under tiden måste vi försvara det vi har kärt: De medborgerliga fri och rättigheterna. Det är som med pengar: Lätt att tappa, men svårt att återfå. Glöm inte valet till EU parlamentet. Här är min rekommendation:

(1 kommentar, 2009-03-20 08:21)

Nästa inlägg