I all rättvisans namn: Vi hade några dagar i början på det som skulle varit sommaren som bäst kan beskrivas som en värmebölja. Det var så varmt att det gränsade till det outhärdliga, men sedan tog det slut. Efteråt har det varit blött temperaturmässigt normalt, men blött som en simhall. Jag skall inte ge mig in på klimatspekulationer eller dylikt ty det är för, skall vi säga: Uttjatat?
För skojs skuld har jag tagit med en klimatgraf för den tid det finns data för av Jordens historia och då talar vi om åtskilliga miljoner år:

Men klimat åt sidan: Jag förfäras över hur snabbt sommaren har gått. Om några få veckor är det redan september, och då skall vi åter börja se om vårt hus inför vintern och diverse ton pellets skall på plats i skjulet usch! Men vad gör man? Olja är ekonomiskt omöjlig, och el är inte bättre. Visste jag inte bättre skulle jag tro att regeringen och Riksdagen var ute efter att få folk som av olika skäl inte orkar hålla på med sådant bökande att flytta söderut. Det förargliga är att en elpanna har en verkningsgrad på 98 % medan pelletspannor ligger på 85 90 %, vilket innebär att elpannorna är mer tekniskt fullgångna än pellets, olja och ved. Men på grund utav priserna på de olika bränslen respektive anläggningarna, så ger det sig självt att pellets är lösningen för oss som inte kan skaka fram 70 180 000 kronor beroende på om vi skall ha vedanläggning eller värmepump. Bergvärmepumpar påstods vara framtiden, men problemet är att de är beroende av el för att fungera, och dessutom är de tekniskt komplicerade och inte minst otroligt dyra att installera. För oss med hus under 150 kvadratmeter är de inget alternativ. Kvar blir ved eller pellets. Jag hade inte råd med vedanläggning, och Nordea tyckte jag borde sälja stugan och flytta in i en etta (trevliga folk det där), så när det begav sig 2004 var en ny oljepanna allt jag hade råd med. Den mer än halverade oljeförbrukningen så att den var pengarna värd. 2007 var det dags att byta till pellets innan jag gick i konkurs. Det innebar en ny halvering av värmekostnaderna, men innebar också att jag numera kan sota och aska ur pannan med bindel för ögonen. Och: Nej. Jag bytte inte panna igen 2007 eftersom min CTC 1200 är konstruerat för att fungera även med pellets vilket var skälet till att jag köpte den i utgångspunkten. Efterhand har jag fått ordning på finanserna vilket jag inte kan tacka någon bank för. Bankerna ger dig inte bättre råd tvärtom. Gör du som de säger, är totalhaveri inte långt borta. Lita hellre på magkänslan. Nu står en ny omorientering för dörren, men denna kostar inte skjortan: Jag behöver endast rehabilitera ett par befintliga eldstäder för ved, så kan jag dra ner på pelletsförbrukningen.
Det som är lite spännande att se, är hur vintern blir. I gamla dagar hade man märken eller indikatorer, som vi säger idag, på vad som komma skulle. En sådan indikator var rönnen: Här i Värmland sades det att lite rönnbär invarslade en sträng vinter, medan några mil västerut, i Norge sade man tvärtom att mycket rönnbär invarslades sträng vinter. Jag har märkt mig att de gånger det varit mycket rönnbär, så har vintern blivit mild och kort. Nu i år är det litet rönnbär, så nu kvarstår att se om vintern blir så kall att skägget fladdrar och skjortan står rakt ut. Jag vet att det inom min livstid har varit år då vintern kom redan i oktober, och vid ett par tillfällen rentav i slutet av september. Det vore skoj om vi fick en lång, kall vinter som kunde få truten att frysa igen på klimatmullorna. De skulle kanske må bra av att skotta snö, kånka ved och tina frusna rör och svära över frusna bilradiatorer. Men, känner jag de rätt, så skulle väl även det vara ett tecken på den globala uppvärmningen. Somliga bara MÅSTE ha rätt om det är aldrig så fel.

Jag tog ner en björk typ större och en stor gren på en lönn jag har, så det blev en bra vedhög som komplement till pelletseldningen, så jag reds inte den kommande vintern. Det ända jag kan styra mig för, är de korta dagarna som jag tycker gör vardagen stressigare eftersom man skall/bör hinna med saker innan mörkret kommer. Men annars har vintern sina fördelar. Man har tid att sitta inne och klura ut saker att blogga om, man kan njuta av en Baileys och lyssna och häpna: Det finns, till skillnad från denna årstid, då och då sevärda program på dumburken.
Jag hade tänkt skriva en riktigt gnällig jeremiad om den kommande årstiden, men under arbetets gång upptäckte jag att det faktiskt finns mycket bra att säga om vintern. Vi här i Norden går tre fjärdedelar av våra liv och väntar på sommaren och på tok för ofta så regnar den bort. Kanske vi borde vi ändra på detta och se efter det som är bra vid dagen idag oavsett om det är 15 augusti eller 15 februari? Okej, så är det saker man enbart kan göra under sommaren, men ändå? Det jag ogillar vid vintern är att jag måste sota och aska ur pannan ungefär en gång i veckan och i mitt pannrum är det lågt i tak, så jag sjunger ofta några sådana konstiga psalmer när jag påminns om att jag själv är 20 30 cm högre än takhöjden, för att inte förglömma alla djuptkända, varma komplimanger till den jädrans pygmén som byggde det. Vore det inte för att min ekonomi även den är pygmé, skulle jag anlitat en firma som kunde ha rättat till det hela så att jag kunde fått mer komfortabla 220 cm takhöjd där nere. Men vem vet? Kanske jag en vacker dag klarar skrapa ihop de penningar som skall till?