En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

SIGRID RESER

Carreau du Temple

För kanske två månader sen, när jag ännu inte hade börjat skolan, ägnade jag mina dagar åt att promenera runt i Paris. Det här var en söndag och jag skulle på cykel-marknad i tredje arrondisementet med min lägenhetkompis Noriko. Det blev ingen ny cykel för varken henne eller mig men jag hittade en fantastiskt fin byggnad i kvarteret, Carreau du Temple.

Carreau betyder ruta och betydelsen i det här sammanhanget gissar jag är nära besläktat med engelskans square - eftersom vi befinner oss just på ett torg, ett marknadstorg. Detta var på medeltiden, som de parisiska torghandlarna sålde sina varor under bar himmel. Idag står byggnaden där; ett skyddande tak med otroliga spännvidder, och omfattar (nästan) hela kvarteret. 1788 byggdes Rotondan men den blev snart för liten för att rymma all handel och det var då arkitekt Molinos lät bygga flera nya byggnader.

1809 byggdes så fyra små träpaviljonger, som var och en representerade en specialité - fåglar, blommor, tyg och skinn. Under Baron Haussmans välde revs paviljongerna på grund av att de ansågs inte vara tillräckligt hygieniska. En ny byggnad i gjutjärn, stål och glas ersatte således paviljongerna i trä och sten. Detta var på 1860-talet.

Saluhallen som stod klar under Haussman mätte 23 000 kvadratmeter och rymde 2400 butiker. Ett system med interna boulevarder och där allting nåddes av naturligt ljus via taklanterniner. 1905 revs fyra av de sex byggnadsenheterna som saluhallen bestod av. Efter en restaurering av saluhallen 1981 är Carreau du Temple idag klassat som ett historiskt monument.

-Karin.


Vackert ljusnedtag med sirliga gjutjärnsmönster.


Ett exempel på arkitektoniskt möte mellan nytt och gammalt?! Till höger stod en del av saluhallen som aldrig blev restaurerad. Sorgligt.

Skrivet av sigrids, 2006-11-16 00:52

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?