En bra gratis blogg
Lista bloggar Om Bloggis
Skapa konto Logga in
skalman

skalmans bloggis

Onkel Tom (svenska b)

Onkel Tom som boken handlar om är en svart slav på ett gods i Kentucky där han bor med sin fru och sina barn. Han har det bra hos sina ägare och håller av dom mycket och dom håller av honom i sin tur eftersom han nästan är som en familjemedlem och aldrig har svikit familjen samt att han är en god kristen. Men familjen har vissa ekonomiska problem och deras skulder köps upp av en skum slavhandlare som heter Haley. Haley kräver in sin skuld och familjen tvingas sälja två av sina slavar Onkel Tom och Eliza, som är en ung mycket vacker mullat kvinna. Men dom får Haley att lova att dom blir sålda till ett ställe där dom tar hand om dem ordentligt och att han ska berätta vart dom är sålda så att de kan köpas tillbaks.

Men Eliza får reda på att hon har blivit såld och tar och rymmer. Hennes man som heter George och var en slav på ett närliggande gods har några dagar tidigare rymt från sin grymma herre. Eliza rymmer och slavhandlaren sätter efter henne men slavarna som ska hjälpa honom leder honom vilse och försenar honom så att hon kommer undan. Han hyr då in två prisjägare som ska leta rätt på Eliza och hennes unge för en liten summa pengar.

Onkel Tom blir däremot såld och han vägrar rymma eftersom han är så lojal mot sina ägare och vill inte att dom ska hamna i trubbel så han följer snällt med slavhandlaren som fraktar honom på en båt på väg mot plantagen i sydstaterna och längst vägen så hämtar han upp fler slavar. En av slavarna som hämtas upp är en ung kvinna med ett litet barn, barnet blir sålt och tas ifrån henne när hon inte är närvarande och när hon kommer tillbaks och inte hittar barnet blir hon helt förstörd, senare samma kväll hoppar hon i vattnet och dränker sig. På båten träffar Onkel Tom en liten vit flicka som han gör presenter till och sjunger för. En dag så ser han henne trilla över bord han dyker då genast i och räddar hennes liv. Han blir då köpt av flickans pappa Augustine St.Claire som blir nöjd med att höra att Tom är kristen och inte dricker samt att han är lojal.

Eliza får hjälp av några vänliga vita godsherrar en är senator och ser till att hon förs till några kväkare som hjälper slavar på rymmen. Kväkarna tar hand om henne och hennes unge och ser till att hon är säker hos dom.


Onkel Tom är en mycket god människa och är djupt kristen. Han vill ingen någonting ont inte ens slavhandlarna som han tycker synd om eftersom dom inte inser att dom kommer straffas när dom står inför gud. Han ber till och med för sina ägare och ber för att dom ska skonas eftersom dom är goda människor och inte behandlar sina slavar illa. Han blir lätt omtyckt eftersom han behandlar alla lika och är inte elak mot någon.

Eliza vet man inte så mycket om men hon verkar vara en godhjärtad människa och verkar ha en stark viljestyrka eftersom hon lyckas med en del strapatser på rymningen.

När man läser boken märker man att det är en gammeldags bok som är emot slaveriet men som har starka åsikter om raser och så kallad rasbiologi och fortfarande tycker att den vita rasen är överlägsen den svarta rasen. Den är svår att jämföra med andra böcker men textens svårighetsgrad är väl ungefär så att en 12 åring skulle kunna klara av att läsa den själv och yngre barn skulle kunna klara av att tillgodogöra texten om den blev uppläst för dom. Boken är fiktiv men belyser ett dåvarande samhällsproblem så på många sätt är boken ytterst politisk och kan väl liknas vid många historier från andra världskriget om judar och sådant skulle nästan kunna dra en parallell till Anne frank även om det finns vissa skillnader eftersom Anne frank var en ytterst verklig händelse och var skriven av henne själv eftersom det var hennes dagbok. Men själva innehållet har liknande budskap och vill upplysa världen om vissa hemskheter som har begåtts.

Skrivet av skalman, 2006-05-16 21:43

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera det här inlägget.