En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om nyhet

Heey Guys! Aslänge sen jag uppdaterade här har bytt bloggsida och så, som ni kanske märkt. I alla fall tänkte jag länka till min och min kompis blogg som ni gärna får klicka er in på :) www.charlottamatilda.blogg.se Den har utvecklas grymt mycket från den här bloggen, lever ett helt annat liv nu. Det tråkiga med den nya bloggen kan vara att jag inte vågar skriva så mycket åsikter, för att jag inte står för dem en månad senare(?) Annars har vi mycket bredare ämne i bloggen och mer uppdatering. Kika gärna in :) --> www.charlottamatilda.blogg.se

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

... för en människa. Tala om chockerande nyhet: Diana har börjat TWITTRA? Jag konsulterade genast en expert på området, och här är hans utlåtande:


(2 kommentarer, senast 2009-12-11 19:57)

Nästa inlägg
Bergatorparen

På Papua, New Guinea har man upptäckt världens presumtivt största råtta. Besten vägde kring 1,5 kg och stor som en katt. Arten antas vara begränsad till Mount Bosavi kratern och har fått namnet ”Den Raggiga Bosavi Råttan” (min översättning). Detta är i och för sig ingen stor nyhet, därför att när jag växte upp, fanns det en soptipp bara 50 meter från där jag bodde. Min mormors stuga låg på fastigheten, och en dag jag hade varit med morsan och handlat, låg det ett djur på mormors trappa. Jag trodde, i min barnliga enfald, att det var en katt. Det visade sig att det var en halvdöd råtta. Jag har aldrig sett en sådan best. Turlig nog höll morsan mig undan otyget. Mormor var en sådan som inte var lättskrämd, så hon tog hammaren och knackade i huvudet på besten så den åkte till den stora soptippen i skyn där jag är säker på att den belönades med 72 råttjungfrur för sin martyrdöd – utan jämförelse i övrigt med en känd religion.

För zoologer är det givetvis kalas att upptäcka en ny, och möjligtvis unik ras. Det att den har begränsat sig till kratern, tyder på att den har haft, och har, tillräckligt med mat och skydd mot predatorer där. Det tyder även på att människan ännu inte hunnit göra åverkan på ekosystemet i området. Råttor som individer, kan vara trevliga nog, men som art är de riktigt smutsiga och utgör en verklig hälsorisk för andra däggdjur – och i synnerhet människan.

Nu är ju besten som forskarna hittade på New Guinea en vänlig själ, och inte rädd människor – men det är desto större anledning att se till att dens naturliga habitat förblir ostörd. Det är ett faktum att vi människor ådrar oss mycket elände genom att vi okritiskt utvidgar våra revir. I Florida är det alligatorer, i Indien elefanter och tigrar - och listan kan göras nästan så lång som helst. Problemen uppstår i skärningspunkten mellan den vilda faunans intressen och våra. Så har det alltid varit – och så kommer alltid att vara.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3483403.svd
http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8210000/8210394.stm

(2 kommentarer, senast 2012-01-08 22:31)

Nästa inlägg

2008-11-13 15:00 - Tuomaz
Bloggis med taggar

Hej
Nu kan du tagga din inlägg på bloggis. Skriv taggarna i fältet 'kategorier' nedan och separera med mellanslag...

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg