
Många tycker det är konstigt att Sverige som ju har en i utgångspunkten nära nog fossilfri elförsörjning storsatsar på vindkraft istället för att satsa på att få ner utsläppen från transportsektorn som idag uppgår till 35 % av fossilutsläppen. Det är svårt att var oenig i detta – och i synnerhet inte för mig som bor granne med en väg som i utgångspunkten var menad som transportväg för regionala transporter av lokalt producerade varor från skogs- och lantbruk – men som idag är genomfartsväg för norska transporter som går mellan de norska landsändorna. Varför? Man kunde ju fråga norska politiker om det – eller någon av deras idoler i Kristiania i Köpenhamn: Man anser bilismen för att vara Satans ståthållare på Jorden och lägger ogärna pengar på att bygga ut infrastruktur i Norge, medan man mycket gärna slänger upp tullar lite här och varstans för att låta bilisterna betala för de få projekt man genomför flera gånger om för all framtid. Samtidigt med detta säger man nej till järnvägsutbyggnad norrut. Givetvis kan man ju förstå åkerierna som undviker alla tullar och alla färjor mellan nord och söder i landet, för inte att tala om alla poliskontroller mellan färjeterminalerna som bötfäller alla som försöker hinna fram från ena färjan innan den nästa avgår – vilket spar många timmars väntetid. Detta vansinne gör att en stor del av nordnorgetrafiken alltså går via Sverige så att vi får ta hand om bullret från norskregistrerade Scania lastbilar med V8 och customavgassystem – vilket innebär att man tar bort original ljuddämpare och ersätter dem med ett rakt rör. Så detta gör man och värst i klassen är Kjell Hansen Shipping AS från Oslo som får rutorna att skallra. Detta är att foga spott till skada. När man måste gå över grannens mark, så borde man åtminstone göra det tyst istället för att slå på pukor och blåsa i basuner.

Det ÄR fullt möjligt att dra ner på transporterna, men det finns vissa saker som står i vägen: För det första politiken: Det SKALL bo folk i alla landsändar oavsett – men de som beslutar om det, vill inte ta kostnaderna med att eliminera de nackdelar som uppstår genom att man tvingar genom saker som inte är i enlighet med normal marknadsekonomi. En annan sak är företagen som håller på och skickar varor långa sträckor för att utföra värde höjande arbeten på dem innan det är dags att sälja dem till konsument. Detta är synnerligen uttalat i Norge där ”distriktspolitiken” uppmuntrar ett sådant förfarande. Denna politiska doktrin har dessutom gjort Kontinenten till ett långtradarhelvete där ingen längre minns hur ren luft i lungorna känns. Det hänger hela tiden ett sotmoln över vägsystemet från långtradare som dånande sliter sig fram. Samtidigt finns det ledig kapacitet på järnvägen som under de senaste 20 åren fått utvecklat sin kapacitet mångfaldigt. Men lastbilsåkerierna underbjuder järnvägen för att kunna tjäna en slant i en marknad som hela tiden erbjuder allt färre arbetsplatser och allt färre affärsmöjligheter för fåmansföretag. Det är en ond cirkel som vi måste bryta. Jag personligen tror inte på klimat alarmismen, men jag tror däremot på att sotmolnen från vägarna och det ständiga bullret till dygnets alla tider inte är nyttigt för människorna. Det finns faktiskt seriösa vetenskapliga studier som visar att människor som bor i bullerutsatta områden de facto lever kortare och har sämre hälsa än de som lever i områden som är tysta och lugna. Detta är i och för sig inte förvånande eftersom stress försätter kroppen i kampmodus – vilket är som att köra en bilmotor på fullgas.

Vi konsumerar mycket till dels för att trösta oss själva för den tristess vi upplever i våra liv – en tristess som i stor grad härrör från film, TV och reklam samt litteratur. Vi utsätts för en finare form för mobbning av den övre medelklass som styr alla medier: Man är misslyckad om man har tid att sitta ner och reflektera ett ögonblick under dagens lopp. Det skall vara raka rör från morgon till kväll. Det är DETTA som är sublim påverkan. Förvisso kan man dölja ord mellan bildramarna, men den mest effektiva formen för sublim påverkan är att skapa en bild av en vällyckad människa som har ”allt” därför att han/hon vet vad han/hon skall använda för att skapa rätta stilen som gör att de lyckas. Alla vill lyckas, och alla vill vara med på vinnande laget. Det är därför man ständigt hör om ”kryddade” opinionsmätningar. Om man väljer att mäta inom områden som man VET att vissa partier står starkt – alltså köra en konstgjord urvalsskevhet för att gynna just dessa partier, så är det för att utnyttja människans naturliga flockmentalitet OCH behov av att vara PK och vällyckad. Mer mystiskt än så är det inte. Man skapar politiska vinnare på så sätt – och det är inte konspirationsteori men konspirationsfakta. Det är inte ens olagligt – oetiskt måhända – men fullt lagligt. Man skapar på samma sätt ideal som gör att folk ”måste” ha senaste nytt inom elektronik för att vara med bland de framåtsträvande och samtidsmedvetande. Allt detta skapa en syndaflod av varor som måste transporteras – ofta över mycket långa avstånd eftersom mycket av produktionen idag sker centraliserad eftersom man idag är mindre benägna att licensiera ut produktion. För 50 – 60 år sedan var faktiskt mycket produktion mer decentraliserat än i våra dagar. Sedan följde toksocialismen och facken gick i gång med att inte såga över den gren de satt på, men fälla hela trädet. Sedan gick det som det måtte gå: Produktion av kläder, hushållsmaskiner, konsumentelektronik, cyklar, sko och verktyg försvann ut till länder långt borta där man inte hade samma lönenivåer, inte samma energipriser och inte samma skatter. Nu skördar vi fruktarna av 1968 vänsterns sådd – och de smakar bittert och surt!
