En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om kuriosa

Bergatorparen

2012-05-13 16:54 - Bergatorparen
Jeremy Clarkson om


Only in the UK, mate, only in the UK (I hope! )

(2 kommentarer, senast 2012-07-09 09:18)

Nästa inlägg
Bergatorparen

2009-10-20 22:57 - Bergatorparen
Om prästen vetat …

… att murarna som gjorde arbete på hans domkyrka i Kalmar år 1911, skapat ett lönnfack och lämnat ett meddelande till framtiden i två stycken ölflaskor av alla ting, skulle han sannolikt fått spader. Men prästen fick inget veta, och ”tidskapseln” upptäcktes inte förrän nu i förbindelse med – just det: Murarbeten. Meddelandena skickades till Kalmar Läns Museum. Efter registrering – och sannolik kopiering, lades de tillbaka i flaskorna som i sin tur och ordning lades tillbaka i lönnfacket tillsammans med nya ölflaskor med liknande meddelanden från vår tid. Kanske om nya 98 – 100 år att man kommer att upptäcka lönnfacket igen, och denna gång med ”våra” meddelanden i tillägg till dem från 1911. Det lustiga är att upptäckten skedde på samma datum som meddelandena var daterade.

Människan har alltid fascinerats av tiden, och generationernas gång – och eftersom tiden alltid går i samma riktning i relation till alla massa, kan kommunikation aldrig ske annat än framåt. I varje motsatt fall, skulle vi kunnat skicka meddelande till de lustiga murarna från 1911. Man kunde skriva ett verk i flera band om tiden, dens ursprung och beskaffenhet – vilket också gjorts av otalliga vetenskapsmän och filosofer upp genom tiderna. Det vi vet är att där det finns massa, finns energi och där det finns massa och energi, finns tid. Tiden är en av dessa konstiga krafter som påverkar hela skapelsen, och som är nödvändig för att liv skall kunna existera. Utan tid skulle allt frysa och inget ske. Tiden är dock en variabel. Ju mer massa, ju mer tid, vilket innebär att i rymden går tiden snabbare än på Jorden. På Solen går tiden oerhört mycket långsammare än här ty Solen har många gånger så stor massa som Jorden. Upplevelsen av tid är, för enskilda människan, beroende av aktivitetsnivån. Vissa gånger önskar vi att dygnet kunde haft 30 timmar, medan andra gånger, hade det räckt med 12 – om ens det!

Till sist ett ytterligare kuriosa: I Norge kallades helflaskor, alltså de på 70 cl, med pilsner öl för ”murer” eller ”murare” på svenska. I gamla tider var muraren från bryggeriet ett fast inslag på alla arbetsplatser där hårt arbete alstrade törstiga arbetare. Tyvärr ledde det till utbredd alkoholism. En pilsner kan göra underverk för humöret – så länge man inte överdriver. Att hälla i sig flera flaskor varje dag, är allt annat än nyttigt.

(1 kommentar, 2009-10-20 23:47)

Nästa inlägg
Bergatorparen

2009-10-18 15:44 - Bergatorparen
Titta noga ...

Nej. Det är - tro det den som kan - en tårta som låtsas vara en hund. Jag skulle aldrig ha hjärta att äta denna tårtan.

Vill du ha en sådan tårta? Clicka här

(1 kommentar, 2009-10-18 15:54)

Nästa inlägg
Bergatorparen

2008-12-04 08:46 - Bergatorparen
Ett julmirakel?

I den tyska byn Pöttmes hittade man en nyfödd pojke i kyrkan julkrubba. Pojken hade lagts där av sin mor som hoppades att någon skulle hitta honom och ta vara på honom eftersom hon själv var i en svår livssituation. Prästen hoppas nu att man skall få in tillräckligt med kollekt så att kvinnan kan få hjälp att ta hand om sitt barn.
http://www.vg.no/nyheter/utrolige-historier/artikkel.php?artid=548976


(1 kommentar, 2008-12-05 07:57)

Nästa inlägg