En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om karaoke

Tillhör du den krympande skara personer som vågar vägra Facebook? Då ger ny brittisk forskning dig nya argument att avhålla dig från den populära nätverkssajten som drar i allt fler av oss.

Ett eget Facebook-konto ger nämligen inte automatiskt fler vänner för livet menar brittiska forskare som djupintervjuat cirka 200 personer om hur sociala nätverk på internet förändrat deras bekantskapskrets.

Enligt forskarna har de flesta de intervjuat samma antal nära vänner som innan de gick med i exempelvis Facebook. Orsaken är att det krävs ordentlig kontakt i det verkliga livet för att två personer ska bli riktigt nära vänner, konstaterar forskarna.

- Trots att folk har tusentals kompisar på de här sajterna ser deras bekantskapskretsar likadana ut som i det verkliga livet, säger Will Reader vid universitetetet Sheffield Hallam till The Guardian.

Tidigare vänskapsforskning visar att en vanlig människas bekantskapskrets i regel består av 150 personer med cirka fem närmare vänner. Den här siffran är så pass återkommande att man ansett att människan inte är kapabel att hålla sig ajour med fler personer på en och samma gång, skriver The Guardian.

Men enligt Readers forskning har nu människan kommit så långt att siffran 150 bekantskaper kan utvidgas. Allt tack vare internet och sajter som Facebook, Youtube med flera.

- Sociala nätverk på internet har hjälpt oss minska den insats det kostar att upprätthålla bekantskaper, säger Reader till tidningen.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg

Integriteten hotas mer av ”Facebook” än av FRA
Jari Karivainio: "Echelon har bidragit till att spåra upp och stoppa terroristceller i vår omvärld"
FRA-lagen innebär inget hot mot vare sig yttrande- eller tryckfriheten, det är ingen censur som införs. Det är inte KGB, Stasi eller Infor-mation(s)byrån som ångar upp våra brev, ingen som sitter i någon skum källarlokal med hörlurar och lyssnar på våra telefonsamtal och för anteckningar eller spelar in dessa.
Det FRA-lagen innebär är en inhemsk variant av Echelon för realtidsskanning av digital kommunikation, samtal eller e-post med hjälp av sökord eller strängar i en gigantisk router. Det kan liknas vid ett antivirusprogram eller brandvägg. Syftet är inte att blockera eller stoppa samtal eller e-post, syftet är att spåra upp samtal och meddelanden knutna till terrorism.
Echelon har bidragit till att spåra upp och stoppa terroristceller i vår omvärld, vilket i mitt tycke är ett lovvärt resultat. Med tanke på att Sverige av vår omvärld ses som ett vilohem för internationella terrorister är det inte en dag för tidigt för införandet av realtidsskanningen av den digitala kommunikationen.
Echelon skannar cirka tre miljarder meddelanden per dygn, detta omfattar alla meddelanden som lämnar Sverige. Med tanke på www (world wide web) med dess struktur för digitala meddelanden är det naivt att tro att ingen hittills har skannat vår e-post eller våra telefonsamtal. Mobilsamtal är hur lätt som helst att fånga upp med hjälp av satellit, detta ingår troligtvis redan i dag i det informationsinsamlingsnätverk som kallas Echelon.
Den personliga integriteten är inte i fara, risken att kränkas är större genom Googles ”Street view” där vi kan bli fotograferade och utlagda på nätet utan vårt godkännande. Samma risk utsätter vi oss på de ”sociala” forumen på internet, till exempel ”Facebook” och ”LinkediN”. På dessa sidor är det möjligt lägga ut personlig information som sedan används för att skicka skräppost eller ”phishing”-försök.
Publicerad: 2008-07-18 av Aftonbladet

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg