En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
skalman

skalmans bloggis

Onkel Tom (svenska b)

1) Dina första intryck av läsningen. Hur skulle du beskriva det du läser? Hurdant är språket? Jämför gärna med annat du har läst tidigare.

Mina första intryck av läsningen måste vara rasismen som är väldigt påtalande. Men det är självklart med en bok som är om slaveriet på 1840 talet. Språket är lättläst men vissa utryck kan vara lite gammaldags men det är ingen större fara för läsningen inte som i Djungelboken där språket är rätt gammaldags i alla fall den engelska som jag läste. Språket är lite som i hundra år av ensamhet där vissa utryck är gammeldags men i stora hela är den inte svårläst.

2) Presentera huvudkaraktärerna.

Onkel Tom är väl den egentliga huvudkaraktären om man dömer utifrån bokens namn. Han är en svart slav lugn och en god kristen och har fullt förtroende från sin ägarfamilj som håller av honom.

Mr. Shelby han är en godsherre som äger tom och dom andra slavarna. Han är en snäll man och behandlar slavarna väl och håller av dom.

Fru Shelby är en god kvinna som också hon behandlar slavarna bra.

George Shelby är makarna Shelbys son och han gillar slavarna och hjälper dom att lära sig läsa och skriva och äter middag med dom ibland.

Haley är en slavhandlare som man inte vet så mycket om än men han verkar inte nå vidare trevlig.

Eliza en kvinnlig slav som är mycket vacker.

Harry, Elizas son är också en slav en vacker pojke som är rätt charmig.

George en slav på en annan gård som är gift med Eliza och pappa till Harry. Han blir illa behandlad av sin herre och bestämmer sig för att rymma när herren vill gifta om honom med en annan kvinna bara för att jävlas.

Moster Chloe en slav kvinna som är glad och tar hand om sina barn och tom genom att vara lite hemma fru.

3) Presentera miljön, alltså var boken utspelar sig.

Hittills så utspelar boken sig på ett klassiskt gods någon stans i U.S.A. vet inte om det är syd eller nordstaterna än.

Skrivet av skalman, 2006-04-24 21:53

eh, okej? mogen kommentar hörru. är du 13 år och har pms eller? du kan ju testa att se saker ur fler vinkar än din egen så kanske du förstår..

Skrivet av existera, 2006-04-25 16:37

men herregud? vad fan är ditt problem? du ser ju ut att vara typ 50 på bilden, men om så är fallet tycker jag verkligen synd om dig eftersom du beter dig som en 14-åring.
men om du nu är så jävla gammal kanske du borde föregå med gott exempel?

och nej, jag är inte 45. men även om jag vore det skulle jag inte ha samma komplex som dig, haha.

Skrivet av existera, 2006-04-26 16:29

Calle,
Kanske dags att lägga ned beefen med de andra bloggarna? Vända andra kinden till, du vet.

Du jämför läsningen med läsningen av Hundra år av ensamhet. Vad ser du för likheter och skillnader? Kolla upp när respektive bok skrevs.

Dina beskrivningar av karaktärerna är kortfattade, och jag hoppas på lite mer ingående kommentarer senare i läsningen.

Fundera över det du skriver om rasismen. Är den bokens tema?

cecilia

Skrivet av cecilia, 2006-05-02 14:37

det är kortfattat eftersom man inte vet så mycket om personerna än. och ja rasismen är helt kalrt bokens tema det vill säga förtryck mot slavarana. den här boken skrevs någon gång på 1840 talet har jag fr mig och hudnra år av ensamhet skrevs 1967 så det är mer än hundra år emellan. likheterna är ibland språket och sättet att beskriva på, och att det finns flera olika huvudkaraktärer som historien växlar mellan. skillnaderna är att det är mer realism i den här boken det är ingen fantasi värld utan den försöker skilldra nutiden.

Skrivet av skalman, 2006-05-02 18:12

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.