En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in

SIGRID RESER

VILLA SAVOY -lätt begagnat

Villa Savoye är ett bostadshus ritat av Le Corbusier, den främste företrädaren för funktionalismen. Villan är belägen i Poissy i närheten av Paris och uppfördes mellan 1928 och 1930. Vi tog tåget ut en eftermiddag och vid första anblicken blev vi aningen besvikna..

Här står Maja och fotar Villa Savoye

Le Corbusier definierade hus som machines à habiter, ”maskiner att bo i”. Med detta menade han inte att ett bostadshus skulle vara själ- eller konstlösa, utan att de skulle konstrueras och uppföras på ett rationellt och funktionellt sätt. Precis som i hans studenthem som jag skrev om tidigare använder han sig även här av sina fem grundregler för arkitektur: piles, a skygarden, the free plan, the free facade and the wide window.

Huskonstruktionen är byggd i armerad betong och vilar på pilotis, pelardäckkonstruktion i armerad betong. Denna konstruktion var banbrytande, fasaden behövde nu bara bära sig lv och fönsterkonstuktionen blir friare. Byggnaden får en öpgot som förstärks av den fria placeringen i landskapet. Här tas landskapet in i byggnaden genom sina planterade terrasser och stora och många fönster.


När vi väl steg in försvann besvikelsen; orgien och fascinationen för detaljerna tog över! Välplacerade ljusinsläpp, små fiffiga konstruktioner för fönsteröppning, vackra betongytor, diskbänkar, diskställ, vattenkranar, trappräcken...


Mellan våningsplanen rör man sig i första hand med hjälp av ramper..


..men det finns också en trappa!

Skrivet av sigrids, 2006-12-11 14:11

O! Önskar jag fick vara med och upppleva! Jag sitter fastnitad framför mina LTH-böcker - har under sex dagar tre tentor att se fram emot! Lund ger mig örfilar i form av snett och ihärdigt regn... varje vinter här undrar jag vad fan jag gör här.. menmen. Jag kan ju bara säga att ni är så välkomna tillbaka, för jag förstår ju att ni såklart längtar hit.. för att kontra mot Villa Savoy, så ska det byggas ett värmland med pepparkakshus i helgen, i nåt slags försök att inte tappa den kreativa ådran och hoppfullheten. Nyår, anyone?

Skrivet av emms, 2006-12-11 17:44

Finns någon arkitektstuerande som kan förklara vad det "grönslemmiga" i handfatet är för något? Ingår det kanske som en inredningsdetalj? eller...?

Skrivet av K4, 2006-12-13 12:53

Så ni kom iväg till Villa Savoy till slut. När jag var där tog jag också en massa bilder på de sparsmakade och intelligenta detaljerna. Det är ett och ett halvt år sen nu. Mer besök ska det bli från och med vårterminen. Det är mitt nyårslöfte! Flyttlasset gick i tisdags till Le Corbusier´s studentbostadshus (ja, du vet ju mycket väl vilket jag menar). I februari följer jag efter och packar upp.

Applåder och jubel för detaljerna men rent fotoestetiskt måste jag ändå ge fullpoängaren till bilden på Maja i rampen. Det är att utnyttja rummets perspektiv till ett fotografiskt... Nehej, jag slutar min flosklerfyllda mening och konstaterar att det är julafton istället.

God Jul min vän! Välkommen igen i vår när Paris definitivt är varmare än Sverige. (Nu är det precis samma väder trots att jag tog flyget två timmar rakt norrut.)

Karin.

Skrivet av Karin de Suede, 2006-12-24 18:48

Kommentera:

Signatur:
Skriv här:
Vad heter Pippis författare i förnamn (stor första bokstav)?