En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om studier

2009-05-02 00:41 - Rick
En plötslig insikt

En dag i november för två år sedan gick en nybliven student över Sergels torg i Stockholm. Han var formellt klädd – slips, vit skjorta och glimrande kavaj – och hade ett färgfullt ansikte med ett leende som verkade vara väl bosatt mellan hans smilgropar. Han hade en bunt papper i ena handen och remmen till en axelväska i den andra. Han var sinnebilden av en blivande högskolestudent.

Även om hans steg var exakta kopior av varandra, verkade han röra sig med en lätthet. Med andra ord var väskan det enda som vilade på hans axlar.

Plötsligt, halvvägs över torget, släppte han sina papper, lät axelväskan glida ner längs överarmen, och stirrande förvånat upp i skyn. De förbigående kastade en snabb blick uppåt, men tyckte sig inte se någonting speciellt. Studenten verkade inte lägga märke till den misstänksamma granskningen som kom därefter, utan fortsatte att titta stint uppåt med vidöppna ögon.

Efter exakt fem minuter vände han ned blicken och tycktes fästa den på någonting framför sig. Hans ansikte var nu blekt, hans leende var borta, och det fanns ingen lätthet hos honom överhuvudtaget. Vart han än hade varit på väg så spelade det ingen roll nu. Han vände sig om och gick tillbaka mot platsen han kommit ifrån. De nu betydelselösa papprena lämnades i stockholmsbrisens vård.

Dagen därpå skickade han en ansökan till en högskola i närheten. Han skulle bli en psykolog.
Nu är jag inne på mitt andra år av beteendevetenskap, och upplever den stressigaste vilostunden någonsin:

Även om minnet av min ”Eureka”-upplevelse alltid har varit klart som medelhavsvatten vid mina dagliga återblickar, kan jag nu endast se händelsen i ett tredjepersonsperspektiv. Jag kan inte hindra de vågor av oro som stormar inom mig när jag därtill inser att jag inte minns mina tankar från denna vändpunkt i mitt liv. Kanske vill jag inte komma ihåg dem längre? Vad kan ha förmått mig att lägga en slöja över mitt eget tankeliv?

Att detta händer efter en av de mest intensiva veckorna av mitt liv är knappast ett sammanträffande. Jag måste tänka vidare på det här.

(Inga kommentarer än)

Nästa inlägg

En vän från universitetet ringde igår för att be mig hjälpa henne med ett experiment. Jag hann knappt tacka ja innan hon ivrigt berättade vad det handlade om:

Hon skulle placera två olika skyltar på ett par skilda platser i Stockholm Centrum. Skyltarna skulle göra reklam för samma sak (en påhittad amerikansk film) men skiljas åt av en egenskap. Den ena skylten skulle tydligt säga att filmen var barnförbjuden. Enligt hennes hypotes skulle fler människor läsa filmdetaljerna om det framgick att de inte borde se den.

Eftersom experimentet skulle ske på två platser, och hon inte hade tillstånd för kameror, ville hon att jag skulle registrera resultaten vid en av platserna.

Själva testet pågick i 120 minuter. När det var klart hade jag registrerat mängden personer som såg på skylten, och hur stor del av dessa som läste detaljtexten. Eftersom jag hade observerat skylten utan "Barnförbjudet" kunde jag inte dra några slutsatser förrän jag jämförde mitt resultat med min väns. (Vi var tvungna att sätta upp båda skyltarna samtidigt, på olika platser, för att utesluta den effekt som tid och datum kan ha.) Men jag hade stora förhoppningar.

När vi ställde upp siffrorna mot varandra bekräftades också vår hypotes. De som såg skylten med "Barnförbjudet" i rubriken hade en större tendens att läsa detaljerna än de som såg skylten utan denna uppmaning. Men det var inte bara det som vi kom fram till. Det var i allmänhet fler som såg på den uppmanande skylten. Efter 80 minuter var publikskillnaden 38,5%.

Vad beror detta på? Även om det finns en hel del matematik i resultatpresentationen kan den största anledningen namnges med endast ett uttryck: Nyfikenhet. Människor är genetiskt programmerade att se efter orsaker - och efter att ha sett "Barnförbjudet" i rubriken vill vi självklart ta reda på orsaken till uppmaningen. (Det finns givetvis andra anledningar också, som t.ex adolescent trotsbeteende, men jag tar upp detta vid ett senare tillfälle.)

Det som fick publikskillanden att bli så stor var dock inte bara rubriken i sig, utan ett fenomen som vi inom psykologin kallar för "socialt bevis". Vi människor har en tendens att avgöra vad som är rätt genom att se på hur andra beter sig. När de förbigående i experimentet såg att flera personer tittade på en särskild skylt, bestämde de sig för att göra detsamma. (Du kan själv bekräfta detta fenomen genom att samla ihop några vänner på en välbefolkad plats, och samtidigt titta upp. De som går förbi kommer att göra samma sak. De som inte stannar upp kommer ändå att kasta en snabb blick uppåt för att se vad ni tittar på.)

Det ovanstående är naturligtvis endast en bråkdel av den slutliga dokumentationen (och mindre än en bråkdel av de statistiska beräkningar vi använde) men jag hoppas att jag har gjort psykologisk forskning lite mer intressant. Om ni vill veta något mer om ämnet så är det bara att fråga i kommentarområdet.

Vill du veta mer om psykologi? Gå in på http://rickchi.blogspot.com och skicka in din fråga.

//Rick'

(2 kommentarer, senast 2009-04-15 23:52)

Nästa inlägg