En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om pellets

Pelletsbloggen

Stora Enso vilken dålig kvalite

17 inlägg • Sida 2 av 2 • 12

Re: Stora Enso vilken dålig kvalitet

av Holger » lör 02 mar, 2013 15:48

Har eldat med Rindi pellets köpt på Byggmax i Uppsala där ingen pellets var längre än 1,2 cm och de flesta låg kring 0,7-0,9 cm i längd.
Fungerade utan problem i min brännare så storleken har mycket liten betydelse.

Fungerar inte dina urgamla grejor att elda pellets i så gör som Jakob, köp en ny anläggning.

Ni som gnäller på pellets när det är edra anläggningar som är fel på i huvudsak får väl ta upp det med pelletstillverkarna att sälja till er en speciell sållad och längdkontrollerad kvalitet gjord på det finaste och dyraste material som går att uppbringa. Det ska svida i plånboken att vara dumsnål!

30-talsvilla med CTC 265b panna. Viking B16 brännare + 300l förråd.
HolgerEntusiast! Inlägg: 118Blev medlem: mån 06 nov, 2006 22:00Ort: Enköping


Re: Stora Enso vilken dålig kvalitet

av bergatorparen » sön 03 mar, 2013 14:01

Men snälla Holger: VAD anser du folk skall köpa då? Det är ju bara samma bråte att köpa idag som för 10 år sedan? Och när vi har Normer och standarder - både en svensk och en alleuropeisk, borde det då vara sådana problem att leverera pellets som motsvarar normerna? Och varför håller ni Gammelpannans Vänner på och tjatar som om ni ville ha pellets gjord på skräp? Vi har ju INTE valfrihet idag. Annat vore det om man skulle kunna ringa och beställa en kvalitet som var billigare och som fodrade en annan sorts utrustning än den folk flest har. Men ponera att jag var fastighetsägare i till exempel Tyskland, så skulle jag kunna beställa EN Plus A2 Till fastighetspannorna och EN Plus A1 till villapannan. I Sverige finns inte denna möjlighet vad jag vet: Antingen är det "bridgeblandning" av olikt sop-i-hop eller så är det ren EN Plus B - alltså industripellets. Men vore det inte en fördel om vi skulle kunna välja kvalitet och inte bara pådyvlas den skit som finns? Idag finns inget val: Jag har kört NEOVA ett bra tag och tidigare var det finfin pellets med bra förbränningsegenskaper, i vinter har den varierat från pall till pall från sådant som ger askkaka och klibbig aska som min urstarka grovdammsugare får ta i för kung ohc forsterland för att flytta från brännkammaren till Grovisen (filtret rengjord enligt bruksanvisning) till mer "normal" kvalitet via sådant som luktar skit/dynga när det brinner och sådant som luktar svedd gummi. Jag trodde jag hade problem med trekammarbrunnen här i januari, men skitlukten kom inte drån denna utan från skrotstenen! Numera har NEOVA stängd sin ordermottagning - under hänvisning till att de överväldigats av fler order än kapacitetsgränsen. Övriga märken och fabriker har jag inte hört haft sådana problem, men råvara är det inte mycket av i Svea Rike idag. Men försöker jag analysera detta kommer buffeln från Särö med rödpennan och ryter om möjlig avstängning av mig. Jag skall stänga av honom skall jag.

CTC 1200 Ekonomi 04 Viking Bio 07 MAFA veckoförråd
Danfoss ECL 100 Comfort
Tigex 25

bergatorparenPannrumshärskare! Inlägg: 2878Blev medlem: mån 16 mar, 2009 13:52Ort: Bergatorp

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg
Bergatorparen

... de behöver de som bor här? Eller kanske de beställde via heta linjen?

(1 kommentar, 2012-11-29 13:28)

Nästa inlägg
Bergatorparen

… för teknik och VVS frågor. Jag har lagt pellets.info bakom mig, och funderar lite på om jag skall supplera denna blogg med en sidoblogg som jag funderar på att kalla Bergatorparens Pellets och Värmeblogg. Låter det som en idé? En blogg där man dryftar pellets och annan bioenergi från en användarsynvinkel, och där vi försöker leta fram svar och skapa kontakter med de rätta personerna som kan avhjälpa problem.