Det man måste eftersträva, om man vill ha ner utsläppen, är ett samhälle med en högre trivselnivå och hur får man det? Vi måste se till att ta tillbaka principen om närproduktion. Hushållsteknologi måste göras uppgraderbar så att man inte behöver byta hela manicken, men hålla tillgodo med att skaffa en uppgraderingssats när behovet är framme. Detta skulle ge flera lokala arbetstillfällen, och större kontroll över hur samhällets resurser används – och ingen skall kunna säga att de används på bästa sätt idag. Samtidigt som enkelriktningen slår omkull allt vad heter lokal kultur över hela världen, så reser vi mer än någonsin. Men vari ligger tjusningen i att äta samma hamburgare och dricka samma Cola i Shanghai som i Sydney som i Stockholm som i London som i LA? Och över allt tvingar sig USA kulturen fram med hiphop, tråkrock (du vet nog vad jag menar), samma kläder, samma bling, samma mobilnallar, samma ALLT. Inser inte folk att detta är ett recept på centraliserat produktion som innebär att de globala företagen få allt mer makt? Samtidigt gör det att interkontinentala och transkontinentala transporter ökar lavinartad med ökade utsläpp till följd samtidigt som det även innebär centralisering av kunskaper, och urholkning av lokala hantverkstraditioner och de kunskaper som följde med dem. ”Ge mig lokalproducerat lika billigt som det importerade, så skall jag köpa” – är ett argument man ofta hör. Problemet är att det inte är den som har pengar i plånboken som betalar mellanskillnaden: Det är alla som ALDRIG kommer i arbete, ALDRIG blir kreditvärda nog att skapa sig en ”normal” framtid, ALDRIG kan shoppa utan att först räkna sina få kronor, som alltså betalar mellanskillnaden. Det är fullt möjligt att skapa en ekonomi där folk faktiskt får råd att köpa lokalproducerat, men det innebär att facket måste tas i öronen. Detta med att det skall vara kollektivavtal och skyhöga löner oavsett, gör att många får leva på socialen eftersom de aldrig kommer ut i arbete tillräckligt länge för att få dagpeng. Med mer lokalproduktion skulle många komma att få jobba och få en framtid som laglydiga medborgare snarare än att leva med ena benet på skråplanet som idag. Jag vet, för jag har levd länge nog att ha sett före och efter bilden.
Den globalisering som sett till att all produktion flyttad bort från stora delar av Nordeuropa, har också gjort att många som tidigare skulle ha kunnat försörja sig själv genom lagligt arbete, nu måste ta till småbrottslighet för att kunna överleva. Är det så vi vill ha det? Och vill vi ha en kontinent som kvävs i dieselavgaser? Vill vi ha ett land som lever på nåder från de globala företagen? Eller vill vi ha ett land där vi har en bred kompetens – inte enbart enstaka fall av spetskompetens? (Båda delarna är inte ont – både bred- och spetskompetens).
Man kommer inte att kunna lösa detta utan betydande konflikter, hotelser och svordomar från den globala eliten som inte vill ha nationella/regionala/kontinentala lösningar, men en uniform lösning för hela världen. Samtidigt går det inte att göra förändring förrän vi blir av med alla politiker som i smyg arbetar åt främmande herrar. Vi ser hur stark lobbyn är i våra dagar, och var politikerna lägger sin tonvikt. Visst går det att lösa problemet med utsläppen och visst skall vi kunna skapa en hållbar framtid, men frågan är: HUR skall vi kunna välja politiker som har integritet nog att göra som de blev valda att göra? Problemet är att vi som väljare inte har en susning om vem som är vem på valsedlarna och även om vi visste, så får vi inte ändra dem för Riksdagen. Jag tror vi måste ta en debatt om det verkligen är demokrati när vi bara får välja VAD, inte VEM som åker in på ”Riksdagis”. Vi står i den penibla situation att vi står inför valet mellan endast två alternativ – det ena värre än det andra och ingetdera inställd på att utöva folkets vilja – det vore ju att ge efter för press (om vi skall tro Gro Harlem Brundtland – som tyckte det varit en ”demokratisk och god process” när folket svor och hotade att slänga Stortinget på sjön). Demokratin i Norden är ett skämt, och det får vi sota för varje dag. Om vi kunde slänga ut alla som inte hör hemma i politiken och folkets röst blev hörd och respekterad inom den dagliga politiken, skulle samhället bli mer samsvarande med folks önskan och behov. Men det vi inte kan få, nyttar det väl inte att tänka på?
Allt går att lösa all den tid VILJAN finns där och det MOD som behövs finns till hands, men när viljan är svag och modet lyser med sin frånvaro, så kan man bara dra täcket över öronen och sussa sött vidare för då är det inte mödan värd att ens gå upp!
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/meningslos-satsning-pa-vindkraft_7075891.svd