En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

Senaste inläggen som handlar om tomtar

Bergatorparen

För alla som tycker att Sverige är så PK att det ryker om det, så titta västerut: I Drammen väster om Oslo skulle man ha julavslutning – och glada barn dök upp med tomtemössor. Så briserade bomben: Från och med nu skulle det kallas ”Vintermarkering” och man fick INTE vare sig sjunga julsånger eller bära någon form av klädsel som kunde associeras med den traditionella julen. Detta fick så en muslimsk (!) S – politiker att gå ut och ryta till. Han är uppvuxen i Norge, och har deltagit på julavslut under sin egen barndom, och har rentav deltagit i jul gudstjänst (som ju tidigare var tvunget). Han anser att man måste lära barnen om norska traditioner och inte försöka radera ut den nationella identiteten.

Något har gått mycket fel när man tror att de egna traditionerna som byggts upp över många generationer är mindervärdiga och ämnade att reta icke-kristna. Som ateist är jag givetvis glad för att julavslutets mest kontroversiella del: Gudstjänsten är borta. Nu är den valfri. Vill folk tro på öknens Gud och låta Honom förpesta deras liv så står det fritt. Om jag skulle göra en förändring, så skulle det vara att få folk att sluta byta dyra julklappar med varandra, och istället ge en såkallad etisk julgåva typ ActionAid där man skänker djur åt fattiga människor så att de får det lite lättare – i synnerhet som att det kanske har en upp piggande effekt att det finns människor långt borta som tänker på dem och känner omsorg för deras väl och ve. En sekulär jul skulle kunna vara ett firande där vi lyfter bort lite mörker från de som inte har det så enkelt. Det tror jag även mannen från Nasaret skulle uppskattat. Kanske han då skulle kunnat säga: ”Äntligen börjar de lära, människorna!”

Jul firades i hednisk tid som en ljusmässa där man firade att de mörka tiderna nått sin kulmen, och att de ljusare tiderna var i antågande. Sedan blev det en kristen mässa, och under de senaste 200 åren har det gradvis utvecklat sig att bli en kommersiell mässa där detaljhandeln räddar års räkenskapen från att gå i rött. Farbror Joakim Von Anka har kuppat julen och gjort den till Kung Mammons mässa. Men så har det väl strängt taget alltid varit. På Jesu tid var det folk som tjänade sig störtrika på pilgrimerna som kom till templet i Jerusalem, och under de påföljande år har religionerna varit penningmaskiner som satt mat på bordet åt folk som haft det i munnen som andra har i musklarna.

Summa summarum: Vår nordiska jul är inte beroende av religion för att fungera. Den är en rätt så vid ram som rymmer det mesta av innehåll. Julen har bara ett budskap: Mörkret förlorar, ljuset segrar. Kan man sedan använda julen som en plattform för att göra bra saker, så bringar man lite andligt ljus in i världen och lättar upp atmosfären. Men låt oss inte glömma en sak: Julen är en sådan hajpat högtid att många som kanske saknar vänner och anhöriga upplever den som en mardröm. Man behöver inte vara svart, bo i Afrika och vara fattig för att må dåligt. Det är tyvärr alltför många som mår dåligt i våra västliga länder med.

Låt oss hoppas att PK idioterna i Drammen, som ju inte kan förstå varför alla hetsar sig upp mot dem, när julfreden sänker sig kanske börjar förstå att sekelgamla traditioner är inget man bara slänger ut, och i synnerhet inte när det gäller nationella historiska värden.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Muslimsk-Ap-leder-i-Drammen-ut-mot-jule--og-nisseluenekt-6719858.html

(1 kommentar, 2011-12-13 20:47)

Nästa inlägg