Det har blivit så dålig atmosfär på pellets.info att det inte går att försöka göra något meningsfullt där utan att bli sparkad halvt fördärvad – bakifrån. På sikt kanske det går att skapa ett samarbete med industrin där industrin har folk som kan svara på de svårare, men fackmannamässiga frågorna. Än så länge är detta bara en tanke. Är det fler som har förslag är det bara att skriva in dem i kommentarsfältet – men OBS: Påhopp, personangrepp och förtal tillåts inte.

(5 kommentarer, senast 2011-11-24 16:32)

Nästa inlägg
Bergatorparen

Idag anlände pelletsen – och precis som om det vore förprogrammerat punkade ena hjulet på släpet till trädgårdstraktorn. Den psalmen jag sjöng då var inte vacker, men den var väl menat. Det var någon som en gång snackade om sakernas inneboende fanskap, och det skall jag vara den första att intyga att är sant. Det positiva var att pelletsen kom så snabbt, det negativa att det givetvis måste spöregna och att den satans släpkärran punkar! Så nu blir släpet stående och balansera på ett hjul och domkraften tills måndagen. Nu skall det sägas att ifjol var det vänstra hjulet som punkade, och i år var det högra hjulet. I all rättvisans namn så har de två däcken, som nu både givit upp anden burit många tunga lass, men vanan trogen så väljer de att gå ur tiden när det passar som sämst. Ytterligare ett bevis på sakernas inneboende fanskap.

Det som måste göras, efter att ha investerat i ett nytt däck, är att köra de kvarvarande 23 varven upp till vedskjulet med pelletssäckarna och därstädes stapla upp dem. Jag kommer nog inte att få problem med att sova på nätterna. I förlängningen måste jag försöka spara ihop till ett utomhus bulkförråd (eftersom det inte ryms bulkförråd inomhus), men det kan bli ett långdrygt projekt eftersom vi talar om ca 45 000 kronor. Men det borde i grund och botten vara pengarna värd eftersom det ger enklare handhavande.

Efter en sommar som gav ordet blött en helt ny, och fuktigare, innebörd går det alltså mot vinter. Jag måste säga att jag kan förstå de pensionärer som stänger dörren och flyttar till Södern under vintertiden. Det verkar vara rätt så vettigt. Då behöver man endast ha så mycket värme på att det håller kåken frostfri – men inte mer – under den tiden man uppehåller sig utomlands. Men, är det lönande? Rent ekonomiskt går det i noll. Det man spar på bränsle i Sverige, bränner man av på hyra i Södern. Det finns inga gratis lunchar – tyvärr. Samma hur mycket man än vrider och vänder, så är rumpan där bak. Det går inte att ändra på. Så länge det inte är hälsomässiga skäl till det, så kan man lika gärna stanna i Svea Rike och elda och snöskotta sig genom vintern. Och det är precis det jag kommer att göra. Det jag, och säkerligen flera med mig, hoppas på, är en normal vinter med kalla, klara dagar snarare än en sådan slaskvinter med dimma och plusgrader.

(1 kommentar, 2009-10-16 22:23)

Nästa inlägg
Bergatorparen

I all rättvisans namn: Vi hade några dagar i början på det som skulle varit sommaren som bäst kan beskrivas som en värmebölja. Det var så varmt att det gränsade till det outhärdliga, men sedan tog det slut. Efteråt har det varit blött – temperaturmässigt ”normalt”, men blött som en simhall. Jag skall inte ge mig in på klimatspekulationer eller dylikt ty det är för, skall vi säga: Uttjatat?
För skojs skuld har jag tagit med en klimatgraf för den tid det finns data för av Jordens historia – och då talar vi om åtskilliga miljoner år:

Men klimat åt sidan: Jag förfäras över hur snabbt sommaren har gått. Om några få veckor är det redan september, och då skall vi åter börja se om vårt hus inför vintern – och diverse ton pellets skall på plats i skjulet – usch! Men vad gör man? Olja är ekonomiskt omöjlig, och el är inte bättre. Visste jag inte bättre skulle jag tro att regeringen och Riksdagen var ute efter att få folk som av olika skäl inte orkar hålla på med sådant bökande att flytta söderut. Det förargliga är att en elpanna har en verkningsgrad på 98 % medan pelletspannor ligger på 85 – 90 %, vilket innebär att elpannorna är mer tekniskt fullgångna än pellets, olja och ved. Men på grund utav priserna på de olika bränslen respektive anläggningarna, så ger det sig självt att pellets är lösningen för oss som inte kan skaka fram 70 – 180 000 kronor beroende på om vi skall ha vedanläggning eller värmepump. Bergvärmepumpar påstods vara framtiden, men problemet är att de är beroende av el för att fungera, och dessutom är de tekniskt komplicerade och inte minst otroligt dyra att installera. För oss med hus under 150 kvadratmeter är de inget alternativ. Kvar blir ved eller pellets. Jag hade inte råd med vedanläggning, och Nordea tyckte jag borde sälja stugan och flytta in i en etta (trevliga folk det där), så när det begav sig 2004 var en ny oljepanna allt jag hade råd med. Den mer än halverade oljeförbrukningen så att den var pengarna värd. 2007 var det dags att byta till pellets innan jag gick i konkurs. Det innebar en ny halvering av värmekostnaderna, men innebar också att jag numera kan sota och aska ur pannan med bindel för ögonen. Och: Nej. Jag bytte inte panna igen 2007 eftersom min CTC 1200 är konstruerat för att fungera även med pellets – vilket var skälet till att jag köpte den i utgångspunkten. Efterhand har jag fått ordning på finanserna – vilket jag inte kan tacka någon bank för. Bankerna ger dig inte bättre råd – tvärtom. Gör du som de säger, är totalhaveri inte långt borta. Lita hellre på magkänslan. Nu står en ny omorientering för dörren, men denna kostar inte skjortan: Jag behöver endast rehabilitera ett par befintliga eldstäder för ved, så kan jag dra ner på pelletsförbrukningen.

Det som är lite spännande att se, är hur vintern blir. I gamla dagar hade man märken eller indikatorer, som vi säger idag, på vad som komma skulle. En sådan indikator var rönnen: Här i Värmland sades det att lite rönnbär invarslade en sträng vinter, medan några mil västerut, i Norge sade man tvärtom att mycket rönnbär invarslades sträng vinter. Jag har märkt mig att de gånger det varit mycket rönnbär, så har vintern blivit mild och kort. Nu i år är det litet rönnbär, så nu kvarstår att se om vintern blir så kall att skägget fladdrar och skjortan står rakt ut. Jag vet att det inom min livstid har varit år då vintern kom redan i oktober, och vid ett par tillfällen rentav i slutet av september. Det vore skoj om vi fick en lång, kall vinter som kunde få truten att frysa igen på klimatmullorna. De skulle kanske må bra av att skotta snö, kånka ved och tina frusna rör och svära över frusna bilradiatorer. Men, känner jag de rätt, så skulle väl även det vara ett tecken på den globala uppvärmningen. Somliga bara MÅSTE ha rätt – om det är aldrig så fel.

Jag tog ner en björk typ större och en stor gren på en lönn jag har, så det blev en bra vedhög som komplement till pelletseldningen, så jag reds inte den kommande vintern. Det ända jag kan styra mig för, är de korta dagarna som jag tycker gör vardagen stressigare eftersom man skall/bör hinna med saker innan mörkret kommer. Men annars har vintern sina fördelar. Man har tid att sitta inne och klura ut saker att blogga om, man kan njuta av en Baileys och lyssna och häpna: Det finns, till skillnad från denna årstid, då och då sevärda program på dumburken.

Jag hade tänkt skriva en riktigt gnällig jeremiad om den kommande årstiden, men under arbetets gång upptäckte jag att det faktiskt finns mycket bra att säga om vintern. Vi här i Norden går tre fjärdedelar av våra liv och väntar på sommaren – och på tok för ofta så regnar den bort. Kanske vi borde vi ändra på detta och se efter det som är bra vid dagen idag oavsett om det är 15 augusti eller 15 februari? Okej, så är det saker man enbart kan göra under sommaren, men ändå? Det jag ogillar vid vintern är att jag måste sota och aska ur pannan ungefär en gång i veckan och i mitt pannrum är det lågt i tak, så jag sjunger ofta några sådana konstiga psalmer när jag påminns om att jag själv är 20 – 30 cm högre än takhöjden, för att inte förglömma alla djuptkända, varma komplimanger till den jädrans pygmén som byggde det. Vore det inte för att min ekonomi även den är pygmé, skulle jag anlitat en firma som kunde ha rättat till det hela så att jag kunde fått mer komfortabla 220 cm takhöjd där nere. Men vem vet? Kanske jag en vacker dag klarar skrapa ihop de penningar som skall till?

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg